30/5/14

Η Καφαντάρη άναψε φωτιές

Κενά στην αεροπυρόσβεση
H Boυλευτίνα στα ... κόκκινα από πρόσφατη φωτο που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν δεν κάνουμε λάθος ο ένστολος δεν είναι ο Υπασπιστής τπυ κυρίου Γενικού; Κοιτάει ... κάπως τη Βουλευτίνα ή μας φαίνεται;

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, απαντώντας  στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαράς Καφαντάρη για την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

  • Για τα αποτελέσματα της περσινής αντιπυρικής περιόδου
«Η περσινή χρονιά ήταν μια θριαμβευτική χρονιά για τη χώρα και το Πυροσβεστικό Σώμα. Με δεδομένο ότι είχαμε τον ίδιο περίπου αριθμό πυρκαγιών και με δυσχερέστατες συνθήκες, οι εκτάσεις που κάηκαν ήταν λιγότερες κατά 50%. Και αυτό πρέπει να το λέμε και πρέπει να δίνουμε και συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς που κατάφεραν αυτό το αποτέλεσμα.
Και μάλιστα οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν την περσινή χρονιά. Δεν βοήθησαν καθόλου. Βοήθησε όμως ένας πολύ καλός σχεδιασμός. Αυτό βοήθησε. Η αξιοποίηση πραγμάτων που υπήρχαν και που με πολύ μικρό κόστος μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.
Παράδειγμα:
-Πέντε ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος που είχαν καθηλωθεί στο έδαφος επειδή δεν είχαν ανανεωθεί τα διπλώματα των πιλότων, κόστος 70.000 χιλιάδες Ευρώ.
Σχέδιο εκκένωσης περιοχών με παραμετροποίηση -που εάν το είχαμε παραδείγματος χάριν το 2007 στην Ηλεία δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα- που μπορεί να σου δώσει τη βέλτιστη περιοχή συγκέντρωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, κόστος 49.000 Ευρώ.
Αξιοποίηση των 150 μοτοσικλετών του Πυροσβεστικού Σώματος για περιπολίες, ομάδα ΘΗΣΕΑΣ, κόστος σχετικά πολύ περιορισμένο, τα μέσα ήταν εκεί.
Αξιοποίηση της συνεργασίας με την Αστυνομία ώστε να «κλείνονται» τα δάση όταν ο κίνδυνος είναι στο 4 και στο 5, κόστος μηδενικό. Αυτά έγιναν πέρυσι και απέδωσαν το αποτέλεσμα.
Δεν βοήθησε καθόλου ο καιρός. Ο καιρός ήταν δυσχερέστατος και οι προβλέψεις δυσοίωνες, όπως είναι και φέτος».
  • Για την υπογραφή των αποφάσεων για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος
«Πράγματι με βοήθεια όλων των πτερύγων της Βουλής ψηφίστηκε ο ν.4249/2014. Έχει υπογραφεί η απόφαση για τον καθορισμό της τοπικής αρμοδιότητας των Συντονιστών Επιχειρήσεων του ΠΣ, η Υπουργική Απόφαση για την οργάνωση, την αναδιάρθρωση και τη λειτουργία των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΠΣ που είναι η σημαντική πράξη υλοποίησης του νομοθετήματος, έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και υφιστάμενα υπηρεσιακά όργανα του ΠΣ και έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση που αφορά την οργάνωση, διάρθρωση και λειτουργία των περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων. Και ενώ το νομοθέτημα ψηφίστηκε, δημοσιεύτηκε στο τέλος Μαρτίου, μέσα σε ενάμισι μήνα, με Πάσχα, με εκλογές, το σύνολο σχεδόν των πράξεων που προβλεπόντουσαν έχουν υπογραφεί. Γιατί να δίνουμε μια εικόνα αμέλειας, αδιαφορίας, καθυστέρησης όταν θα μπορούσε να προκύψει σαφώς ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει»;
«Πολλές αλλαγές έχουν υλοποιηθεί. Η ενοποίηση παραδείγματος χάριν των Κέντρων Επιχειρήσεων. Παλιά, σε κάθε νομό είχαμε τρία Κέντρα Επιχειρήσεων: ένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα της Πολιτικής Προστασίας και ένα του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενοποιήθηκε ευθύς εξαρχής η Πολιτική Προστασία λειτουργικά με το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουμε ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και μπορούμε να ενεργούμε πολύ πιο γρήγορα και ιδίως να μην υπάρχει το “τρελοκομείο” των τριών Κέντρων που πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους».
  • Για την επάρκεια σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και επίγειων μέσων
«Δεν υπάρχει πρόβλημα προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι πλήρως στελεχωμένο και μάλιστα από τους 1.200 εποχιακούς τελικά κατόπιν συζήτησης δικής μου με το Υπουργείο Οικονομικών ενεκρίθησαν 1.500.
Οχήματα: Πολλά και πεπαλαιωμένα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε αυτά τα δύο χρόνια και παίρνουμε με πλήρη εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων 357 οχήματα σταδιακά, είναι η μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος με ευρωπαϊκά χρήματα.
Ελαστικά: Τεράστιο πρόβλημα έχετε την καλοσύνη να θίξετε ότι υπάρχει συναρμοδιότητα και θέμα εξ αυτού. Δεν θα μπω σε αυτό. Υπεγράφη η απόφαση ανάδειξης μειοδότη για την προμήθεια 2.600 ελαστικών πρόσφατα ώστε να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε πράγματι κενά για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και άδικα υπάρχει, εν πάση περιπτώσει υπάρχει.
