24/5/14

Που σκάλωσε η βόμβα κατά Σμπώκου?

Ν. Ερυθραία
Οταν στα τέλη Απριλίου κλήθηκε στην Αντιτρομοκρατική ο έγκλειστος των Φυλακών Κορυδαλλού Γιάννης Σμπώκος, κανείς δεν περίμενε πως το εκρηκτικό μήνυμα που παραλίγο να ισοπεδώσει  ένα οικοδομικό τετράγωνο στη Νέα Ερυθραία είχε ως αποδέκτη τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών. Διότι οι άγνωστοι που τοποθέτησαν τη βόμβα στην είσοδο κτιρίου ιδιοκτησίας της αδελφής του Γιάννη Σμπώκου, όπως λέει το σενάριο που εξετάζει η Αστυνομία, ήθελαν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν και να αποσπάσουν χρήματα από το άλλοτε δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Αρχικά η έκρηξη που κατέστρεψε το εστιατόριο «La Scala» αποδόθηκε από την Πυροσβεστική σε διαρροή προπανίου. Ωστόσο, η ενδελεχής έρευνα έδειξε την ύπαρξη ενός μικρού κρατήρα στο πίσω μέρος του εστιατορίου, λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο της πολυκατοικίας, κι έτσι η ιστορία πήρε άλλη τροπή. Η υπόθεση συνδέθηκε με την έκρηξη το βράδυ της 16ης Απριλίου στο σπίτι του Σμπώκου στην Κηφισιά και αφού αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, την υπόθεση ανέλαβε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Παράλληλα, ερευνάται και το μικρό μεν αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο τη βόμβα να τοποθέτησαν κυκλώματα νονών της νύχτας στέλνοντας μηνύματα σε καταστηματάρχες για μηνιαίο χαράτσι προστασίας.

Από το «La Scala» στον Σμπώκο

Από την πρώτη στιγμή που έσκασε η βόμβα κάτω από το σπίτι της οικογένειας της αδελφής του άλλοτε ισχυρού άνδρα των εξοπλισμών, το μυαλό όλων πήγε στο συγκεκριμένο πρόσωπο. «Εκείνο το βράδυ της 14ης προς 15η Μαΐου, το “La Scala” έκλεισε γύρω στη μία παρά τέταρτο. Δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτα ύποπτο», λέει στο protothema.gr η συνιδιοκτήτρια του ιταλικού εστιατορίου κυρία Βούλα Δήμου και προσθέτει: «Πώς είναι δυνατόν η έκρηξη να οφείλεται σε προπάνιο όταν στον χώρο του καταστήματος βρέθηκε η φιάλη υγραερίου; Το μαγαζί λειτουργεί τέσσερα χρόνια σε μια ήσυχη περιοχή της Νέας Ερυθραίας, έχει μια ωραία πλατεία, λίγα εστιατόρια και δεν δεχτήκαμε ποτέ απειλές από κανέναν για προστασία. Η βόμβα δεν τοποθετήθηκε στο κατάστημα, αλλά πίσω από αυτό, στην είσοδο της πολυκατοικίας». Η κυρία Δήμου όσον αφορά στις ζημιές που προκάλεσε στο κατάστημά της η έκρηξη, είπε: «Μας κατέστρεψε το ωστικό κύμα. Στις επτά παρά τέταρτο που ειδοποιήθηκα και ήρθα τρέχοντας αντίκρισα ένα χάος. Δεν είχε μείνει τίποτα. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Το εσωτερικό έχει καταστραφεί ολοσχερώς, όμως θα το ξαναφτιάξουμε και μέσα σε μία εβδομάδα θα είμαστε και πάλι έτοιμοι. Είμαστε ουσιαστικά θύματα αυτής της υπόθεσης».

Τότε, λοιπόν, ποιοι και γιατί τίναξαν στον αέρα ένα ολόκληρο κτίριο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών που τυχαία περνούσαν από το σημείο; Οι ζημιές που προκάλεσε ο εκρηκτικός μηχανισμός, που περιείχε μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας, είναι τεράστιες. Τοίχοι γκρεμίστηκαν, αυτοκίνητα σταθμευμένα καταστράφηκαν, ενώ τα θραύσματα σκορπίστηκαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων.



Η Ασφάλεια ερευνά το ενδεχόμενο πίσω από την έκρηξη να κρύβεται κύκλωμα που διαθέτει βραχίονες τόσο μέσα όσο και έξω από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και εκβιάζει ευκατάστατους κρατούμενους για να τους πουλά προστασία μέσα στα κελιά. Και όσοι αντιστέκονται ή σταματήσουν να πληρώνουν τιμωρούνται με τους νόμους της μαφίας. Ισως ένα από αυτά τα πρόσωπα να είναι το πρώην δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου. Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη αυτοί που συμμετέχουν στις ομάδες κρούσης και εκτελούν τις εντολές. «Γνωρίζαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια στις φυλακές οι πλούσιοι χαρτζιλίκωναν κρατούμενους για να μην τους ενοχλεί κανείς. Τώρα διαπιστώνουμε ότι συμμορίες μπράβων πουλάνε προστασία σε κρατούμενους και όσοι δεν πληρώνουν κινδυνεύουν. Οχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους», λέει στο protothema.gr αξιωματικός της Ασφάλειας.



Στην Αστυνομία έχουν κληθεί και έχουν δώσει κατάθεση εκτός από τον Γιάννη Σμπώκο και οι δύο αδελφές του. Οπως λένε απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι δύο γυναίκες κατέθεσαν ότι δέχονταν εδώ και καιρό περίεργα τηλεφωνήματα, ενοχλήσεις και απειλές. Ολα όσα έχουν πει οι δύο γυναίκες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. και εξετάζονται σε μια προσπάθεια να φωτιστούν όλα τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης και να βρεθεί ποιος ήταν ο άνθρωπος που έδωσε εντολή να τρομοκρατήσουν τον Σμπώκο. Ωστόσο αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η κατάθεση που έδωσε πριν από περίπου έναν μήνα ο κρατούμενος στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στην οποία όπως λένε οι πληροφορίες αναφέρεται με λεπτομέρειες για τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του.