15/12/14

Έφοδος σε γκέι χαμάμ

Κάιρο: Έφοδος και 25 συλλήψεις με τη βοήθεια ρεπόρτερ σε «γκέι χαμάμ»
 
Με την κατηγορία της «ακολασίας» οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 25 άνδρες στο Κάιρο μετά από έφοδο σε χαμάμ, το οποίο φέρεται να διευκόλυνε ερωτικές συνευρέσεις. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό που μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι η νέα αιγυπτιακή ηγεσία θέλει να εμφανιστεί... «ισλαμικότερη των ισλαμιστών» σε ζήτημα ηθών βάζοντας στο στόχαστρο την ομοφυλοφιλία. 

Και στο περιστατικό με το χαμάμ ήταν σημαντικός ο ρόλος των ΜΜΕ που, όπως και τις προηγούμενες φορές, ανέλαβαν το έργο της ηθικής διαπαιδαγώγησης.

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 25 άνδρες στο Κάιρο σύρθηκαν από χαμάμ στις κλούβες της αστυνομίας επειδή το χαμάμ φέρεται να είχε πάρει χαρακτήρα «γκέι σάουνας», όπως γράφει ο Guardian. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ακολασίας. Στην Αίγυπτο δεν υπάρχει μεν νόμος που να ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, αλλά εσχάτως έχουν πληθύνει περιστατικά δικαστικής δίωξης ομοφυλόφιλων με άλλων κατηγορίες περί έκλυσης των ηθών.

Οι Αιγύπτιοι τηλεθεατές είχαν την «τύχη» να δούν το περιστατικό στο χαμάμ στην κάμερα. Την έφοδο , με τους άνδρες να οδηγούνται στις κλούβες ημίγυμνοι, κατάγραφε συνεργείο εκπομπής ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Η εκπομπή, της ρεπόρτερ Μόνα Ιράκι, φαίνεται μάλιστα ότι ήταν εκείνη που στράφηκε στην αστυνομία για το χαμάμ, υποστηρίζοντας επιπλέον πως οι «θαμώνες» ήταν φορείς του ιού HIV και άρα υπήρχε (εκτός από τον «ηθικό») και κίνδυνος δημόσιας υγείας.

Ρεπόρτερ «φύλακες των ηθών»

Η εκπομπή προβάλλεται σε μέσο φίλα προσκείμενο στην αιγυπτιακή ηγεσία, αλλά η ρητορική της επί του ζητήματος δεν διαφέρει από αυτήν που έχουν τα περισσότερα αιγυπτιακά ΜΜΕ σε ανάλογες περιπτώσεις. Η περιγραφή της σκηνής των συλλήψεων ήταν γλαφυρότατη και ενδεικτική της στάσης της εκπομπής. 

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των αιγυπτιακών και αραβικών ΜΜΕ, οδηγούμε την αστυνομία ηθών σε έφοδο κατά της μεγαλύτερης φωλιάς ομαδικής διαστροφής στο Κάιρο» περιέγραφε η Ιράκι. «Πιάστηκαν στα πράσα» έλεγε σε άλλο σημείο. 

Τον Σεπτέμβριο, οκτώ Αιγύπτιοι είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο επειδή στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο που τους έδειχνε να συγχαίρουν δύο άντρες που είχαν ανταλλάξει βέρες. Ο «γκέι γάμος» είχε βρει εκτεταμένη κάλυψη στα ΜΜΕ, με τους αρκετούς σχολιάστες και δημοσιογράφους να διαφημίζουν την «απέχθειά» τους για τις εικόνες. 

Οι οκτώ καταδικάστηκαν το Νοέμβριο σε τρία χρόνια φυλάκιση. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν επισημάνει ήδη από τότε, στον απόηχο κι άλλων περιστατικών συλλήψεων ανδρών για ομοφυλοφική δραστηριότητα, πως η νέα ηγεσία του Καΐρου μοιάζει να θέλει να πείσει τους Αιγύπτιους πως είναι εξίσου αυστηρή με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε ζητήματα ηθικής.