Και επίσης έχει γίνει κάθε προσπάθεια, ειλικρινά σας λέω κάθε προσπάθεια για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου, όπως γίνεται και στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας».
  • Για την κατάσταση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης
«Τα αεροσκάφη για να ανανεωθούν χρειάζονται 350 εκατομμύρια ευρώ. Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη, γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Σώμα τι θέλει. Παρεμπιπτόντως τα αεροπλάνα είναι της Πολεμικής Αεροπορίας, την επιχειρησιακή χρήση έχει το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο, του οποίου προΐσταμαι εγώ. Δεν υπάρχουν κονδύλια για την αλλαγή αυτών των αεροσκαφών.
Να σας πω τώρα που βρισκόμαστε από πλευράς αριθμών, για να ξέρετε. Ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και τι έχουμε. Στα CL 415 που είναι θεωρητικά καινούργια. Δηλαδή, όταν λέμε καινούργια εννοούμε 25 ετών. Σε λίγο θα είμαστε συνομήλικοι με τα αεροπλάνα. Λοιπόν, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει 8 αεροπλάνα, αυτή τη στιγμή έχουμε 5.
Για τα CL 215, τα οποία είναι άνω των 40 ετών και εκεί είμαστε πραγματικά λίγο συνομήλικοι, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει 13, έχουμε 6 αυτή τη στιγμή και μετά τις 25 Ιουνίου θα έχουμε 8».
  • Για την ανάπτυξη του Εθελοντισμού
« Προάγουμε ένα καινούργιο δόγμα. Ποιο είναι το καινούργιο δόγμα; Το καινούργιο δόγμα είναι οι εθελοντές. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και λειτουργούν στη χώρα 24 εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και σταθμοί. Και ελπίζω ότι πάρα πολύ σύντομα θα φτάσουμε στα 26. Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να περάσουμε στην ελληνική κοινωνία, την ιδέα της απόλυτης συνυπευθυνότητας. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ως κοινωνία, ως συνάνθρωποι. Δεν περιμένουμε από αέρος μόνο τη σωτηρία. Λειτουργούμε μαζί πρώτα για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και μετά για να καταστείλουμε εφόσον το κακό συμβεί. Αλλά έγκαιρα».
  • Για τη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις
«Έχουμε καταφέρει να έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μία εφεδρεία με τα Ε/Π «Σινούκ» των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε αν ο εναέριος στόλος δεν μπορέσει να επέμβει, ο δικός μας ο περιορισμένος, ο γηρασμένος, με δυσκολία ανταλλακτικών λόγω δικαστικής διαφοράς με την « BOMBARDIER », να σας το πω και αυτό, να έχουμε μία στρατηγική εφεδρεία ώστε τα «Σινούκ» να μπορούμε να τα ρίξουμε στη μάχη.»
  • Για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο
«Θαύματα, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω να κάνω. Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε γνωρίζει με τρόπο θαυματοποιό να χειριστεί τη σεζόν που έρχεται, είναι πάρα πολύ χρήσιμο να ανατεθεί σε αυτόν η κατάσταση. Διότι θα περάσουμε μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Και σας παρακαλώ ειλικρινά, όλους, δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς κυρία συνάδερφε, να έχουμε μία ομόνοια στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν ήρθα εδώ να σας εγγυηθώ, ούτε μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Το καλύτερο που μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και με τα μέσα που έχει η Πατρίδα, αυτό μπορώ να κάνω. Και νομίζω και επανέρχομαι στον προηγούμενο χρόνο ότι εκεί πραγματικά πέρυσι έγιναν εξαιρετικά πράγματα. Εάν θέλετε, πράγματα, τα οποία δεν απεδόθησαν στους Πυροσβέστες, δεν διεκδικώ εγώ για εμένα κάτι, δεν πήγα εγώ να σβήσω κάτι. Εάν θέλετε υπήρχε μία καλή, έξυπνη οργάνωση που έφερε το αποτέλεσμα. Πρέπει όμως αυτά να λέγονται και να προβάλλονται.
Και να προβάλλονται όχι μόνο προς αμοιβή αυτών που ενήργησαν γι΄ αυτά, αλλά κυρίως προς δημιουργία αυτού του κοινωνικού ρεύματος εθελοντισμού που θα μπορέσει να συντρέξει τους Πυροσβέστες ως κοινωνική στήριξη, ώστε να μπορέσουμε φέτος να καταφέρουμε αυτό που καταφέραμε και πέρυσι. Εάν το καταφέρουμε και πάλι με το στόλο γηρασμένο ακόμα ένα χρόνο, με λιγότερα αεροπλάνα, με λιγότερα μέσα θα είναι ένα θαύμα. Μπορούμε όμως αυτό το θαύμα να το πετύχουμε, ξαναλέω με ομόνοια και κοινή αντιμετώπιση. Χωρίς –δεν αναφέρομαι σε εσάς προς Θεού μην με παρεξηγείτε- χωρίς μικροψυχία, χωρίς προσπάθεια να πετύχουμε κομματικό όφελος από το ένα ή το άλλο. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε τα μέσα που θα θέλαμε να έχουμε. Το ξέρουμε καλά».