23/10/14

Φοβού τον έμπολα!

 
Κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης σε περιοχές που εντοπίζονται αυξανόμενες ροές, ξεκίνησε στη νήσο Λέσβο η απευθείας μεταφορά νεοεισερχόμενων από τα θαλάσσια σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου. Σημειώνεται ότι στη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές της Λέσβου από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά παράνομης διέλευσης θαλασσίων συνόρων από κάθε άλλο νησί στο ανατολικό Αιγαίο.
 Η νέα  διαδικασία υλοποιείται μετά από τη στενή συνεργασία των τοπικών Αρχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναπτυχθεί και στοχεύει αφενός στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας της νήσου Λέσβου και αφετέρου στην τόνωση των τουριστικών δυνατοτήτων του νησιού, καθώς εξαλείφει οριστικά τις εικόνες της παραμονής μεταναστών στον ανοικτό χώρο του λιμανιού.
Παράλληλα, η άμεση μεταφορά στη Μόρια εξασφαλίζει την καταγραφή καθ’ ενός νεοεισερχόμενου αλλοδαπού, τον άμεσο προληπτικό ιατρικό έλεγχό του, καθώς και την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής υποστήριξης. Συγχρόνως, επιτυγχάνεται ο άμεσος εντοπισμός των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, όπως ορίζεται από την ισχύουσα Εθνική, Κοινοτική και Διεθνή νομοθεσία, καθώς και του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.   
          Επισημαίνεται, τέλος, ότι σε όλες τις επισκέψεις του στο νησί της Λέσβου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχει δώσει έμφαση στη στενή συνεργασία τοπικής κοινωνίας και Λιμενικού Σώματος, αλλά και στην ανάγκη μεταφοράς του προανακριτικού χώρου σε τοποθεσία που δεν θα πλήττει την τουριστική εικόνα του νησιού και θα συμβάλλει στην ομαλή αντιμετώπιση της πίεσης του φαινομένου. Μάλιστα, σε σύσκεψη που διεξήχθη μέσα στο καλοκαίρι είχε τονίσει: «Λόγω της δραματικής αύξησης των τελευταίων μηνών, χρειάζεται η συνεργασία όλων, είτε περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης είτε κεντρικής, ώστε να μην υπάρξουν εικόνες που να ντροπιάζουν το νησί της Λέσβου. Δε θέλω σε καμία περίπτωση το λιμάνι της Μυτιλήνης να γίνεται προανακριτικός χώρος παράνομων μεταναστών, διότι υπάρχουν τεράστιες τουριστικές δυνατότητες και πρέπει να τις αναδείξουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε λύσεις σε βοηθητικούς χώρους πρώτης υποδοχής, ώστε σε πολύ μεγάλα περιστατικά να μην προκαλείται πρόβλημα με μετανάστες που στοιβάζονται στο λιμάνι που είναι η βιτρίνα της πόλης».