11/10/14

Πούλαγε Βουλγαρικά ποτά με απορρυπαντικά

 
Στα ίχνη ατόμων που δραστηριοποιούνταν, κατά περίπτωση, στην εισαγωγή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας λαθραίων αλκοολούχων ποτών και στη συνακόλουθη σύλληψή τους, οδήγησε η πολυήμερη και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 58 και 49 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί «Τελωνειακού Κώδικα» και «Πλαστογραφία».
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 58χρονος άντρας, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2014, εισήγαγε από τη Βουλγαρία αλκοολούχα ποτά, χωρίς να καταβάλει, ως όφειλε, τους αναλογούντες δασμούς.
Στη συνέχεια, διακινούσε το λαθραίο εμπόρευμα στην εγχώρια αγορά, χωρίς την απαιτούμενη έκδοση παραστατικών, με στόχο τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Σημειώνεται οτι, με ειδικά θερμαντικά μηχανήματα, γινόταν αποκόλληση ταινιών ασφαλείας και λοιπών αυτοκόλλητων που παρέπεμπαν σε αλλοδαπή προέλευση από το σώμα των μπουκαλιών και τοποθετούνταν πλαστές ετικέτες συγκεκριμένης εταιρείας ποτών.
Στο πλαίσιο των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι ένας από τους παραλήπτες των λαθραίων ποτών ήταν και ο 49χρονος άντρας, ο οποίος τα διέθετε μέσω της επιχείρησης που διατηρεί στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (κατάστημα πώλησης χαρτικών και απορρυπαντικών), με απώτερο σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Ακολούθησαν έρευνες σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε ο 58χρονος συλληφθείς στην περιοχή της Πολίχνης, καθώς και σε κατάστημα και αποθήκη ιδιοκτησίας του 49χρονου ημεδαπού, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • 1.974 λαθραίες φιάλες με αλκοολούχα ποτά
  • 2.020 ευρώ, προερχόμενα από πώληση του λαθραίου εμπορεύματος
  • Εργαλεία και σύνεργα που χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση ταινιών ασφαλείας και αυτοκόλλητων που υποδείκνυαν αλλοδαπή προέλευση
  • 9 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες αλκοολούχου ποτού και
  • Πλήθος καταναλωτικών προιόντων (τρόφιμα, χαρτικά, απορρυπαντικά κ.α.), για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά αγοράς και πωλούνταν παράνομα σε καταστήματα και ιδιώτες.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, μεταξύ των λαθραίων αλκοολούχων ποτών, εντοπίστηκαν φιάλες το περιεχόμενο των οποίων, σύμφωνα με αρμόδιους πραγματογνώμονες, είναι αμφίβολης γνησιότητας και κατά συνέπεια εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.