13/6/14

Ο νέος Μπιν Λάντεν

ISIS: Ποιος είναι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι
Από τη Συρία στο Ιράκ στο όνομα του τζιχάντ: ο 43χρονος ηγέτης της ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
 
Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος τού Ιράκ και του Λεβάντε («ISIS» - όπου με τον όρο Λεβάντε εννοείται η Συρία) είναι τόσο σκληροπυρηνική και χρησιμοποιεί τόσο βίαιες κι ακραίες μεθόδους ώστε αποκηρύχθηκε ακόμη κι από την «μαμά» Αλ Κάιντα! Η συγκεκριμένη ομάδα των ένοπλων τζιχαντιστών δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 από τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, κι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ανοιχτά τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, εκ των ηγετικών μορφών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών αναλυτών η οργάνωσή του διαθέτει 10.000 έως 12.000 μέλη μεταξύ των ακραίων σουνιτών της Συρίας. Όμως, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο της Guardian, «οι φιλοδοξίες του Μπαγκντάντι να αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο στην οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα [σ.σ: το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία], ανάγκασε πριν λίγο καιρό τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, να ανακηρύξει το Μέτωπο Αλ Νούσρα ως τη μόνη πτέρυγα του δικτύου στη Συρία, συνιστώντας στο ISIL να περιορίσει τις δραστηριότητες του στο Ιράκ και να παραιτηθεί από τον αγώνα στη Συρία».

Ο 43χρονος Μπαγκντάντι διαφώνησε με τον Αλ Ζαουάχρι, σχετικά με το διαχωρισμό του ένοπλου αγώνα σε κάθε χώρα, οπότε η Αλ Κάιντα διέκοψε τις σχέσεις της με το ISIL, που πλέον μάχεται αυτόνομα για τη δημιουργία ενός νέου «χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ένα δείγμα της ωμότητας και των ακραίων μεθόδων της ISIS είχε φανεί από πέρσι, όταν η οργάνωση είχε επιβάλλει καθεστώς τρόμου στην πόλη Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία.

«Απαλλοτρίωσαν» 300 εκατομμύρια ευρώ

Όπως σημειώνουν οι «International Business Times», η ISIS πλέον είναι η οικονομικά ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως, αφού με την κατάληψη της Μοσούλης οι εξτρεμιστές «ξάφρισαν» πολλές τράπεζες βάζοντας στον... κουμπαρά της οργάνωσης τους ποσό που κατά ορισμένους υπολογισμούς υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί ακτιβιστές, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, έγιναν μάρτυρες «συλλήψεων, απαγωγών και ξυλοδαρμών από ανθρώπους της ISIS». Μια ακτιβίστρια, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε πως η ίδια και η αδελφή της αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ράκα όταν η ειρηνική τους διαμαρτυρία αντιμετωπίστηκε με βιαιότητα από πολλά μέλη της ISIS. «Έξι ή επτά άντρες περικύκλωσαν την αδελφή μου και κάποιος είπε «μαχαίρωσε την», ένας άλλος «πυροβόλησε την». Έσκισαν το πανό μας που ανέγραφε «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι ένα» και της είπαν πως είναι μια άπιστη», είπε η νεαρή γυναίκα που έχει εμπλακεί σε μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες στη πόλη, από τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε οι μαχητές της ISIS ανάρτησαν την μαύρη σημαία της οργάνωσης τους στην κορυφή μιας εκκλησίας στη Ράκα.