22/1/15

Τρομοκρατίας συνέχεια




Παρουσίαση Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη, σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), μετά τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού
Σε συνέχεια σχετικών ενημερώσεων για τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη και δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και την εξέλιξη των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Συνελήφθησαν χθες και σήμερα (21 και 22-01-2015), από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ένας 23χρονος ημεδαπός και ένας 29χρονος αλλοδαπός, αλβανικής καταγωγής, σε εκτέλεση Ενταλμάτων Σύλληψης του Ειδικού Ανακριτή – Εφέτη Αθηνών.

Ο 23χρονος συλληφθείς ημεδαπός κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής οχήματος, τύπου βαν, που είχε εντοπιστεί το πρωί της 08-01-2015, σε ερημική περιοχή στο όρος Αιγάλεω.
Ειδικότερα, δακτυλικό αποτύπωμα του 23χρονου ημεδαπού ταυτοποιήθηκε στο παραπάνω κλεμμένο όχημα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φορτηγάκι είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά από αξιοποίηση σχεδιαγραμμάτων διαφυγής, που είχαν βρεθεί στη μονοκατοικία όπου διέμενε ο Χριστόδουλος ΞΗΡΟΣ, στην Κερατέα Αττικής.
Ο 29χρονος συλληφθείς αλλοδαπός κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, με την επιβαρυντική περίπτωση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών, προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επιπλέον για τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών, βομβών, πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων κ.λπ. ειδών πολεμικού υλικού καθώς και για υπόθαλψη εγκληματία.
Πιο αναλυτικά, αποτυπώματα (δακτυλικό και παλαμικά) του 29χρονου αλλοδαπού ταυτοποιήθηκαν στην οικία, που είχε μισθώσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διέμενε η ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική, στην Περαχώρα Λουτρακίου στην Κορινθία.
Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διενεργήθηκαν και διενεργούνται έρευνες στις οικίες των δύο συλληφθέντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, έχουν προσαχθεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, ένας ακόμη άντρας, ηλικίας 21 ετών και μία 34χρονη γυναίκα, που φιλοξενούσαν τον 29χρονο συλληφθέντα.
Ακόμα, σήμερα το πρωί εντοπίστηκε σε συνεργείο στο Περιστέρι Αττικής όχημα ΚΙΑ SORENTO, χρώματος ασημί, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ο 29χρονος αλλοδαπός συλληφθείς και σχετίζεται με την υπό έρευνα υπόθεση. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Περαιτέρω, από τις εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε πειστήρια, που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην οικία της Περαχώρας Λουτρακίου, ανιχνεύθηκαν μίγματα βιολογικών υλικών στα οποία εμπεριέχονται, κατά περίπτωση, γενετικός τύπος και γενετικά στοιχεία, ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Συγκεκριμένα:
  • Γενετικό υλικό του BOLANO Damiano του Πτολεμαίου, εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών.
  • Γενετικό υλικό του ΤΣΑΚΑΛΟΥ Χρήστου του Γερασίμου, εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε ταινία πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών.
  • Γενετικό υλικό, που εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών, είναι όμοιο με γενετικό υλικό που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2009 σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι Αττικής, όπου διέμενε ο ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Χαρίλαος καθώς και σε απορρίμματα, που είχαν βρεθεί τότε έξω από την παραπάνω οικία αλλά και στην επένδυση κράνους ιδιοκτησίας του ιδίου ατόμου.
Σημειώνεται ότι στα δύο πρώτα μίγματα εμπεριέχεται και ο γενετικός τύπος άγνωστης γυναίκας, ο οποίος προσδιορίστηκε σε πειστήρια, που κατασχέθηκαν στη μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής και στην οικία στην Περαχώρα Λουτρακίου Κορινθίας.
Επιπλέον, από την εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών επί χειρόγραφων σημειωμάτων, που κατασχέθηκαν και στις δύο οικίες, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών κύριων γραφών.
Συγκεκριμένα:
  • Γραφή του έγκλειστου μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ΤΣΑΚΑΛΟΥ Χρήστου του Γερασίμου.
  • Γραφή που ταυτίζεται με πειστήρια που έχουν κατασχεθεί στην κατοχή του ΤΣΑΚΑΛΟΥ Γεράσιμου του Γερασίμου και στην κατοχή του ΑΡΓΥΡΟΥ Παναγιώτη του Ανδρέα, κατά τη σύλληψή τους την 01-11-2010, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 14-03-2011 στην οικία του ΤΣΑΚΑΛΟΥ Χρήστου του Γερασίμου.
  • Γραφή που ταυτίζεται με εκείνη επί πειστηρίων, που έχουν κατασχεθεί κατά τη διενέργεια έρευνας σε οικία, στη Νέα Φιλοθέη Αττικής, όπου διέμεναν μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», τα οποία είχαν συλληφθεί, την 01-02-2013, κατόπιν διάπραξης της διπλής ένοπλης ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης (ΠΟΛΙΤΗΣ Δημήτριος, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Ιωάννης, ΜΠΟΥΡΖΟΥΚΟΣ Δημήτριος-Ανδρέας, ΡΩΜΑΝΟΣ Νικόλαος).
Επισημαίνεται ότι κατά την έρευνα στην οικία της Περαχώρας Λουτρακίου, όπου διέμενε η ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική, βρέθηκε και κατασχέθηκε κάρτα μνήμης, καθώς και ταμπακέρα, που διέθετε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, εντός της οποίας βρέθηκαν ακόμα δύο (2) κάρτες μνήμης.
Από την εργαστηριακή εξέταση των ψηφιακών αυτών πειστηρίων προέκυψε ο τρόπος επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης, η ανάθεση των επιμέρους ρόλων, καθώς και οι προπαρασκευαστικές πράξεις του σχεδίου απόδρασης από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.
Συγκεκριμένα, ψηφιακά αρχεία εικόνας και κειμένου, που εξήχθησαν από τις τρεις (3) κάρτες μνήμης, καταδεικνύουν ότι τα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» επικοινωνούσαν με μέλη της οργάνωσης που δρούσαν εκτός των φυλακών, μέσω γραμμάτων, τα οποία διακινούσαν κάνοντας χρήση κινητών τηλεφώνων σύγχρονης τεχνολογίας (smartphones) και μεθόδους κρυπτογράφησης.
Επιπλέον, τα άτομα που συμμετείχαν σε κάθε στάδιο ή και στο σύνολο των προπαρασκευαστικών πράξεων του σχεδίου απόδρασης από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού χρησιμοποιούσαν κυρίως κωδικοποιημένα ονόματα και καθοδηγούνταν σαφώς από τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Το σχέδιο απόδρασης, που είχαν αρχίσει να υλοποιούν, προέβλεπε την τοποθέτηση ισχυρής ισχύος βόμβας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και την ταυτόχρονη επίθεση με πυροβόλα όπλα καθώς και ρίψη ρουκετών, προκειμένου να επιτευχθεί η απόδραση των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ποινικών κρατουμένων.
Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται.
Υπενθυμίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας για τη παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.