18/9/14

Πήραν προθεσμία ...

Ευελπίδων






Προθεσμία για την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε το ζεύγος Γριβέα από τον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, που χειρίζεται την υπόθεση των επίμαχων χρηματοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Λίγο πριν περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, ο συνήγορός τους Γιώργος Καψής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το ζευγάρι παραδόθηκε οικειοθελώς και παραιτήθηκε από την έφεση κατά της απόφασης που είχε διατάξει την έκδοσή του στην Ελλάδα. 



Μάλιστα ο κ. Καψής ανέφερε ότι θα δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις, δικαιολογώντας τα ποσά των δανείων μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Παράλληλα, εξήγησε πως τα χρήματα διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους εγκρίθηκαν. 

Όσον αφορά στην καθυστέρηση επιστροφής τους στην Ελλάδα, ο συνήγορός τους είπε ότι ο Κυριακός Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα ήθελαν να ρυθμίσουν ένα οικογενειακό θέμα και συγκεκριμένα να βρουν ένα σχολείο στην Ελλάδα για τα παιδιά τους.

Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 
Μετά τον εισαγγελέα Εφετών, αρμόδιο για υποθέσεις Εκδόσεων και αφού εκτελέστηκαν τα εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος τους, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, που χειρίζεται την υπόθεση των επίμαχων χρηματοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι δύο κατηγορούμενοι, για τους οποίους είχε ζητηθεί η έκδοσή τους από τις Αρχές της Βρετανίας, φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να ζήτησαν και να έλαβαν δανειοδοτήσεις από το ΤΤ όταν πρόεδρος ήταν ο επίσης κατηγορούμενος Άγγελος Φιλιππίδης. Το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των χρημάτων δόθηκε χωρίς -σύμφωνα με την εισαγγελέα Π. Παπανδρέου που ερεύνησε την υπόθεση των επισφαλών δανείων, να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για μια τέτοια ενέργεια.

Εκταμίευση χωρίς καμία εγγύηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, το ζεύγος Γριβέα έλαβε περίπου 17 εκατ. ευρώ κατά το χρονικό διάστημα Μάρτιος-Ιούλιος 2009 για τη νεοσύστατη εταιρεία «C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών».

Η εν λόγω επιχείρηση είχε αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού περιεχομένου. Τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν άμεσα χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις, καθώς σύμφωνα με την εισαγγελέα η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους μόλις και μετά βίας έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ. Κατά τη δικογραφία, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, ποσό δηλαδή περίπου 15 εκατ. ευρώ, εκταμιεύτηκε από τους δύο συζύγους και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρείας και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, που είχαν αρνητική θέση και μεγάλες ζημιές.

Επιπλέον όπως καταλογίζεται από την εισαγγελέα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνέστησε την εταιρεία «Postbank Green Institute» από κοινού με την «C&C International» με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Μάλιστα η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα, ενώ η νέα επιχείρηση έλαβε δάνειο από το ΤΤ ποσού 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας τα χρήματα του δανείου, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια, φαίνεται να διατέθηκαν και σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.