13/12/13

Αταίριαστες ηλικίες ηγεσίας

Μας ξεπερνούν ακόμη και τα Τίρανα
 

 
Για παράδειγμα προχθές ο Υπαρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας κ. Jurgen Schubert συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αδαμάντιο Σταματάκη.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη (12-13.12.2013) στα Τίρανα της Αλβανίας, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας ανώτατων Αξιωματικών, μετά από σχετική πρόσκληση του Αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας κ. Sajmir Tahiri , στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια.
Σήμερα το πρωί είχε συνάντηση με τον νέο Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας κ. Artan Didi , τον οποίο και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το πολύ καλό επίπεδο αστυνομικής συνεργασίας των δυο χωρών.
Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση των κοινών δράσεων, κυρίως στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος, της εμπορίας ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να εξεταστεί η προοπτική άμεσης ίδρυσης κοινού «Κέντρου Επαφής» αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας στα χερσαία σύνορα, με αντικείμενο κυρίως τη διαχείριση ζητημάτων και εγκλημάτων διασυνοριακού χαρακτήρα. Επίσης, συζητήθηκε η αναβάθμιση του συστήματος άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων, κυρίως σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων από άτομα ή οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση σύλληψη ατόμων, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης (ερυθρά αγγελία) για κακουργήματα που έχουν διαπράξει στην Ελλάδα, διαφεύγοντας στη συνέχεια στην Αλβανία, θα στείλει το μήνυμα σε όσους διαπράττουν τέτοιου μεγέθους εγκλήματα, ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.
Τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας όσο και ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας ευχαρίστησαν τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο για την άμεση ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόσφατη επιχείρηση σύλληψης, σε ορεινή περιοχή της Φλώρινας, τριών επικινδύνων κακοποιών, δραπετών των Φυλακών Ντρένοβα της Αλβανίας. Παράλληλα εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για θανάσιμο τραυματισμό του Έλληνα Υπαρχιφύλακα κατά τη διάρκεια της ένοπλης συμπλοκής στην ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας στις 8 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την εξειδικευμένη εκπαίδευση που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία σε στελέχη της Αλβανικής Αστυνομίας και δήλωσαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος αποτελεί για την γείτονα χώρα ζήτημα ύψιστης σημασίας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Ελλάδα.