5/9/14

... Γεννημένος δολοφόνος

 
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής που πλέον διοικεί ο Παναγιώτης Στάθης και ειδικότερα το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει 47χρονο επικίνδυνο κακοποιό, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του σωρεία κακουργηματικών πράξεων, με ιδιαίτερη κοινωνική απαξία.
Πιο αναλυτικά, από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή του σε δύο τετελεσμένες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονιών, δέκα ένοπλες ληστείες, μία υπόθεση αρπαγής ατόμου, καθώς και σε περιστατικά διακεκριμένων κλοπών.
Για τον εντοπισμό του επικίνδυνου αυτού κακοποιού είχε συγκροτηθεί ειδική επιχειρησιακή ομάδα, η οποία, στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδιασμού και εκτεταμένων ερευνών και αναζητήσεων, κατάφερε να τον συλλάβει προχθές (3-9-2014) στην περιοχή του Μενιδίου Αττικής, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι το απόγευμα της 10-12-2013, ο 47χρονος συλληφθείς μαζί με έναν από τους συνεργούς του, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κράνη και κρατώντας πολεμικό τυφέκιο και πιστόλι, μετέβησαν σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή του Ασπροπύργου, με μοτοσικλέτα, που είχε κλαπεί τέλη Ιουλίου 2013, από την περιοχή του Νέου Φαλήρου. Εισήλθαν σε παράπηγμα, όπου διέμενε 41χρονος ημεδαπός, και με την απειλή των όπλων αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 500-600 ευρώ, ενώ εξανάγκασαν τον 41χρονο κουμπάρο του θύματος να τους ακολουθήσει.
Όταν ο 41χρονος πήρε μία καραμπίνα και προσπάθησε να τους ακολουθήσει τον πυροβόλησαν, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια, διέφυγαν με το αυτοκίνητο του 41χρονου κουμπάρου του θύματος, τον οποίο εξανάγκασαν με την απειλή των όπλων να οδηγήσει το όχημα, εγκαταλείποντας τη δίκυκλη μοτοσικλέτα. Ακολούθως μετά από απόσταση 1,5 περίπου χλμ, μετεπιβιβάστηκαν σε όχημα συνεργών τους, αφήνοντας ελεύθερο τον 41χρονο.
Ο 47χρονος συλληφθείς μαζί με άλλα άγνωστα άτομα, είχαν συγκροτήσει σε χρόνο προγενέστερο από τον Ιούλιο του 2012 και συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, δομημένη και με διαρκή δράση, διαπράττοντας ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, ένοπλες ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών μοτοσικλετών, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα μετακίνησης και διευκόλυνσης των εγκληματικών τους πράξεων.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι η παραπάνω εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται στις ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία σε βάρος ενός άνδρα και μίας γυναίκας αντίστοιχα, το μεσημέρι της 30-7-2014, σε εταιρεία εμπορίας παλαιών σιδήρων και μετάλλων (SCRAP), στον Ασπρόπυργο.
Πιο συγκεκριμένα, δύο άνδρες επιβαίνοντες σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους (φορούσαν κράνη), εισήλθαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, απείλησαν με όπλο την ιδιοκτήτρια της εταιρίας και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό 1.500 ευρώ περίπου, καθώς και την τσάντα της με άγνωστο χρηματικό ποσό. Στο σημείο βρισκόταν και ημεδαπός εργαζόμενος της εταιρείας, τον οποίο οι δράστες φεύγοντας, πυροβόλησαν απρόκλητα μία φορά, τραυματίζοντάς τον στο πόδι.
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα κλοπής σε βάρος αλλοδαπού το πρωί της 4-8-2012, στην οικία του στον Ασπρόπυργο.
Πιο αναλυτικά, ο αλλοδαπός αντιλήφθηκε την παρουσία εντός της οικίας του ενός άνδρα, που φορούσε κουκούλα και κρατούσε πολεμικό όπλο. Ο αλλοδαπός, μαζί με τον γιο του επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον δράστη, ο οποίος βγήκε από το σπίτι και επιχείρησε να προσεγγίσει όχημα στο οποίο τον ανέμεναν δύο συνεργοί του, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι
την καταδίωξη πυροβόλησαν τον πατέρα με ανθρωποκτόνο πρόθεση, με πολεμικό τυφέκιο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στα πόδια.
Επίσης, η εγκληματική οργάνωση ενέχεται στις ακόλουθες ένοπλες ληστείες:
  • Σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στον Ασπρόπυργο την 12-11-2013.
  • Σε κατάστημα «MINI MARKET» στον Ασπρόπυργο, την 16-11-2013
  • Σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στον Ασπρόπυργο, την 16-11-2013.
  • Σε περίπτερο στον Ασπρόπυργο, την 1-12-2013.
  • Σε παντοπωλείο στον Ασπρόπυργο, την 2-12-2013.
