20/1/15

"Λίτσα" λέω ...


 Ευαγγελία Β, 45 ετών, οι φίλοι της την αποκαλούν Λίτσα. Οι αλεπάλληλες καταθέσεις της, τι οποίες αποκαλύπτει φαίνεται ότι βοήθησαν στην αποκάλυψη της, σύμφωνα με την αστυνομία, «μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης που έχει εξαρθρωθεί ποτέ».

Η ίδια έχει ομολογήσει ότι έπαιρνε 600 ευρώ το μήνα για τις υπηρεσίες της. Η στενή συνεργασία της με τον εξάδελφό της Παναγιώτη Βλαστό διαταράχτηκε για 250.000 ευρώ. Εκείνος φαίνεται ότι της ζητούσε να τα επιστρέψει και όταν δεν του τα έδωσε «επικήρυξε» συμβόλαιο σε βάρος της.

Η Λίτσα κατέφυγε στην αστυνομία και ίσως γι αυτό να σώθηκε τον Νοέμβριο του 2014, όταν εξεράγη βόμβα στο σπίτι της.

Όσα αποκακαλύπτει στην πολυσέλιδη απολογία της - κατηγορείται και αυτή ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης - μοιάζουν να είναι βγαλμένα από αστυνομική ταινία, αλλά αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο ο Παναγιώτης Βλαστός, αλλά και οι άλλοι δυο αρχηγοί Στεφανάκος και Σκαφτούρος διηύθυναν την φυλακή. Όχι μόνο εν ώρα προαυλισμού επικοινωνούσαν με όποιο κελί στον Κορυδαλλό ήθελαν, αλλά «αλώνιζαν» και σε όλη την VIP πτέρυγα, έχοντας αναπτύξει άριστες σχέσεις με τους κρατούμενους οικονομικού εγκλήματος, Τσοχατζόπουλο και Εμμανουήλ. Αποκαλύπτει μάλιστα και λεπτομέρειες για τον βίο άλλων επωνύμων κρατουμένων.

Όλα επιτρέπονταν για τους αρχηγούς, σύμφωνα με τη Λίτσα, ακόμα και σεξουαλικές συνευρέσεις. Επίσης ένα πλήθος κρατουμένων χρησιμοποιούνταν ως ορντινάντζες τους.

Διαφωτιστική είναι η κατάθεσή τη για την απόπειρα κατά της Προέδρου Πρωτοδικών Παρασκευής Καλαϊτζή, η οποία δίκασε την υπόθεση Παναγόπουλου. Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι και τα λύτρα από την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, τα οποία, σύμφωνα με τη Λίτσα, φαίνεται να τα διαχειρίζεται 74χρονος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη. Έχει μάλιστα υποδείξει και το σημείο, όπου φυλάσσονταν.

Τον Παναγιώτη Βλαστό η εξαδέλφη του τον περιγράφει ως αδίστακτο, ενώ φαίνεται να διαχειρίζεται και εκείνος μέρος των εκατομμυρίων από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, χωρίς να είναι σαφές ποιοί τα διαχειρίστηκαν συνολικά.

Λεπτομέρειες έδωσε επίσης και για τον τρόπο που γίνονταν οι παρακολουθήσεις για την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών και στις δυο διευθύνσεις του Ι. Σμπώκου.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα λέει για το πώς φύλαγε τα χρήματα από την απαγωγή σε πλαστικά βιδωτά κουτιά, πώς τα ξέθαψε και πώς τα 1.250.000 ευρώ, που βρέθηκαν στην ντουλάπα της ήταν λγότερα από αυτά που είχε εκείνη βάλει.

«Ταράχτηκα που έλειπαν τα λεφτά» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει άγνοια για την αιτία που έλειπε μέρος του ποσού. Παρούσα στο μέτρημα ήταν επίσης η κατηγορουμένη δικηγόρος Αδαμαντία Αγγελέτου.