22/1/15

Θα τον σκότωναν


ΕΛ.ΑΣ: Δολοφονία του Ξηρού ετοίμαζαν οι «Πυρήνες της Φωτιάς»



 
Δολοφονική ενέργεια εναντίον του Χριστόδουλου Ξηρού σχεδίαζαν τα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Την επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μετά την απόδρασή τους από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Αυτό αποκάλυψε το απόγευμα της Πέμπτης ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις για τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την ως τώρα έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την υπόθεση καθώς και τη σύλληψη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δύο ακόμα ποινικών, που φέρονται να είχαν σχέση με το κύκλωμα και τα μέλη των Πυρήνων.

Όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, σε κρυπτογραφημένες επιστολές που αντάλλαξαν μεταξύ τους τα μέλη των Πυρήνων έκαναν λόγο για «απόλυση» του Χρ. Ξηρού, επειδή τον θεωρούσαν «προδότη» και υπεύθυνο για την αποτυχία των βομβιστικών επιθέσεων με αποστολή παγιδευμένων φακέλων στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

Δύο συλλήψεις

Κατά την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό ότι συνελήφθη άλλο ένα μέλος που είχε υποβοηθητικό ρόλο προς τον Χρ. Ξηρό. Την Τετάρτη είχε ήδη συλληφθεί στη Γλυφάδα, με ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή, 23χρονος με την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της διακεκριμένης κλοπής φορτηγού οχήματος που βρέθηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου σε περιοχή του όρους Αιγάλεω.
Όπως ενημέρωσε η ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμά του στο κλεμμένο φορτηγάκι, το οποίο είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ύστερα από αξιοποίηση σχεδιαγραμμάτων διαφυγής που είχαν βρεθεί στη μονοκατοικία του Χρ. Ξηρού στην Κερατέα.

Την Πέμπτη συνελήφθη και ένας 29χρονος αλβανικής καταγωγής, με ένταλμα του ειδικού ανακριτή, με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, με την επιβαρυντική περίπτωση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών, προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επιπλέον για τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών, βομβών, πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων κ.ά. ειδών πολεμικού υλικού, καθώς και για υπόθαλψη εγκληματία. Αποτυπώματα του 29χρονου ταυτοποιήθηκαν στο κρησφύγετο στην Περαχώρα Λουτρακίου που είχε μισθώσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διέμενε η Αγγελική Σ.

Παράλληλα έχουν προσαχθεί στη Θεσσαλονίκη ένας ακόμη 21χρονος και μία 34χρονη που φιλοξενούσαν τον αλβανό συλληφθέντα.

Εν τω μεταξύ το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκε σε συνεργείο στο Περιστέρι όχημα μάρκας Κia Sorento, χρώματος ασημί, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ο 29χρονος συλληφθείς και σχετίζεται με την υπόθεση. Το αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος Αλβανός, που έχει απασχολήσει τις αρχές για μεταφορά παράνομων μεταναστών, «στρατολογήθηκε» από 40χρονο ομοεθνή του, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες σωματεμπόρων και ενός ιδιοκτήτη περιπτέρου στη Θεσσαλονίκη.

Ευρήματα από το DNA


Από τις εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε πειστήρια που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην οικία της Περαχώρας Λουτρακίου ανιχνεύθηκαν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μείγματα βιολογικών υλικών στα οποία εμπεριέχονται, κατά περίπτωση, γενετικός τύπος και γενετικά στοιχεία ατόμων που σχετίζονται με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Συγκεκριμένα βρέθηκε γενετικό υλικό: του Νταμιάνο Μπολάνο σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών / εμπρηστικών μηχανισμών)· του Χρήστου Τσάκαλου σε ταινία πλαστικού δοχείου τάπερ με πρώτη ύλη για κατασκευή εκρηκτικών / εμπρηστικών μηχανισμών.

Γενετικό υλικό σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ με εκρηκτικό υλικό είναι όμοιο με γενετικό υλικό που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2009 σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι όπου διέμενε ο Χαρίλαος Χατζημιχελάκης καθώς και σε απορρίμματα που είχαν βρεθεί τότε έξω από το σπίτι αλλά και στην επένδυση κράνους ιδιοκτησίας του ιδίου ατόμου.

Στα δύο πρώτα μείγματα εμπεριέχεται και ο γενετικός τύπος άγνωστης γυναίκας, ο οποίος προσδιορίστηκε σε πειστήρια που κατασχέθηκαν στη μονοκατοικία στην Κερατέα και στην οικία στην Περαχώρα.

Δείγματα γραφής


Επιπλέον, από την εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών επί χειρόγραφων σημειωμάτων και στις δύο οικίες διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών κύριων γραφών: Γραφή του έγκλειστου μέλους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς Χρήστου Τσάκαλου του Γερασίμου. Γραφή που ταυτίζεται με πειστήρια τα οποία έχουν κατασχεθεί στην κατοχή του αδελφού του Γεράσιμου Τσάκαλου και στην κατοχή του Παναγιώτη Αργυρού κατά τη σύλληψή τους την 1η Νοεμβρίου 2010, καθώς και σε έρευνα στην οικία του Χρήστου Τσάκαλου.

Επίσης γραφή που ταυτίζεται με εκείνη επί πειστηρίων που έχουν κατασχεθεί κατά τη διενέργεια έρευνας σε οικία στη Νέα Φιλοθέη την 1η Φεβρουαρίου 2013, όπου διέμεναν μέλη των «Πυρήνων» τα οποία είχαν συλληφθεί, μετά τη διπλή ένοπλη ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης (Δημήτριος Πολίτης, Ιωάννης Μιχαηλίδης, Δημήτριος-Ανδρέας Μπουρζούκος, Νικόλαος Ρωμανός).

Κατά την έρευνα στην οικία της Περαχώρας όπου διέμενε η Αγγελική Σ. βρέθηκε και κατασχέθηκε κάρτα μνήμης, καθώς και ταμπακέρα που διέθετε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, εντός της οποίας βρέθηκαν ακόμα δύο κάρτες μνήμης.

Επικοινωνία

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται επίσης ότι από την εργαστηριακή εξέταση των ψηφιακών αυτών πειστηρίων προέκυψε ο τρόπος επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης, η ανάθεση των επιμέρους ρόλων, καθώς και οι προπαρασκευαστικές πράξεις του σχεδίου επίθεσης με απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, ψηφιακά αρχεία εικόνας και κειμένου που εξήχθησαν από τις τρεις κάρτες μνήμης καταδεικνύουν ότι τα έγκλειστα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς επικοινωνούσαν με μέλη της οργάνωσης που δρούσαν εκτός των φυλακών, μέσω γραμμάτων, τα οποία διακινούσαν κάνοντας χρήση κινητών τηλεφώνων σύγχρονης τεχνολογίας (smartphones) και μεθόδους κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, τα άτομα που συμμετείχαν σε κάθε στάδιο ή και στο σύνολο των προπαρασκευαστικών πράξεων του σχεδίου απόδρασης χρησιμοποιούσαν κυρίως κωδικοποιημένα ονόματα και  καθοδηγούνταν σαφώς από τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Το σχέδιο απόδρασης, που είχαν αρχίσει να υλοποιούν, προέβλεπε την τοποθέτηση ισχυρής ισχύος βόμβας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και την ταυτόχρονη επίθεση με πυροβόλα όπλα καθώς και ρίψη ρουκετών, προκειμένου να επιτευχθεί η απόδραση των φυλακισμένων μελών των «Πυρήνων», αλλά και ποινικών κρατουμένων.