  • Σε κατάστημα «SUPER MARKET» στον Ασπρόπυργο, την 12-6-2014.
  • Σε κατάστημα «MINI MARKET» στον Ασπρόπυργο, την 16-6-2014.
  • Σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στον Ασπρόπυργο, την 30-6-2014.
  • Σε κατάστημα «MINI MARKET» στον Ασπρόπυργο, την 11-7-2014.
  • Σε εταιρεία στις Αχαρναί, την 15-7-2014.
Το συνολικό ποσό που αποκόμισαν οι δράστες από τις ληστείες, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ.
Επιπλέον, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνει και τις ακόλουθες διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών μοτοσικλετών, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα διευκόλυνσης της παράνομης δράσης τους. Πιο αναλυτικά:
  • Την 29-7-2014 αφαίρεσαν από τον Κορυδαλλό δίκυκλη μοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας ημεδαπού. Η μοτοσικλέτα βρέθηκε εγκαταλελειμμένη, στον Ασπροπύργο, από Αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (ΔΙ.ΑΣ) και είχε χρησιμοποιηθεί από τους δράστες στην προαναφερθείσα ληστεία στην εταιρεία εμπορίας παλαιών σιδήρων και μετάλλων (SCRAP).
  • Την 27-7-2012 αφαίρεσαν αυτοκίνητο ημεδαπού, από την περιοχή των Άνω Λιοσίων. Το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε από Αστυνομικούς εποχούμενης περιπολίας στον Ασπρόπυργο και όπως προέκυψε χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες στην προαναφερθείσα απόπειρα ανθρωποκτονίας, την 4-8-2012, σε βάρος αλλοδαπού στον Ασπρόπυργο.
Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, σε συνδυασμό με κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, που σχετίζονται με τον τρόπο δράσης ( Modus Operandi ) των δραστών, συνάγεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για μέλη της ίδιας εγκληματικής ομάδας.
Από τις εργαστηριακές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προέκυψε ότι οι κάλυκες του πολεμικού τυφεκίου, που βρέθηκαν στον τόπο τέλεσης της ανθρωποκτονίας του 41χρονου, αλλά και στις προαναφερθείσες απόπειρες ανθρωποκτονιών έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο (πολεμικό τυφέκιο «Kalashnikov»).
Ακόμα, κάλυκας που βρέθηκε στον τόπο τέλεσης της ανθρωποκτονίας του 41χρονου ταυτίζεται με τους τρεις κάλυκες που βρέθηκαν σε άλλη ανθρωποκτονία, που τελέστηκε τον Απρίλιο 2014 στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, σε βάρος 63χρονου ημεδαπού.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της 28-4-2014 δύο δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, ακινητοποίησαν το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 63χρονος, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του. Ο 63χρονος, συνεπλάκη με έναν από τους δράστες, ενώ ο άλλος εισήλθε στο όχημα και αφαίρεσε χαρτοφύλακα με χρήματα. Κατά τη συμπλοκή ένας από τους δράστες, πυροβόλησε τον 63χρονο, με πυροβόλο όπλο, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα (Σχετ. Δελτίο Τύπου από 28-4-2014).
Σημειώνεται επίσης, ότι οι περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις κατέδειξαν ότι ο γενετικός τύπος του 47χρονου συλληφθένταταυτίζεται:
  • με γενετικό υλικό που βρέθηκε στην εσωτερική επιφάνεια του παραθύρου του συνοδηγού του οχήματος, που χρησιμοποίησαν οι δράστες, κατά την διαφυγή τους από τον τόπο τέλεσης της πρώτης ανθρωποκτονίας σε βάρος του 41χρονου, καθώς και
  • με γενετικό υλικό που βρέθηκε σε ζακέτα με κουκούλα, χρώματος γκρι, η οποία κατασχέθηκε στο πλαίσιο προανάκρισης για την ανθρωποκτονία και ληστεία σε βάρος του 63χρονου, που εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης.
Για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία σε βάρος του 63χρονου, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 47χρονου συλληφθέντα, ενώ για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης 43χρονος ομογενής συνεργός του, που βρίσκεται έγκλειστος στις Φυλακές Διαβατών (Σχετ. Δελτίο Τύπου από 2-5-2014).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 47χρονος συλληφθείς είναι προσεσημασμένος για ληστείες, κλοπές, αντίσταση κατά της αρχής, παράβαση του Νόμου «Περί Ναρκωτικών» και του Νόμου «Περί Όπλων».
Εξεταζόμενος, ο 47χρονος ομολόγησε τη συμμετοχή του στην ανθρωποκτονία του 41χρονου, αλλά και του 63χρονου, περιγράφοντας τις πράξεις του με λεπτομέρειες, αναφέροντας ως κίνητρο τη ληστεία.
Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε την 4-9-2014 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.