3/5/14

Ο Υμηττός κατέβηκε στην Λ. Αλεξάνδρας

 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου και παραβρέθηκε στην ενημέρωση μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Υμηττού από τον Διοικητή της Υπηρεσίας, Ταξίαρχο κ. Μανώλη Σφακιανάκη, σχετικά την προστασία τους από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Στην εκπαιδευτική συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Κλάδου Ασφάλειας Αντιστράτηγος Γεωργόπουλος Ηλίας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, καθώς και η διεύθυνση, μαζί με εκπαιδευτικούς του Σχολείου.
Στόχος της επίσκεψης, όπως και των άλλων αντίστοιχων επισκέψεων Γυμνασίων και Λυκείων στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ήταν η πληροφόρηση των μαθητών, καθώς και των εκπαιδευτικών, για τη χρήση του Διαδικτύου και την ασφαλή πλοήγηση, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τόσο τις ευκαιρίες, όσο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την ανάπτυξη και ταχύτατη διάδοση των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του ψηφιακού κόσμου.
Ο κ. Δένδιας απευθυνόμενους προς τους μαθητές ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το πρόβλημα είναι να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να προστατέψουμε από τον κίνδυνο. Αναπτύξαμε λοιπόν μια καινούρια υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, η οποία προσπαθεί να σας προστατέψει από τον κίνδυνο και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας, ώστε οι νέοι άνθρωποι να παίρνουν το καλό και κατά το δυνατόν να μην κινδυνεύουν από το κακό . Με μια βασική προϋπόθεση βέβαια: Χρειάζεται και η δική σας επαγρύπνηση. Αν δεν είστε εσείς προσεκτικοί, ό,τι και να κάνει εδώ ο Ταξίαρχος, ό,τι και να κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ό,τι και κάνει οποιοσδήποτε, δεν έχει αποτέλεσμα. Προσπαθεί, λοιπόν, να σας ευαισθητοποιήσει, να σας δείξει τους κινδύνους για να πάει το πράγμα μπροστά για μας. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά που είσαστε εδώ μαζί μας - και εκφράζω και την Ελληνική Αστυνομία - με τους καθηγητές σας.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε με την ευκαιρία και στις μεγάλες αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία, με το Νόμο 4249/2014 για την Αναδιάρθρωση, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων:
«Όπως αλλάζει η ζωή θα αλλάξει και η Αστυνομία και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αξιωματικών της θα είναι άνθρωποι ειδικευμένοι σε συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως π.χ. οικονομολόγοι στην Οικονομική Αστυνομία. Και όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό, θα αναπτύξει μια ευκαιρία για ανθρώπους που μέχρι τώρα την Αστυνομία την καταλάβαιναν σαν τον αστυνομικό στο δρόμο, τον τροχονόμο ή τον αστυνομικό προστασίας από τις ταραχές, με το κράνος και την ασπίδα. Αυτή η Αστυνομία είναι αυτό που καταλαβαίνουμε, όμως θα έχει κάτι το τελείως διαφορετικό πια πολύ πιο ενδιαφέρον, με πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση στη κοινωνική ζωή και με μεγαλύτερη συνεισφορά στην κοινωνική ζωή. Πολύ πιο κοντά στην κοινωνία και στους ανθρώπους».
Ο Ταξίαρχος κ. Μανώλης Σφακιανάκης αναπτύσσοντας τους κινδύνους του Διαδικτύου και εστιάζοντας στο ζήτημα της παιδικής πορνογραφίας, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ειδικά ο κ. Δένδιας και ο Αρχηγός, δίνουν μεγάλη έμφαση στο κομμάτι αυτό. Είμαστε μία υπηρεσία, από τις πιο εξειδικευμένες στην Ευρώπη, στην καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας».
