22/11/13

... Βιομήχανοι της Βουλγαρικής "μπόμπας"

 

Τα Κατασχεμένα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξαμελής εγκληματική ομάδα - συμμορία που δραστηριοποιείται στη διακίνηση λαθραίων ποτών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Πραγματοποιήθηκε  συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, κατά την οποία συνελήφθησαν έξι μέλη της ομάδας ηλικίας 43, 59, 51, 28, 46 και 49 ετών, μεταξύ των οποίων και τα δύο ηγετικά στελέχη (43 και 59 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Σύστασης συμμορίας», «Πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση» και παράβαση του «Τελωνειακού Κώδικα».
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα τα δύο ηγετικά στελέχη είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα – συμμορία από τα μέσα του 2012 περίπου, που δραστηριοποιούταν στην παρασκευή και παράνομη εισαγωγή λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών (ουίσκι , βότκα, τζιν) και αλκοόλης από τη Βουλγαρία, τα οποία στη συνέχεια διένειμαν με δύο Ι.Χ.φορτηγά αυτοκίνητα σε κάβες της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλους πελάτες - επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε αποθήκη του 51χρονου μέλους της ομάδας, στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης, μέλη της ομάδας αποκολλούσαν με θερμαντικά μηχανήματα την, βουλγαρικής προέλευσης, ταινία ασφαλείας και τις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, επικολλώντας στη συνέχεια πλαστές ετικέτες με ελληνική γραφή, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά ως νόμιμα προϊόντα. Επίσης, στην ίδια αποθήκη είχε εγκατασταθεί παρασκευαστήριο οινοπνευματωδών ποτών όπου παρασκευάζονταν παράνομα, αλκοολούχα ποτά.
Προς διευκόλυνση της παράνομης δραστηριότητάς τους, χρησιμοποιούσαν Δ.Χ.φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο ήταν έμφορτο με καυσόξυλα, προκειμένου να αποκρύπτουν τις φιάλες των οινοπνευματωδών ποτών και της αλκοόλης, που εισάγονταν από την Βουλγαρία. Το εν λόγω όχημα ανήκει σε βουλγάρικη εταιρεία και είχε μισθωθεί από τον 43χρονο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην παραπάνω αποθήκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 394 λαθραίες φιάλες αλκοολούχων ποτών διαφόρων εταιρειών,
  • 700 λίτρα αλκοόλης άγνωστης προέλευσης,
  • 9.004 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες διαφόρων γνωστών εταιρειών,
  • 10.752 άδεια γυάλινα μπουκάλια χωρίς ετικέτα,
  • Μηχανισμό μίξης οινοπνευματωδών ποτών,
  • Τρεις (3) ανοξείδωτες μεταλλικές δεξαμενές χωρητικότητας 200 περίπου λίτρων και δύο (2), των 70 περίπου λίτρων,
  • Ηλεκτρονικά μηχανήματα και πλήρης εξοπλισμός για την αφαίρεση και επικόλληση ετικετών,
  • Πλήθος εγγράφων, παραγγελιών και σημειώσεων των δραστών,
Εντός του Δ.Χ.Φορτηγού αυτοκινήτου βρέθηκαν:
  • 1.867 λαθραίες φιάλες αλκοολούχων ποτών διαφόρων εταιρειών,
  • 2.930 λίτρα αλκοόλης.
Στην κατοχή του 43χρονου βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:
  • Το χρηματικό ποσό των 3.100 ευρώ,
  • Δύο τραπεζικές επιταγές ύψους 9.000 ευρώ συνολικά.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έως και σήμερα εισήγαγαν περισσότερες από 17.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών και περισσότερα από 10.000 λίτρα αλκοόλης, ενώ υπολογίζεται ότι από τις κατασχεθείσες ποσότητες οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 100.000 ευρώ περίπου.
Επίσης εκτιμάται ότι, από την παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής ομάδας στο χρονικό διάστημα των 18 περίπου μηνών από τη συγκρότησή της, οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις που απώλεσε το Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ.
Τέλος, σε βάρος των πελατών της εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι ανέρχονται σε 46,. Σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παράβαση Περί Τελωνειακού Κώδικα
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοόλης, φιαλών αλκοολούχων ποτών και ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε, θα αποσταλούν στο ΣΤ’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών.