1/3/14

Μας έρχεται και Ευρωπαίος Εισαγγελέας

Οι μεταναστευτικές ροές, η ασφάλεια των συνόρων, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ΔΕΥ
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνεργασίας και Εκπαίδευσης για την επιβολή του Νόμου, οι μεταναστευτικές ροές και η επιχειρησιακή δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής είναι τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 3 και 4 Μαρτίου.
Εσωτερικές Υποθέσεις
Στο Συμβούλιο Υπουργών για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 3 Μαρτίου, οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων, της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, καθώς και των μελλοντικών κατευθύνσεων του τομέα ΔΕΥ.
Η Ελληνική Προεδρία εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη θα παρουσιάσει, την Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014, το πρόγραμμα εργασίας στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Αρχικά, στο Συμβούλιο Υπουργών θα ανταλλαγούν απόψεις επί της πρότασης για την δημιουργία νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Εκπαίδευσης στην Επιβολή του Νόμου. Οι Υπουργοί θα αναζητήσουν τη χάραξη κοινής θέσης, όσον αφορά στο μέλλον της Europol και της Cepol, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Η αρμόδια Επίτροπος θα παρουσιάσει τις κύριες πτυχές της επικείμενης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ αναμένονται και σχετικές παρεμβάσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων Υπουργών.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τον οργανισμό FRONTEX και την EASO για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος. Η Επιτροπή, επίσης, θα ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα και την πορεία της υλοποίησης των επιχειρησιακών ενεργειών της Ομάδας Δράσης (Task Force) για τη Μεσόγειο.
Επίσης, η Επιτροπή θα ενημερώσει για την πορεία, μεταξύ άλλων, των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στα ‘Έξυπνα Σύνορα’’, καθώς και στην εφαρμογή των οικονομικών προγραμμάτων για τον τομέα Εσωτερικών Υποθέσεων για την περίοδο 2014-2020.
Στη σύνοδο υπό διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας, η Ελβετική Αντιπροσωπεία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με την έκβαση του συνταγματικού δημοψηφίσματος με τίτλο «Ενάντια στη μαζική μετανάστευση», που πραγματοποιήθηκε στη χώρα στις 9 Φεβρουαρίου 2014.
Επίσης, η Ελληνική Προεδρία θα ενημερώσει για τις τρέχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης, δηλαδή, τις προτάσεις Οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών για τους σκοπούς της επιστημονικής έρευνας, των σπουδών, της ανταλλαγής μαθητών, της αμειβόμενης και μη εκπαίδευσης, του εθελοντισμού και της εσωτερικής άμισθης βοήθειας (au pairing) & σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις εισδοχής και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ενδο-επιχειρησιακής μετάθεσης (ICTs).
Η σύνοδος υπό διευρυμένη σύνθεση, προεδρεύοντος του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, θα εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο σε σχέση με την Οδηγία για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων. Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλίσει συνεκτική και υψηλού επιπέδου προστασία των δεδομένων στον συγκεκριμένο τομέα, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών των διαφόρων κρατών μελών και διευκολύνοντας την ελεύθερη ροή δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, θα υπογραφεί η Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση της Σύμπραξης Κινητικότητας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας, στο πλαίσιο της προώθησης της συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες ιδιαίτερου μεταναστευτικού ενδιαφέροντος.
Η συμφωνία, σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για την επιτήρηση των Εξωτερικών Θαλασσίων Συνόρων της Ευρώπης, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που συντονίζεται από τον FRONTEX αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία και ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελληνική Προεδρία.
Για την Ευρώπη, διότι αποκτά ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τις κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και απόλυτα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Για την Ελληνική Προεδρία διότι προσθέτει έναν κρίκο στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Δεκέμβριο για μια νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και αποδεικνύει την έμπρακτη αφοσίωσή μας στις αρχές της ακεραιότητας των Ευρωπαϊκών Συνόρων, με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα .
Δικαιοσύνη
Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το Συμβούλιο υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου θα συζητήσει μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Δικαιοσύνης, τον Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο Κανονισμός αποτελεί μέρος του νομοθετικού πακέτου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το οποίο παρουσιάστηκε από την Επιτροπή πριν από δύο χρόνια. Η αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν θα ωφελήσει μόνον τους πολίτες που θέλουν να αισθάνονται εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την Ενιαία Αγορά των περισσότερων από 500 εκ. καταναλωτών ως μία αναξιοποίητη ευκαιρία.
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία θα διερευνά, διώκει και παραπέμπει στα δικαστήρια τις περιπτώσεις απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης έχει επίσης αποτελέσει εξαρχής προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας. Οι Υπουργοί θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη δομή της Αρχής, την οριοθέτηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων της και τα δικονομικά δικαιώματα που θα ισχύουν για τους υπόπτους και τα θύματα παρανόμων πράξεων.
Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση προσανατολισμού σε σχέση με την πρόταση Οδηγίας για την ενίσχυση των δικονομικών δικαιωμάτων των παιδιών που θεωρούνται ύποπτα στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να παρακολουθήσουν τις ποινικές διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται και ότι θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη.
Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών της πρότασης Κανονισμού για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ)1336/2000 για τη διαδικασία αφερεγγυότητας. Ο εκσυγχρονισμός των κανόνων που αφορούν την αφερεγγυότητα θα διευκολύνει την επιβίωση και την ανάκαμψη βιώσιμων επιχειρήσεων και θα δώσει στους επιχειρηματίες μία δεύτερη ευκαιρία.
Η Επιτροπή θα κάνει μια σύντομη προφορική παρουσίαση του Πίνακα Αποτελεσμάτων για το 2014 στον τομέα της δικαιοσύνης (Justice Scoreboard), ο οποίος θα παρέχει συγκριτικά στοιχεία για την λειτουργία των δικαστικών συστημάτων εντός της ΕΕ. Στη λειτουργία των συστημάτων Αστικής και Εμπορικής Δικαιοσύνης επικεντρώνεται και το Σχέδιο Συμπερασμάτων για τα δικαστικά συστήματα των χωρών της ΕΕ, το οποίο τα Κράτη-Μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν. Στα συμπεράσματα αυτά, τα Κράτη-Μέλη αναγνωρίζουν μεν τις προσπάθειες της Επιτροπής προς το σκοπό της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εθνικών δικαστικών συστημάτων. Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν περισσότερο υπόψη οι εθνικές αξίες, οι συνταγματικές παραδόσεις και η διαφορετικότητα των συστημάτων και να υπάρξει εντονότερη συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, ιδεών κλπ.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την 6η ετήσια έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αναπηρίας, η οποία παρέχει επισκόπηση της προόδου ως προς την επικύρωση και εφαρμογή τη Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμα μία προφορική παρουσίαση από την Επιτροπή για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.