18/9/14

Τζόγος με πονηριά

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση διενέργειας παράνομων τυχερών παιγνίων, παράνομου στοιχηματισμού και φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι με στόχο τον εντοπισμό ιστοσελίδων, αλλά και χρηστών του διαδικτύου, που προβαίνουν σε αθέμιτη εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια και παράνομο στοιχηματισμό.
Ειδικότερα, από την Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης & Καταπολέμησης της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού (μέσω του διαδικτύου), της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο, όπου προέκυψε ότι ιστοσελίδα διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού, η οποία δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, «παρέκαμπτε» τα τεχνολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τη χώρα μας για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου».
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω μη αδειοδοτημένος ιστοχώρος, εμπεριέχεται στον κατάλογο (black list) ιστοτόπων, που έχει συνταχθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) της χώρας μας.
Ωστόσο, ο ιστότοπος προέβαινε σε συστηματική εμπορική επικοινωνία, μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, παρέχοντας σχετικές τεχνικές οδηγίες για την πρόσβαση σε αυτόν, μέσω ειδικού κατάλληλα παραμετροποιημένου λογισμικού.
Παράλληλα, από την συγκεκριμένη δραστηριότητα προκαλείτο και απώλεια εσόδων του ελληνικού Δημοσίου, λόγω φοροδιαφυγής. Επισημαίνεται ότι  σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ο παράνομος «τζόγος» το 2013 ανήλθε σε 6 δις ευρώ.
Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, διεξήχθη εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, με αποτέλεσμα να εξακριβωθεί ότι τον επίμαχο ιστότοπος και τον τηλεφωνικό αριθμό, διαχειρίζονται χρήστες - εταιρείες σε χώρες της αλλοδαπής και συγκεκριμένα στο Γιβραλτάρ και στη Σουηδία.
Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, ακολούθησε αλληλογραφία και διακριβώθηκαν, στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας, τα πλήρη στοιχεία της επίμαχης εταιρείας στο Γιβραλτάρ, καθώς και ο συνδρομητής του επίμαχου τηλεφωνικού αριθμού, ο οποίος ανήκει σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας στη Σουηδία.
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που σχηματίστηκε για την υπόθεση, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να υποβληθούν άμεσα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, για την διενέργεια περεταίρω ανακριτικών πράξεων, για τους δράστες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση της αρμόδιας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής, δηλαδή της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.).
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα η επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες, που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά: 210-6476464
  • Στέλνοντας e-mail στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android : CYBERALERT