6/6/14

... Πρόεδρος ο Δένδιας

Λουξεμβούργο
 
 
Το μέλλον του χώρου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ εξέτασε χθες Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 στο Λουξεμβούργο τo Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο προήδρευσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, επίσης, παρουσίασαν το πρόγραμμα εργασίας στα πεδία αρμοδιότητάς τους.
Κατά την κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου (Εσωτερικές Υποθέσεις και Δικαιοσύνη), οι Υπουργοί εξέφρασαν τις οριστικές τους απόψεις ως προς τις Στρατηγικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την μελλοντική ανάπτυξη του χώρου ΔΕΥ στη Μετά-Στοκχόλμη εποχή.

«Το Συμβούλιο ΔΕΥ είχε επί ελληνικής Προεδρίας πλούσια ατζέντα προτεραιοτήτων, με κορυφαία την χάραξη της μελλοντικής ανάπτυξης του χώρου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων». Όπως είπε ο κ. Δένδιας, στο σημερινό τελευταίο επίσημο Συμβούλιο ΔΕΥ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, οι υπουργοί συζήτησαν σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και εκφράστηκαν από τις εθνικές αντιπροσωπείες οριστικές απόψεις ως προς τις Στρατηγικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την μελλοντική ανάπτυξη του χώρου ΔΕΥ στη Μετά-Στοκχόλμη εποχή. Επί τη βάσει των απόψεων που εκφράστηκαν, η Ελληνική Προεδρία θα προετοιμάσει επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, η οποία περιλαμβάνει με περιληπτικό τρόπο την συνεισφορά του Συμβουλίου σε σχέση με την ανάπτυξη του χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.
Οι Υπουργοί του Συμβουλίου ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχαν, επίσης, συμφωνία ως προς τη γενική προσέγγιση για το σχέδιο Κανονισμού για την Europol .
Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας «το Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, ένα ζήτημα που οφείλει να βρίσκεται ψηλά στην κοινή μας ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε ο απολογισμός της αντιτρομοκρατικής διάστασης της αντιμετώπισης των ξένων μαχητών, που παρακολουθήσαμε, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Συρία». O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, επίσης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και καταδικάζοντας απερίφραστα την πρόσφατη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «ενέργειες σαν αυτή καταδεικνύουν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα και χρίζει επείγουσας αντιμετώπισης».
Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, εξετάσθηκε επίσης η τρέχουσα νομοθετική δραστηριότητα στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης. Η Ελληνική Προεδρία επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει στην πρόταση Οδηγίας για την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την επιστημονική έρευνα, τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την αμειβόμενη και μη εκπαίδευση, τον εθελοντισμό και την εσωτερική άμισθη βοήθεια (au pairing), ενώ το Συμβούλιο σημείωσε τις πληροφορίες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που αφορά την Οδηγία και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα σχετικά με την εν λόγω πρόταση.
Αναφερόμενος στην πρόοδο των επιχειρησιακών μέτρων που έχουν προσδιορισθεί από την Ομάδα Δράσης ( TASK FORCE ) για την Μεσόγειο, που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή Σύνοδο, ο υπουργός κ. Δένδιας τόνισε ότι «η υλοποίηση των επιχειρησιακών μέτρων θα πρέπει να παραμείνει σε θέση υψηλής προτεραιότητας». Η Επιτροπή ενημέρωσε, επίσης, το Συμβούλιο για τις νομοθετικές εξελίξεις που αφορούν τις κυρώσεις κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών και τις προϋποθέσεις διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (Μπλε Κάρτα της ΕΕ).
Η Ελληνική Προεδρία ενημέρωσε, μεταξύ άλλων επί των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στα «Έξυπνα Σύνορα». Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η αντιπροσωπεία της Πολωνίας ενημέρωσε τους Υπουργούς για τις εξελίξεις σχετικά με την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών-μελών που ανήκουν στο χώρο Schengen αναφορικά με τα χερσαία εξωτερικά σύνορα. Στο τέλος της ημερήσιας διάταξης της Μικτής Επιτροπής του Συμβουλίου, η Ιταλία παρουσίασε το πρόγραμμα της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνέπειες που προκύπτουν από την ακύρωση απο το Δικαστήριο της Ευρωπαίκής Ένωσης της Οδηγίας 2006/24/ΕΚ για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων συζητήθηκαν επίσης κατά τη συνεδρίαση. Οι Υπουργοί υιοθέτησαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ως προς την Έκθεση για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην ΕΕ και άκουσαν την παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και του Ευρωπαίκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας ( EMCDDA ).