22/4/14

... Πελοποννήσιος ο Μαζιώτης?

 

Ο Μαζιώτης και οι έξι ληστείες στον Μοριά
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν αρκετές ενδείξεις ότι ο Ν. Μαζιώτης κινείται στην Πελοπόννησο
 
Απέναντι στο «μυστήριο της Πελοποννήσου» βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ., η οποία επιχειρώντας να το λύσει ευελπιστεί ότι θα εντοπίσει τον 43χρονο Νίκο Μαζιώτη και άλλα μέλη της ένοπλης οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Αυτούς άλλωστε θεωρεί ότι έχουν σχέση με την έκρηξη της βόμβας-μαμούθ έξω από κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής πριν από δέκα ημέρες. Οι αστυνομικοί ερευνούν εκ νέου έξι ληστείες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Πελοποννήσου την τελευταία διετία, με το κύριο ενδιαφέρον να έχει στραφεί προς αυτές της Κλειτορίας Αχαΐας και του Δωρίου Μεσσηνίας τον περασμένο Μάρτιο.

Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη προσπαθούν να εντοπίσουν τη «βάση» στην Κεντρική Πελοπόννησο όπου πιθανολογείται ότι έχει «σταθμεύσει» η οργάνωση του καταζητούμενου Ν. Μαζιώτη, στην οποία εκτιμάται ότι έχει ενταχθεί και ο δραπέτης, πρώην μέλος της 17Ν, Χριστόδουλος Ξηρός. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει νέο χτύπημα από τη συγκεκριμένη ένοπλη οργάνωση με παγιδευμένα ΙΧ, εκτοξεύσεις ρουκετών αλλά και στοχευμένες επιθέσεις σε κρατικούς λειτουργούς, επιχειρηματίες κλπ.

Οι ενδείξεις
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν σειρά ενδείξεων για την παρουσία του Ν. Μαζιώτη στην περιοχή της Πελοποννήσου. Πρώτον, διότι από την εποχή δράσης του Επαναστατικού Αγώνα εντοπίστηκαν στοιχεία που συνδέουν τον 43χρονο φυγόδικο με την περιοχή της Μεσσηνίας, απ' όπου κατάγεται και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δράση της ίδιας ένοπλης οργάνωσης την άνοιξη του 2010 είχε εντοπιστεί λίστα με ονόματα και στοιχεία 30 κατοίκων της Μεσσηνίας - κυρίως από τις περιοχές της Καλαμάτας, της Θουρίας και των Φιλιατρών - τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν από τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα για την έκδοση πλαστών ταυτοτήτων.

Δεύτερο σημείο είναι ότι από την ανάλυση βίντεο αλλά και από ευρήματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων έχει διαπιστωθεί πως η ένοπλη ομάδα του καταζητούμενου Ν. Μαζιώτη σχετίζεται αρχικά με τέσσερις ληστείες τραπεζών την περίοδο 2012-2013. Σε αυτήν αποδίδονται η ληστεία στη Eurobank στην Ακράτα στις 20 Δεκεμβρίου 2012 με λεία περίπου 200.000 ευρώ και η παρόμοια επιδρομή στην Εμπορική Τράπεζα Νεμέας στις 30 Μαΐου 2012 με λεία περίπου 280.000 ευρώ.

Στις 16 Ιουλίου 2012 σε μια καταδρομική επιχείρηση στην Ντάπια σημειώθηκε ληστεία στην Alpha Bank στις Σπέτσες με λεία περίπου 500.000 ευρώ. Οι τέσσερις ή πέντε ληστές - ανάμεσά τους και μία γυναίκα - έφτασαν στο νησί με μηχανές μεγάλου κυβισμού και διέφυγαν με ταχύπλοο το οποίο έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί στην Αργολίδα. Και αυτή η επιχείρηση αποδίδεται στον 43χρονο αντάρτη πόλης. Τέλος, παλαμικό αποτύπωμα του Ν. Μαζιώτη βρέθηκε στην ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Μέθανα στις 25 Ιουλίου 2013 με λεία 109.000 ευρώ. Από την ανάλυση των βίντεο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχουν εντοπίσει την ταυτότητα δύο-τριών ακόμη συνεργών του καταζητούμενου αντάρτη πόλης οι οποίοι πιθανόν συμμετείχαν και στη βομβιστική επίθεση της οδού Αμερικής.

