26/9/14

Με πλαστά

 
Τα Κατασχεμένα
 
Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή συναδέλφων τους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, τετραμελής συμμορία, η οποία ενέχεται σε υπόθεση εισαγωγής, διακίνησης και διάθεσης παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.
Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα (4) αλλοδαπά μέλη της σπείρας, ηλικίας από 30 ως 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Σύστασης Συμμορίας και Πλαστογραφίας.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν βραδινές ώρες της 25-09-2014, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, δικυκλιστές αστυνομικοί ομάδας ΔΙ.ΑΣ, εντόπισαν και ακινητοποίησαν τα δύο ύποπτα οχήματα των δραστών, με σκοπό να διενεργήσουν προληπτικό αστυνομικό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, εντόπισαν στην κατοχή ενός από τους ελεγχθέντες (299) παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, ονομαστικής αξίας (20) και (50) ευρώ, τα οποία είχε αποκρύψει με επιμέλεια στα ενδύματά του.
Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, οι οποίοι αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της σύλληψής τους, συνέστησαν σε προγενέστερο χρόνο, συμμορία, με αποκλειστικό στόχο την εισαγωγή και διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων. Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητα και προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα εντοπισμού και σύλληψής τους, ανέθεσαν τη μεταφορά των χρημάτων στον 30χρονο δράστη, δύο μέλη προηγούνταν ως προπομποί, ενώ το τέταρτο μέλος ανέμενε στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε το ρόλο του διαμεσολαβητή για τη διάθεση των πλαστών χαρτονομισμάτων.
Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας σκόπευαν να πουλήσουν τα πλαστά χαρτονομίσματα, σε άγνωστο άτομο, έναντι ποσοστού 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας και να διαμοιράσουν τα κέρδη βάσει προηγηθείσας συμφωνίας.