26/9/14

Το BBC μπέρδεψε τους αδελφούς Παλαιοκώστα

 

«Το BBC μπέρδεψε τον Βασίλη με τον Νίκο Παλαιοκώστα»
«Οι Αγγλοι μπερδεύουν τη δράση και τη συμπεριφορά του Βασίλη Παλαιοκώστα με του αδελφού του Νίκου (μικρή φωτογραφία)» λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
 
«Σειρά κραυγαλέων λαθών και ελλείψεων έχει το "κολακευτικό" αφιέρωμα του BBC για τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Μπερδεύει τη δράση και τη συμπεριφορά του με εκείνη του αδελφού του Νίκου Παλαιοκώστα, αμφισβητεί το αποτύπωμά του στη βόμβα που σκότωσε το 2010 τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον παρουσιάζει σαν οργανωτή των δύο αποδράσεων με ελικόπτερο ενώ αυτό ήταν έργο άλλων κακοποιών. 

Τον παρουσιάζει σαν άνθρωπο που έδινε λεφτά στους φτωχούς, που απέφευγε να τραυματίσει ανθρώπους ενώ αυτό φαίνεται να ήταν - κάτω από περιστάσεις - μέλημα του αδελφού του, Νίκου. Παράλληλα στο δημοσίευμα δεν συνεκτιμώνται οι σχέσεις του Παλαιοκώστα με αντιεξουσιαστές που αφορούν και την πρόσφατη δράση ποινικών και μελών της ομάδας Μαζιώτη».
Αυτή είναι η άποψη υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που διάβασαν το εντυπωσιακό αφιέρωμα του BBC online Magazine για τον βίο και την πολιτεία του Βασίλη Παλαιοκώσταυπό τον τίτλο «Ο άπιαστος», που είχε αναφορές στην προσωπική ζωή, στη δράση και στις αποδράσεις του περιβόητου καταζητουμένου. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο αφιέρωμα, «ο Β. Παλαιοκώστας ήταν ο ληστής των βουνών. 

Εδωσε εκατομμύρια στους φτωχούς. Αυτή είναι η ιστορία πώς ο πλέον καταζητούμενος άνδρας στην Ελλάδα έγινε λαϊκός ήρωας».
Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι αυτές οι αναφορές σχετίζονται με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του λίγο αργότερα από τον αδελφό του στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχει συλληφθεί από το 2006 στη Βοιωτία και βρίσκεται κρατούμενος.
Ο ορεσίβιος και ο... Κλάρας
Οπως ενδεικτικά αναφέρουν, «οι Αγγλοι κάνουν ένα λάθος που κάνουν πολλοί στην υπόθεση των αδελφών Παλαιοκώστα. Μπερδεύουν τη δράση και τη συμπεριφορά τους. Ο Νίκος ήταν ο ορεσίβιος ληστής που έβρισκε κρησφύγετο στα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας, που προχωρούσε σε δεκάδες οργανωμένες ληστείες στην επαρχία, που έδινε δώρα σε χωρικούς, που απέφευγε διαρκώς να πυροβολήσει αστυνομικούς. Γι' αυτόν είχε αναπτυχθεί ο αστικός μύθος στα Αγραφα και στην Πίνδο που τον αναγόρευε σε "Ρομπέν των Δασών". Σαν "παλιό αντάρτη κυνηγημένο από τους ασφαλίτες" στα κακοτράχαλα βουνά που τα ήξερε σαν την παλάμη του χεριού του. Ο Νίκος Παλαιοκώστας δεν είχε πολιτικές αναζητήσεις, απέφευγε σχέσεις με αντιεξουσιαστές και δεν είχε καμία σχέση με αυτό που λέμε τρομοκρατία. Αντιθέτως ο Βασίλης έχουμε διαπιστώσει ότι συνήθως κινούνταν και μέσα σε πόλεις, σχεδόν ποτέ δεν είχε δείξει τη... γαλαντομία του, ποτέ δεν είχε αναπτύξει τον μύθο του λαϊκού ήρωα. Εκείνο που τον χαρακτήριζε ήταν οι οργανωτικές ικανότητές του, η δυνατότητα στρατολόγησης ατόμων από τον ποινικό και αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και η οργάνωση απαγωγών όπως του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου το 1995 και του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά το 2008. Ο Β. Παλαιοκώστας καλλιεργούσε προσεκτικά τον μύθο σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου και σε αναρχικούς που τον έβλεπαν να διαβάζει Νίτσε και Μπακούνιν, να αυτοαναγορεύεται σε "Θανάσης Κλάρας" (το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη) και να αναδεικνύεται σε νέο "βασιλιά των κακοποιών". Ομως σε αρκετές συμπλοκές στη Λαμία και στη Λιβαδειά είχε πυροβολήσει στο ψαχνό κατά των αστυνομικών. Και αυτό το αγνοεί το BBC...».
Οι «μαύρες τρύπες»
Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν δύο ακόμη «μαύρες τρύπες» στις αναφορές του αφιερώματος του BBC. Πρώτον, αποδίδει στον Β. Παλαιοκώστα την οργάνωση των δύο αποδράσεών του με ελικόπτερο, το 2006 και το 2009, από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οπως λένε όμως αστυνομικοί, «από τη δικογραφία της υπόθεσης αναδεικνύεται ότι στόχος της απόδρασης ήταν ο συγκρατούμενός του Αλκέτ Ριζάι για να δραστηριοποιηθεί σε συμβόλαια θανάτου και ότι ο Β. Παλαιοκώστας... τιμής ένεκεν κλήθηκε να ανέβει στο ελικόπτερο. Γι' αυτόν τον λόγο στην ιστορία της πρώτης απόδρασης διαπιστώθηκε ότι ο Παλαιοκώστας έστειλε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά στον πραγματικό οργανωτή της απόδρασης, που ήταν ποινικός από τα δυτικά προάστια».
Οσον αφορά τη βόμβα στη λεωφόρο Κατεχάκη το καλοκαίρι του 2010 που σκότωσε τονΓιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το δημοσίευμα του BBC αμφισβητεί πως «βρέθηκε αποτύπωμα του Β. Παλαιοκώστα σε μια βόμβα που διαλύθηκε». Ωστόσο όπως εξηγούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «η εξήγηση είναι απλή και την αγνοεί το δημοσίευμα. Ο άτυχος Γιώργος Βασιλάκης έβγαλε το χάρτινο περιτύλιγμα του δέματος που είχε το παλαμικό αποτύπωμα του Β. Παλαιοκώστα. Αφησε το περιτύλιγμα πίσω του και πήγε να ανοίξει το δέμα που έσκασε μπροστά στο σώμα του. Το χαρτί στο κάτω μέρος του γραφείου του βρέθηκε άθικτο».