26/4/14

Το κατάπιε η θάλασσα

Αγνοούνται τρεις
Αυτό το πλοίο τώρα έχει βυθιστεί ολόκληρο
 
Όλα ξεκίνησαν όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έλαβε  κλήση κινδύνου από ραδιοφάρο ένδειξης θέσεως κινδύνου πλοίου (EPIRB)του Ε/Γ – Ο/Γ  ανοικτού τύπου«AG.MARINA» σημαίας Τόνγκο, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 30 ν.μ. Δυτικά της Κρήτης.
 Άμεσα από το ΕΚΣΕΔ δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία για να συνδράμουν την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ένα εκ των οποίων, το Φ/Γ “Princess Maria” σημαίας Παναμά, περισυνέλεξε τέσσερα (04) μέλη του πληρώματος (Υποπλοίαρχος, Ναύκληρος, Α΄ Μηχανικός και Μάγειρας), όλοι κατά δήλωσή τους, ρωσικής υπηκοότητας, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία των περισυλλεγέντων ναυαγών αγνοούνται ακόμη τρία (03) μέλη πληρώματος (ο Πλοίαρχος, ο Ηλεκτρολόγος και ο Μηχανοδηγός).
 Σύμφωνα με τους διασωθέντες, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμένα Μαυροβουνίου, έμφορτο με έξι (06) φορτηγά οχήματα,  με προορισμό το λιμένα Οδησσού, ενώ παράλληλα φέρει δώδεκα (12)  μετρικούς τόνουςDiesel. Η βύθιση του «AG.MARINA» οφείλεται, κατά δήλωση των μελών του πληρώματος, σε εισροή υδάτων σε δεξαμενές έρματος, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

  Στις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό των λοιπών αγνοουμένων συμμετέχουν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλωτό περιπολικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ελικόπτερo τηςΠολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφος του FRONTEX και οκτώ (08) παραπλέοντα πλοία, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή διεξαγωγής των ερευνών, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση.
Τα τέσσερα (4) μέλη του πληρώματος που περισυνελέγησαν, μεταφέρθηκαν με πλωτό περιπολικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Χανίων και διεκομίσθησαν στο Νοσοκομείο Χανίων για ιατρικό  έλεγχο.
 Το στίγμα του ναυαγίου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός επιπλεόντων χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα, καθώς και ένα φορτηγό όχημα να επιπλέει ημιβυθισμένο. Σημειώνεται ότι το βυθισθέν πλοίο με άλλο όνομα, έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. σε υπόθεση λαθρεμπορίας καπνικών προιόντων και πάλι έμφορτο με φορτηγά οχήματα.
Η υπόθεση διερευνάται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
 Η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διεξάγει διερεύνηση ασφαλείας (safety investigation), προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια και οι συνθήκες του ανωτέρω ναυτικού ατυχήματος