Οπλοστάσια
Μεγάλο ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή σε κάποιες από αυτές τις ληστείες ενός 43χρονου ποινικού, η χαρακτηριστική φυσιογνωμία του οποίου (σμιχτά φρύδια, χαρακτηριστικά χείλη κ.ά.) αλλά και τα μόνιμα καρό πουκάμισα και οι «αμήχανες κινήσεις των χεριών του» αναγνωρίζονται σε αυτές τις ληστείες. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι ενώ αυτός ο 43χρονος είχε διαπιστωθεί ότι είχε κάνει ληστείες σε γειτονικές περιοχές (σε δύο υποκαταστήματα της Alpha Bank στο Πόρτο Χέλι και στο Κρανίδι Αργολίδας με συνολική λεία 570.000 ευρώ), τον τελευταίο καιρό έχει εξαφανιστεί. Πιθανολογούν μάλιστα χωρίς περαιτέρω στοιχεία ότι έχει ενταχθεί στην ομάδα του αντάρτη πόλης.

Τρίτο σημείο ενδιαφέροντος για την «παρουσία» του Ν. Μαζιώτη στην Πελοπόννησο προέκυψε από την ανάλυση των κινήσεων ενός ενοικιασμένου ΙΧ γεμάτου όπλα που βρέθηκε σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια πριν από έναν χρόνο. Οπως διαπιστώθηκε, το όχημα ανήκε σε 35χρονο αντιεξουσιαστή ο οποίος πιστεύεται ότι «έχει ενταχθεί στην οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη».
 
Οι «επιδρομές»
Τα κλεμμένα ΙΧ και οι «επέτειοι»

Οι αστυνομικοί εξετάζουν δύο ακόμη ληστείες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες ως άλλο ένα δείγμα παρουσίας του 43χρονου καταζητουμένου Νίκου Μαζιώτη στην περιοχή της Πελοποννήσου. Η πρώτη είναι η ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας στις 10 Μαρτίου 2014 με λεία 3.800 ευρώ. Οι δύο δράστες φεύγοντας πυροβόλησαν δύο αστυνομικούς τραυματίζοντας έναν εξ αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δύο ληστές συνέδραμαν στη διαφυγή τους άλλα δύο άτομα. Από τότε μάλιστα, όπως σημειωνόταν, είχε ερευνηθεί το αν υπήρχε εμπλοκή του αντάρτη πόλης, παρότι οι αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για δράστες ηλικίας 22 ως 27 ετών. Και αυτό διότι εξετάζοντάς την σημειολογικά η ληστεία διαπράχθηκε την ίδια ημέρα που το 2010 σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, από αστυνομικούς στη Δάφνη. Μάλιστα σε άλλη μια «επέτειο» της ίδιας οργάνωσης, την ημέρα της σύλληψης του Ν. Μαζιώτη, τον Απρίλιο του 2010, έγινε και η βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής.

Τώρα η ληστεία της Κλειτορίας, παρά την έλλειψη νέων στοιχείων, εξετάζεται υπό νέο «πρίσμα», επειδή και σε εκείνη την περίπτωση είχε χρησιμοποιηθεί ένα κλεμμένο από την Αθήνα Nissan Sunny, όμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην έκρηξη της οδού Αμερικής, το οποίο μετά έκαψαν οι δράστες. Πάντως οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι τις πρώτες ώρες της έρευνας είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους και σε 30χρονο αντιεξουσιαστή που μένει σχετικά κοντά στην περιοχή της Κλειτορίας, χωρίς όμως συνέχεια.

Η δεύτερη ληστεία που εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκε το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου στο Δώριο Μεσσηνίας. Οι δύο δράστες που εισέβαλαν στην τράπεζα φορώντας γυαλιά ηλίου και περούκες ζήτησαν τα χρήματα υπό την απειλή όπλων, ενός πιστολιού και ενός Καλάσνικοφ. Αρπαξαν περίπου 20.000 ευρώ και πήγαν στην έξοδο της τράπεζας κρατώντας για λίγο ομήρους τον διευθυντή και μία υπάλληλο. Τους άφησαν σύντομα και επιβιβάστηκαν σε ένα μπλε Fiat, όπου τους περίμεναν δύο συνεργοί τους. Το αυτοκίνητο διαφυγής, το οποίο είχε κλαπεί και αυτό από την Αθήνα, βρέθηκε καμένο σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. H κινητοποίηση των αστυνομικών αυξάνεται ύστερα και από αναφορές ότι ένα ακόμη κλεμμένο Nissan Sunny από την Αθήνα κατευθύνθηκε στην περιοχή της Κορινθίας.