2/5/14

Πατέρας και κόρη σε τσουβάλια το χρήμα

Τα Ντοκουμέντα
 
 
 
 
 
 
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα, κατάφερε να εξιχνιάσει μια σημαντική υπόθεση εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου, από εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία ενέχεται σε πλήθος φορολογικών και άλλων ποινικών παραβάσεων.
Πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής και δραστηριοποιούνταν στην παραλαβή και καταστροφή ειδών και υλικών (ρούχα, παπούτσια, γυαλιά κ.λπ.) από επώνυμες εταιρείες της αγοράς.
Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση πιάστηκε ο 62χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας και η 33χρονη κόρη του.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήσαμε την εγκληματική δραστηριότητα της εταιρείας και διακριβώσαμε επακριβώς τον τρόπο που είχε αναπτύξει, καθώς και τη μεθοδολογία που εφάρμοζε, για να αποκομίζει παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά, ως περιουσιακό όφελος.
Πιο αναλυτικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραλάμβαναν από επώνυμες εταιρείες διάφορα προϊόντα, προκειμένου να τα καταστρέψουν. Στη συνέχεια εξέδιδαν και χορηγούσαν στις εταιρείες πλαστά - εικονικά πιστοποιητικά καταστροφής, καθώς δεν κατέστρεφαν τα προϊόντα, αλλά τα έθεταν εκ νέου προς πώληση στην «μαύρη αγορά», χωρίς να τηρούν τις νόμιμες διατυπώσεις και να εκδίδουν τα απαραίτητα από το νόμο παραστατικά πώλησης.
Με τον τρόπο αυτό προξενούσαν σημαντική ζημία σε βάρος των δημοσίων εσόδων, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο επέστρεφε στις εταιρίες το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), που αντιστοιχούσε στα προς καταστροφή εμπορεύματα.
Την 29-04-2014 οργανώσαμε εκτενή αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ζεφυρίου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας, στο πλαίσιο της οποίας αστυνομικός, μετά από επικοινωνία που είχε με την 33χρονη εργαζόμενη στην εταιρεία, εμφανίστηκε ως αγοραστής επώνυμων ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Σε προκαθορισμένη συνάντηση, ο αστυνομικός παρέλαβε από την 33χρονη τα είδη, χωρίς όμως να του παραδώσει παραστατικά πώλησης. Ταυτόχρονα για την αγορά των προϊόντων, ο αστυνομικός κατέβαλλε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.
Άμεσα συλλάβαμε την υπάλληλο και κατά τον έλεγχο που επακολούθησε βρήκαμε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και σε ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο, τέσσερα (4) κοντέινερ με είδη ένδυσης και υπόδησης επώνυμων εταιρειών της αγοράς, τα οποία είχαν παραδοθεί για καταστροφή.
Για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των προϊόντων, καλέσαμε εκπρόσωπους των αρμόδιων εταιριών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι τα είχαν παραδώσει στη συγκεκριμένη επιχείρηση προς καταστροφή, ενώ τους είχαν χορηγηθεί και σχετικά πιστοποιητικά καταστροφής.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζήτησαν την ποινική δίωξη των υπευθύνων της εταιρείας, ενώ τα εμπορεύματα, τα οποία περιέχονταν σε τέσσερα (4) κοντέινερ και η συνολική εμπορική τους αξία υπολογίζεται στο ποσό των 9.500.000€ περίπου, θα τους αποδοθούν υπό μεσεγγύηση. Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ και ισοδυναμεί με το Φ.Π.Α. που απέδωσε στις εταιρείες για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που λάμβαναν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης για να μην αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα τους. Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν υπόγειοι χώροι, ειδικά εξοπλισμένοι με συστήματα καμερών τελευταίας τεχνολογίας, ενώ εντοπίστηκε και ένας κρυφός χώρος ελέγχου (δωμάτιο Control Room ).
Παράλληλα βρέθηκαν και άλλα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, με κλειστές αφανείς πόρτες, στις οποίες η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο στα μέλη της εταιρίας και μόνο μέσω ειδικού ασανσέρ, το οποίο ήταν τεχνηέντως κεκαλυμμένο, ώστε να μην είναι ορατό.
Κατά την έρευνα των παραπάνω χώρων, αλλά και των λοιπών εγκαταστάσεων της εταιρίας, βρήκαμε και κατασχέσαμε:
  • πολεμικό τυφέκιο διαμετρήματος 7,62 mm ,
  • περίστροφο διαμετρήματος 0,38 special , με πέντε φυσίγγια και σιγαστήρα,
  • οκτώ (8) σπρέι πιπεριού,
  • είκοσι (20) φυσίγγια αγνώστου διαμετρήματος,
  • πιστόλι τύπου μπρελόκ, με δύο φυσίγγια διαμετρήματος 0,32 στις θαλάμες του,
  • τέσσερις (4) ηλεκτρονικούς καταγραφείς, δύο εκ των οποίων ήταν συνδεδεμένοι με δύο (2) εξωτερικούς σκληρούς δίσκους,
  • χρηματικό ποσό 800.000 ευρώ και 765.000 δολαρίων ΗΠΑ ( USD ),
  • τριακόσιες ενενήντα πέντε (395) χρυσές λίρες Αγγλίας και πεντόλιρο Αγγλίας.
Τα κατασχεθέντα πυροβόλα όπλα θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για βαλλιστικές εξετάσεις, τα χρηματικά ποσά και οι χρυσές λίρες θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα υπόλοιπα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν ως πειστήρια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία, διαπιστώθηκαν επιπλέον και παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς βρέθηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι οκτώ (8) αλλοδαποί, χωρίς αναγγελία πρόσληψης. Οι σχετικές εκθέσεις θα αποσταλούν στο αρμόδιο υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. για περαιτέρω ενέργειες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εκτενής φορολογικός έλεγχος στα στοιχεία της επιχείρησης, καθώς επίσης και χρηματοοικονομικός έλεγχος στους συλληφθέντες, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας τους. Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται πιθανή συμμετοχή τους σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, ενώ εκτενής έλεγχος θα διενεργηθεί και από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης, παραβάσεων της Φορολογικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και της παράβασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και τα όπλα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκαν στην 5η Τακτική Ανακρίτρια.