Αναφερόμενος επίσης σε πρόσφατη υπόθεση σύλληψης παιδίατρου στα Γιάννενα με υλικό παιδικής πορνογραφίας ο κ. Ταξίαρχος ανέφερε τα εξής: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έψαξα και δεν βρήκα άλλη τέτοια περίπτωση. Τα αρχεία του είναι κλειδωμένα. Και κάνουμε αγώνα δρόμου σήμερα που μιλάμε, τώρα που μιλάμε για να τα σπάσουμε, να τα αποκρυπτογραφήσουμε.»
Ο κ. Ταξίαρχος ανέφερε ακόμα για το ίδιο ζήτημα: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι όντως άρρωστοι. Δεν μπορεί να αντέξει να βλέπει ένας φυσιολογικός άνθρωπος, μωράκια να τα βιάζουν ζώα. Το λέω και τρελαίνομαι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλο θέμα. Όμως αυτοί οι άνθρωποι ζουν ανάμεσα μας. Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει μεγάλο αγώνα στον κομμάτι αυτό. Έχουμε δώσει τα πάντα όλοι».
Όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία και την συμβολή της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας αλλά και ειδικότερα για την εξιχνίαση της υπόθεσης στα Γιάννενα, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι συναντιόμαστε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τώρα που μιλάμε ο επικεφαλής του Τμήματος αυτού, ο κ. Φιλιππίδης είναι στη Χάγη, με από όλο τον κόσμο αντίστοιχους τμηματάρχες και εκπαιδεύεται, και μαθαίνει και έχουμε επικοινωνίες για νέες μεθόδους και παράλληλα, θα τους αναφερθεί στην υπόθεση αυτή. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα το τι ουρά έχει η υπόθεση του παιδίατρου παιδόφιλου. Έχει μεγάλη ουρά και η έρευνα αυτή θα καταπλήξει όλη την Ευρώπη. Και το λέω για πρώτη φορά σε εσάς αυτό το πράγμα. Είναι ό,τι χειρότερο και είναι ένας άνθρωπος που επί δεκαπέντε χρόνια είχε πρόσβαση στα παιδιά των Ιωαννίνων. Αυτό και μόνο, παιδιά, λέει πολλά. Είχε πρόσβαση στα παιδιά της κοινωνίας των Ιωαννίνων και τα παιδιά μας από τους δύο που ήταν, που είχαν στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ήταν ασφαλισμένοι γονείς αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, όλοι πήγαιναν τα παιδιά τους σ’ αυτόν».Διευκρίνισε επίσης ότι η χώρα μας δεν παράγει υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Ο κ. Δένδιας, σε παρέμβασή του για το ζήτημα της σύλληψης του παιδίατρου στα Γιάννενα, ανέφερε από την πλευρά του:
«Βλέπετε ότι η πραγματικότητα μας ξεπερνά. Δεν ήταν προβλέψιμο αυτό το πράγμα. Ποια μητέρα που πάει το παιδί της ή ποιος πατέρας, σε έναν παιδίατρο, μπορεί να υποθέσει ποτέ, στην αγριότερη φαντασία του, ότι αυτό είναι όχι μια πηγή αντιμετώπισης κινδύνου, αλλά η ίδια η πηγή του κινδύνου; Ότι το παιδί του δεν κινδυνεύει από την αρρώστια, αλλά κινδυνεύει από τον γιατρό; Αν είναι ποτέ δυνατόν! Καταλαβαίνετε λοιπόν τι παγίδες μπορεί να έχει για εσάς και τι τεράστια ευθύνη είναι για εμάς. Το φαντάζεστε; Αυτά τα πράγματα είναι σοκαριστικά. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες αποφυγής των κινδύνων. Ευτυχώς τους  τσιμπάμε  ».
Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα, πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώσεις και εκδηλώσεις σε σχολεία ανά την επικράτεια, μέσω της υιοθέτησης της τεχνολογίας των τηλεδιασκέψεων με παράλληλη σύνδεση σε πολλαπλά σημεία. Η τηλεδιάσκεψη γίνεται σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει να γίνει ομιλία, συζήτηση, με ερωτήσεις και απαντήσεις, από ομιλητές και ακροατές σε απόσταση.