23/5/14

Πήγαν Ζάπειο

 
Την ευθύνη συντονισμού της όλης διοργάνωσης της Συνάντησης, είχε ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CEPOL, Υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 31η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2014, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επίσημων δράσεων της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) από τη χώρα μας, συμμετείχαν εξήντα πέντε (65) υψηλόβαθμα στελέχη (Ανώτατοι Αξιωματικοί, Ακαδημαϊκοί) Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών, Οργανισμών και Αστυνομικών Ακαδημιών.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι:
  • Του Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Council): Kα. Ruta Repeckaite – Lazauskiene.
  • Της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ( European Commission ): K α. Desa Srsen, κα . Victoria Amici, Δρ . Manfred Kraff, και Maria-Rosa Aldea Busquets.
  • Της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας ( Europol ): K ος. Zoltan Nagy.
  • Της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL): Δρ. Ferenc Banfi, κος . Detlef Schroeder, κος . Bogdan Teodorescu, κος Roeland Woldhuis, κα . Tanja Aijo.
  • Του Πάνελ Εσωτερικού Λογιστικού και Οικονομικού Ελέγχου της CEPOL ( Audit Panel ): Κα. Karin Hochhaus .
  • Της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Ακαδημιών (A.E.P.C). Kα. Helene Martini.
  • Των συνδεδεμένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών (Ελβετία, Νορβηγία)
  • Των υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών (Ισλανδία)
  • Των Αστυνομικών Ακαδημιών των Κρατών – Μελών (Κ-Μ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Στη τελετή έναρξης των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου της CEPOL παρέστη, εκπροσωπώντας την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος.
Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας και της συνολικής μεταρρύθμισης των δομών ασφαλείας της χώρας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσα από την επένδυση στην εκπαίδευση.
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της συνάντησης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνεργασίες, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας, τόσο με τον ίδιο τον Οργανισμό όσο και με τα άλλα Κράτη Μέλη, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές αλλά και επωφελείς για τη χώρα μας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου .
Επίσης παρέστη ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπασπύρου και τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.
Ο Αρχηγός του Σώματος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, επεσήμανε, στην ομιλία του, τη σπουδαιότητα του έργου της CEPOL, ως Υπηρεσία καθ’ ύλη αρμόδια για την εκπαίδευση των Αστυνομικών Αρχών των Κρατών – Μελών (Κ-Μ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Επιπλέον αναφέρθηκε στην εναρμόνιση της εκπαίδευσης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, τονίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση ψηφίστηκε προσφάτως από την ελληνική Βουλή και εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Επιπλέον, τη τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, καθώς και οι Διοικητές των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και ειδικότερα της Σχολής Αξιωματικών, Ταξίαρχος Φώτιος Νικητάκης, Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Ταξίαρχος Σταματίνα Μίζη και Εθνικής Ασφάλειας, Ταξίαρχος Θωμάς Μαμούτος.
 
Στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην ιδιάζουσα βαρύτητα των θεμάτων του Συνεδρίου, στη μετεγκατάσταση της έδρας της CEPOL και στις εξελίξεις του επιχειρησιακού προγράμματος, των ετών 2015 και 2016. Επίσης, συνέδεσε το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου με το όραμα και τους στόχους της CEPOL.
Αναφορικά με τη θεματολογία της συνάντησης, αναπτύχθηκαν ζητήματα κομβικής σημασίας για το μέλλον του Οργανισμού (CEPOL), με σημαντικότερο την μετεγκατάσταση της έδρας της CEPOL, από το Bramshill του Ηνωμένου Βασίλειου στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Επίσης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας, αναφορικά με την αναθεώρηση προγενέστερων αποφάσεων του Δ.Σ., οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία της CEPOL και τη διοργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, που αφορούν σεμινάρια στα (28) Κράτη Μέλη καθώς και διαδικτυακά σεμινάρια - webinars. Σημειώνεται ότι όλες οι θέσεις και προτάσεις της Ελληνικής Προεδρίας υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους.
Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης παρουσιάστηκε η ετήσια αξιολόγηση του Διευθυντή της CEPOL. Μετά το πέρας των συζητήσεων, το κείμενο της αξιολόγησης έγινε αποδεκτό, από τα ψηφίζοντα μέλη. Διευκρινίζεται ότι το Πάνελ Αξιολόγησης απαρτίζεται από εκπρόσωπο της χώρας, όπου εδρεύει η CEPOL, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πρώτης Προεδρίας εκάστου έτους (Ελλάδα).
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν:
  • στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τον προϋπολογισμό και την ανάλυση των εκπαιδευτικών αναγκών της CEPOL,
  • το σχεδιασμό πρωτοπόρου μεταπτυχιακού προγράμματος: «Αστυνόμευση στην Ευρώπη», στα πρότυπα αντίστοιχων αναγνωρισμένων διεθνών μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Μπολόνια, καθώς και την πραγματοποίηση κύκλου σεμιναρίων για την δημιουργία ηγετών των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών (leadership courses), την υλοποίηση και εφαρμογή των Δραστηριοτήτων Έρευνας και Επιστήμης της CEPOL, καθώς και
  • τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες 2015 – 2016.
Παράλληλα, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη-ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανταλλαγής Αστυνομικών της CEPOL (European Police Exchange Programme), λόγω της δυνατότητας που παρέχει στους Ευρωπαίους αστυνομικούς να ανταλλάσουν τις επαγγελματικές εμπειρίες τους και να βιώνουν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα Κράτη Μέλη. Σημειώνεται ότι και το εν λόγω πρόγραμμα, αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.
Τέλος, στο κλείσιμο των εργασιών της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CEPOL, Υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης, ευχαρίστησε τους ομολόγους του για το άριστο κλίμα συνεργασίας, που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της Συνάντησης. Επιπροσθέτως ευχαρίστησε την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία για την αρωγή και καθοδήγηση της καθώς επίσης και το προσωπικό του Εθνικού Τμήματος CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας, για την άριστη οργάνωση και εποικοδομητική διεξαγωγή της Συνάντησης.