29/8/14

Ο "Ποπάι" του Εσκομπάρ

Ελεύθερος με ... συμφωνία


Ο επικεφαλής των πληρωμένων δολοφόνων, που χρησιμοποιούσε ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών της Κολομβίας Πάμπλο Εσκομπάρ, αφέθηκε ελεύθερος χθες, αφού βοήθησε τις Αρχές να καταδικάσουν έναν πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας.

Εξέτισε 22 χρόνια

Ο Τζον Ζάιρο Βελάσκεζ Βάσκεζ, γνωστός στον υπόκοσμο με το ψευδώνυμο «Ποπάι», είχε ομολογήσει ότι είχε δολοφονήσει περισσότερους από τριακόσιους ανθρώπους και ότι είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την οργάνωση τριών χιλιάδων δολοφονιών. Παρόλα αυτά χθες αποχαιρέτησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κομπίτα στην κεντρική Κολομβία, αφού εξέτισε τα 22 χρόνια της ποινής του. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών.

Σκότωσε τον Γκαλάν

Ο «Ποπάι» είχε καταδικαστεί, ανάμεσα στα άλλα, για τη δολοφονία του υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα της Κολομβίας, Λουίς Κάρλος Γκαλάν, το 1989. Παρά τη βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκε κατάφερε να επιτύχει ελάφρυνση της ποινής του καταθέτοντας εναντίον του Αλμπέρτο Σαντοφίμιο, του αντιπάλου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 1990, ο οποίος και είχε διατάξει τη δολοφονία του Γκαλάν.

Ο Γκαλάν, ο οποίος επρόκειτο να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, είχε τηρήσει σκληρή στάση εναντίον των καρτέλ του εμπορίου ναρκωτικών. Ομως μία σφαίρα στο κεφάλι ενώ περπατούσε σε πλατεία, έβαλε τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του. Οι εκτελεστές που τον δολοφόνησαν ήταν άνθρωποι του Πάμπλο Εσκομπάρ, ιδρυτή του καρτέλ του Μεντεγίν.

Ο «Ποπάι», που σήμερα είναι 52 ετών, έχει παραδεχθεί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεών του βαρύτατα κακουργήματα, από την απαγωγή του πρώην προέδρου Αντρες Παστράνα μέχρι τη δολοφονία της φιλενάδας του, πάντα έπειτα από σχετική εντολή του αφεντικού του, του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο «Ποπάι» αφέθηκε ελεύθερος δοκιμαστικά για μία περίοδο 52 μηνών και 22,7 ημερών.