19/11/14

Έρχεται και ιθαγένεια

 
Ιθαγένεια μετά τα 18 για μετανάστες δεύτερης γενιάς με νέο νομοσχέδιο
 
Μόνο μετά την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως προβλέπεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που τροποποιεί τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση του 2010 μετά την απόφαση του ΣτΕ τον Φεβρουάριο του 2013 όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εφαρμογή του νόμου Ραγκούση προ της απόφασης του ΣτΕ από τα 200.000 παιδιά δεύτερης γενιάς μόνο 6.000 είχαν κάνει χρήση των διατάξεων για απόκτηση ιθαγένειας, όπως αναφέρουν.

Με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις, δικαίωμα υποβολής αιτήματος για ιθαγένεια θα έχουν στο εξής όσοι μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή έχουν αποφοιτήσει από ανώτατα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), αφού προηγουμένως έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο.

Το δικαίωμα, όμως, αυτό θα κατοχυρώνεται μετά τα 18 έτη οπότε και οι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα επιλέγουν αν θα καταθέσουν αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής, ή θα ζητήσουν ελληνική ιθαγένεια.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα όσων παιδιών μεταναστών γεννήθηκαν στην Ελλάδα, το οποίο παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή κώδικα ιθαγένειας που θα συσταθεί με το νομοσχέδιο και θα αναλάβει να καταλήξει σε κάποια πρόταση.