9/1/15

... Mέσα για Κουμανταρέα

http://www.astynomia.gr/images/stories//2014/photos2014b/07012015-dim2.jpg
Ο συνεργός του δολοφόνου

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον 3ο τακτικό ανακριτή ο 25χρονος από τη Ρουμανία ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Νωρίτερα, την Παρασκευή το πρωί, συνελήφθη ένας 29χρονος συνεργός και συμπατριώτης του, ο οποίος αφού παρουσιάστηκε στην εισαγγελία με τον δικηγόρο του, συνελήφθη.

Ως κίνητρο της δολοφονίας θεωρείται η ληστεία καθώς εκτιμάται πως οι δύο αλλοδαποί αφαίρεσαν τη ζωή του 83χρονου συγγραφέα ψάχνοντας τα χρήματα (περίπου 150.00 ευρώ) από την πώληση ενός σπιτιού στην Κηφισιά περασμένο Μάιο.


Ο 25χρονος φέρεται να υποστήριξε πως είναι αθώος και αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ επανέλαβε όσα είχε πει και στους αστυνομικούς ότι δεν είχε ανάμειξη στη ληστεία και στη δολοφονία του συγγραφέα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο νεαρός ανέφερε ότι διατηρούσε σχέση φιλίας με τον Μ. Κουμανταρέα, τον βοηθούσε σε κάποιες εργασίες και δεν θα μπορούσε να τον βλάψει. Σχετικά με την ημέρα του φόνου ισχυρίστηκε πως είχε πάει με τον συγκατηγορούμενό του στο διαμέρισμα του συγγραφέα για να τους δανείσει χρήματα αλλά είπε πως δεν γνώριζε για την ύπαρξη μεγάλου χρηματικού ποσού από την αγοραπωλησία της οικίας στην Κηφισιά.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή ο 29χρονος, ο οποίος αρχικά οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και πήρε προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

Το πτώμα του συγγραφέα είχε βρεθεί στο διαμέρισμα όπου διέμενε μόνος του, στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη, 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στις 6 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στον χώρο του υπνοδωματίου, ενώ ο χρόνος θανάτου κατά τον ιατροδικαστή επήλθε 3 με 6 ώρες πριν από την εξέταση. Από τη νεκροτομή προέκυψε ότι το θύμα κατέληξε συνεπεία βαρέων κακώσεων κοιλίας, κεφαλής και προσδιορίστηκε ως πνιγμός η αιτία θανάτου η οποία προκλήθηκε από τα χέρια (στραγγαλισμός).

Οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη του 25χρονου στην οδό Προμηθέως στα Πατήσια άρχισαν να αναζητούν τον συνεργό του. Όπως εκτιμούσαν, δεν έχει διαφύγει στη Ρουμανία, ενώ ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψή του καθώς γνώριζαν στοιχεία του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το μοιραίο βράδυ οι δύο αλλοδαποί συναντήθηκαν με τον συγγραφέα στην είσοδο της πολυκατοικίας ζητώντας του χρήματα. Οι δράστες είχαν πάει εκεί από τις 17.35 της 5ης Δεκεμβρίου, όπως προέκυψε από κάμερες ασφαλείας παρακείμενου καταστήματος που κατέγραψαν τις κινήσεις τους. Μάλιστα εκεί υπήρξε το πρώτο επεισόδιο ανάμεσά τους κατά το οποίο έπεσαν τα γυαλιά του θύματος που εισήλθε στις 22.42:45.

Και οι τρεις στη συνέχεια ανέβηκαν στο διαμέρισμα, όπου του ζήτησαν εκ νέου χρήματα και όταν εκείνος τους είπε πως δεν είχε, υπήρξε διαπληκτισμός κατά τον οποίο ο 26χρονος ισχυρίστηκε ότι έσπρωξε τον συγγραφέα, χωρίς να αναφέρει κάτι περί στραγγαλισμού. Πριν εξαφανιστούν στις 23.06 ερεύνησαν σε συγκεκριμένα σημεία το σπίτι ψάχνοντας τα χρήματα.  Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αποτυπώματα του 25χρονου βρέθηκαν σε εννέα διαφορετικά σημεία μέσα στο διαμέρισμα.

Σχετικά με το αν έχουν αφαιρέσει χρήματα μέσα στο διαμέρισμα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές βρέθηκε ένας άδειος φάκελος της Αlpha Bank και δεν αποκλείεται εκεί να υπήρχε χρηματικό ποσό το οποίο δεν βρέθηκε στην κατοχή του 25χρονου ενώ θα ερευνηθεί εάν τα αφαίρεσε ο συνεργός του.