30/9/14

Έρχεται η ακρόαση του Μήτσου

Μεγάλος παίκτης
Την Τρίτη το μεσημέρι η ακρόαση Αβραμόπουλου στην Ευρωβουλή
 
 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εμφανιστεί το μεσημέρι της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου (στις 14.30 ώρα Ελλάδος) ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να περάσει την ακρόασή του για τη θέση του επιτρόπου για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Όπως έδειξε η πρώτη ημέρα των ακροάσεων, τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, οι ευρωβουλευτές είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν τον ρόλο τους όσο καλύτερα και αυστηρότερα γίνεται. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την ακρόαση της Σουηδέζας Σεσίλια Μάλμστρομ (της… προκατόχου του κ. Αβραμόπουλου) που πλέον είναι υποψήφια να αναλάβει το ιδιαίτερα ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου. Το ζήτημα της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) κυριάρχησε στη συγκεκριμένη ακρόαση και η κυρία Μάλμστρομ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις κυρίως για τη στάση της στο θέμα της δημιουργίας ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών (ISDS) – ζήτημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις διότι πολλά κράτη δεν θέλουν να αφήσουν ανοιχτό τον δρόμο σε επιχειρήσεις, πόσο μάλλον αμερικανικές, να στρέφονται νομικά εναντίον κρατών.
Στις γραπτές απαντήσεις που έστειλε ο κ. Αβραμόπουλος προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και οι οποίες δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα – μαζί με εκείνες όλων των υποψηφίων επιτρόπων, ο έλληνας υποψήφιος επισημαίνει ότι οι βασικές του προτεραιότητες στον τομέα της μετανάστευσης είναι κατ’ αρχήν «η καθιέρωση μίας νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη νόμιμη μετανάστευση».
Όπως άλλωστε φάνηκε από την επιστολή που του έστειλε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, οι Βρυξέλλες δίνουν μεγάλη έμφαση στον τομέα αυτό και ιδιαίτερα στην όσο το δυνατόν αμεσότερη αναθεώρηση της Οδηγίας για την «Ευρωπαϊκή Μπλε Κάρτα» που αφορά σε υπηκόους τρίτων χωρών με υψηλή ειδίκευση που επιδιώκουν την είσοδο σε ένα κράτος – μέλος για περισσότερο από τρεις μήνες με σκοπό την απασχόληση.
Σε ό,τι αφορά στην παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά ότι πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα της Ευρώπης (με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα) και να χτυπηθούν τα δίκτυα των λαθρεμπόρων. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ενίσχυση του Frontex αλλά και ταχεία λειτουργία των Ευρωπαϊκών Ομάδων Συνοριοφυλάκων, με τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών. Παράλληλα, ο έλληνας υποψήφιος κάνει ειδική αναφορά στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, τονίζοντας ιδιαίτερα τους κινδύνους από το φαινόμενο των «ξένων μαχητών» που λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.
Στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει «επιβλέποντα» τον Πρώτο Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς. Ακόμη, το έργο του έλληνα Επιτρόπου θα συντονίζεται με εκείνο της Ύπατης Εκπροσώπου για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, της Ιταλίδας Φεντερίκα Μογκερίνι.