13/11/14

Στείρωσαν γυναίκες

 
Συνελήφθη ο γιατρός για τις 14 θανατηφόρες στειρώσεις στην Ινδία
Γυναίκες σε ασθενοφόρο θρηνούν για το θάνατο άλλης γυναίκας που υποβλήθηκε σε στείρωση
 
Συνελήφθη ο γιατρός που έκανε τις επεμβάσεις στείρωσης, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 14 γυναίκες στην Ινδία.

Ο δρ Ρ.Κ.Γκούπτα και ο βοηθός του πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις σε 83 γυναίκες στο χωριό Πεντάρι της περιοχής Μπιλάσπουρ σε εφαρμογή κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων.

Πολλές από τις γυναίκες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, αρκετές σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από τις επεμβάσεις.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους θανάτους των γυναικών πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο Τσατίσγκαρ και η τοπική κυβέρνηση διέταξε τη διενέργεια έρευνας. Ακόμη, πάντως, δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τους θανάτους.

Ο δρ Γκούπτα τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα και το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χειρούργησε 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, ενώ ο κυβερνητικός κανονισμός προβλέπει ως μέγιστο αριθμό επεμβάσεων την ημέρα τις 35.

Οι γυναίκες εμφάνισαν συμπτώματα τοξικού σοκ, που παραπέμπουν σε πιθανή χρήση σκουριασμένων χειρουργικών εργαλείων και μολυσμένων φαρμάκων.

Όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις επεμβάσεις έκαναν αλεπάλληλους εμετούς και η πίεσή τους είχε πέσει δραματικά.

Οι αρχές Υγείας της περιοχής αρνούνται ότι φέρουν ευθύνη για τους θανάτους, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι γιατροί δέχονταν πιέσεις από τις Αρχές να πραγματοποιήσουν υπερβολικά πολλές επεμβάσεις σε πολύ λίγο χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Αμάρ Αγκαρουάλ δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση «απαγόρευσε τη χρήση έξι φαρμάκων» για τέτοιες επεμβάσεις μέχρι να βγει το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια θανάτου των γυναικών.

Η Ινδία πραγματοποιεί τις περισσότερες στειρώσεις γυναικών στον κόσμο. Η στείρωση είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στη χώρα και η κυβέρνηση προσφέρει χρήματα και άλλα προνόμια για να προσελκύσει γυναίκες και άνδρες.
Ο χειμώνας στην Ινδία είναι γνωστός σε ορισμένες περιοχές της ως «περίοδος των στειρώσεων», την εποχή αυτή είναι μειωμένος ο κίνδυνος επιμόλυνσης.