4/9/14

Το σώσε ...

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, Συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές των διεθνών μέσων με σκοπό την ανάδειξη της αυξανόμενης πίεσης των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, που είναι και της Ευρώπης, τον καταμερισμό του βάρους διαχείρισης της, αλλά και την γνωστοποίηση της αυξανόμενης έντασης του φαινομένου στη διεθνή κοινή γνώμη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Βαρβιτσιώτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία τόσο της ραγδαίας έξαρσης του φαινομένου, όσο και του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση του. Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της συνέντευξης είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, ώστε, όπως είπε, «να είναι γνώστης του μεγάλου βάρους που σήμερα ο Ελληνικός λαός, οι Ελληνικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα σηκώνουν στους ώμους τους». Τόνισε, δε, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λωρίδα της Γάζας, στη Λιβύη, επηρεάζουν άμεσα την πίεση της παράνομης μετανάστευσης που σήμερα η χώρα δέχεται. Όπως σημείωσε «η ραγδαία αύξηση του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης, δεν έχει να κάνει με την αύξηση της οικονομικής μετανάστευσης αλλά έχει να κάνει με την αύξηση του προσφυγικού ρεύματος».
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «ως Ελληνική Πολιτεία θέλουμε να στείλουμε δύο σαφέστατα μηνύματα. Καταρχάς, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σύνορα μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Θα συνεχίσουμε να τα επιτηρούμε, θα συνεχίσουμε να τα ελέγχουμε, τόσο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας, όσο και για την προστασία πάνω από όλα των συνοριακών ελέγχων που πρέπει να γίνονται». Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προσπαθούμε να σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσα και είναι πραγματικά δραματικά τα νούμερα και η αυξανόμενη τάση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης». Αναφερόμενος ο Υπουργός, μάλιστα, σε συγκεκριμένο περιστατικό είπε ότι «μόνο εχθές το βράδυ διεσώθησαν από τη θάλασσα 172 άνθρωποι. Παράλληλα περισυλλέγησαν από την Τουρκία περίπου 105 άνθρωποι, τους οποίους εμείς εντοπίσαμε μέσα στα θαλάσσια ύδατα της Τουρκίας και ειδοποιήσαμε τις Τουρκικές αρχές να τους περισυλλέξουν. Αυτή είναι η καθημερινότητα και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που παρά τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και τα περιορισμένα μέσα έχουν καταφέρει να επιτελέσουν το καθήκον τους άριστα».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επιπρόσθετος σκοπός της συνέντευξης είναι η ανάδειξη του μεγέθους της επιχείρησης η οποία, όπως είπε,«χρηματοδοτείται από τον ελληνικό λαό στη μεγάλη του πλειοψηφία, στηρίζεται από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού ξηράς όλη την τελευταία περίοδο», αλλά και η ανάδειξη του βαθμού επιτυχίας των επιχειρήσεων: «Διότι μόνο τη φετινή χρονιά από την θάλασσα από 1. 1.2014, έχουν διασωθεί περίπου 6500 άνθρωποι, σε έναν αριθμό 15 .500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Υπουργός περιέγραψε το μήνυμα που θέλει να στείλει στους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι, όπως είπε, «έχουν συνδράμει πάρα πολύ με την ενίσχυση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», όμως, πρόσθεσε ότι «το καθημερινό κόστος της επιχείρησης, της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, της επιχείρησης φιλοξενίας και επιχείρησης προστασίας θαλασσίων συνόρων, που δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά είναι και ευρωπαϊκά, δυστυχώς πέφτει στις πλάτες του ελληνικού προϋπολογισμού. Άλλωστε ξέρετε ότι έχει συγκεκριμένα όρια που έχουν τεθεί άλλωστε και από τους ίδιους τους ευρωπαίους μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δανεισμού της χώρας». Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του Υπουργείου για να αντιμετωπίσει την έξαρση του φαινομένου επεσήμανε την πρόσφατη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, λέγοντας ότι «έγινε για πρώτη φορά από το 1927, αναδιάταξη των δυνάμεων μας, αξιοποίηση του προσωπικού μας, αξιοποίηση των μέσων μας και μετάβασή στην ηλεκτρονική εποχή».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Υπουργός Ναυτιλίας έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για την ανάδειξη του μεταναστευτικού ζητήματος και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ως ευρωπαϊκού προβλήματος, ενώ σημείωσε ότι βούληση του είναι να δει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, Επίτροπο αρμόδιο για την παράνομη μετανάστευση ή κάποιον που να προέρχεται από τις χώρες του Νότου, οι οποίες υφίστανται το πρόβλημα.
O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μέχρι τώρα το Λιμενικό δεχόταν κριτική για απάνθρωπη συμπεριφορά, ενώ, όπως είπε «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συντριπτική θα έλεγα ποσοστό 99% επιτυχία». «Ακόμα και το 1% μας προβληματίζει, δεν θέλουμε να υπάρξει ούτε μία απώλεια ζωής στη θάλασσα κάθε απώλεια μας συγκλονίζει αλλά στο μέγεθος του φαινομένου δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ατύχημα ούτε κάποια στραβή εξέλιξη της επιχείρησης της έρευνας επιχείρησης και διάσωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι παράλληλα με αυτή την αντιμετώπιση του φαινομένου η χώρα έχει πετύχει ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο για την αύξηση των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων. «Το 2014 έχουμε φτάσει στις 13.500 χιλιάδες αναγκαστικές και εθελούσιες απελάσεις και επαναπροωθήσεις και το 2013 σε ένα γενικό σύνολο είχαμε φτάσει τις 26.000», σημείωσε, ενώ, υπογράμμισε ότι το 95% των μεταναστών που προέρχονται από τη Συρία, δεν κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, « που δείχνει ότι οι παράνομοι μετανάστες πλέον αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως σημείο εισόδου και διέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τις Τουρκικές αρχές: «Γι αυτό το λόγο έχει προγραμματισθεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον αντίστοιχο της Τουρκικής Ακτοφυλακής που θα γίνει στον Πειραιά στο πλαίσιο των διμερών επαφών. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μέχρι τώρα, μια καλή συνεργασία, τουλάχιστον στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης, η οποία, όμως, με την αύξηση της επιτήρησης θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.