29/11/13

Οι δηλώσεις Τσακνάκη για τους 3 Αλβανούς

 



 
Παρουσίαση από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο Ηλία Στεφανή, της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών επικινδύνων κακοποιών, δραπετών των ΦυλακώνΝτρένοβα της Αλβανίας
«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, καταφέραμε να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε σε παραμεθόριο περιοχή της Καστοριάς, τρεις (3) επικίνδυνους ένοπλους κακοποιούς, δραπέτες των Φυλακών Ντρένοβα της Αλβανίας.
Όπως γνωρίζετε, το Σάββατο 23-11-2013 δραπέτευσαν από τις συγκεκριμένες Φυλακές, επτά (7) επικίνδυνοι κακοποιοί, από τους οποίους συνελήφθησαν άμεσα από τις Αλβανικές Αστυνομικές Αρχές, εντός του Αλβανικού εδάφους, οι τέσσερεις (4).
Παράλληλα, η Αλβανική Αστυνομία ενεργοποίησε μηχανισμό αναζήτησης των υπολοίπων τριών (3) δραπετών, με δυνάμεις οι οποίες δρούσαν εντός της Αλβανικής επικράτειας και στην μεθόριο με τη χώρα μας, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι οι δραπέτες θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στο Ελληνικό έδαφος, μέσω του ορεινού όγκου Γράμμου - Καστοριάς.
Συγχρόνως, οι Αλβανικές Αρχές ζήτησαν, μέσου του διαύλου διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας ( INTERPOL ), τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ενεργοποίηση ανάλογου μηχανισμού εντός της Ελληνικής επικράτειας.
Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα των Αλβανικών Αστυνομικών Αρχών, με τις οποίες σημειώνω ότι διατηρούμε άριστη συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα και ενεργοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή ομάδες πρώτης ανταπόκρισης για τον έλεγχο των διαβάσεων στην μεθόριο με την Αλβανία, στην περιοχή Γράμμου - Καστοριάς.
Επιπρόσθετα, σχεδιάσαμε και οργανώσαμε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή όλου του διαθέσιμου προσωπικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ειδικών αστυνομικών δυνάμεων της Ε.Κ.Α.Μ. και εξειδικευμένων αστυνομικών σε εντοπισμό ιχνών.
Επιπλέον, η όλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε από αστυνομικούς σκύλους ιχνηλασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως θερμικές κάμερες, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης και ελικόπτερο της αστυνομίας.
Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και κάλυψαν όλα τα στρατηγικά σημεία και τους κόμβους διάβασης της μεθορίου, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.
Χθες το βράδυ, στη δασική περιοχή Χρυσής - Νεστορίου Καστοριάς, εντοπίστηκαν τρεις (3) άνδρες να κινούνται πεζή εντός ρέματος. Όταν οι αστυνομικοί τους κάλεσαν να ακινητοποιηθούν, οι δύο από αυτούς προέταξαν προς την πλευρά τους πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov , με πρόθεση να βάλουν κατά των αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα, κάνοντας χρήση των όπλων τους, με αποτέλεσμα δύο από τα άτομα να τραπούν σε φυγή, ενώ συνελήφθη ο τρίτος, στην κατοχή του οποίου κατασχέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov .
Όπως προέκυψε, πρόκειται για 31χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είναι ένας από τους δραπέτες των φυλακών της Αλβανίας.
Ο δεύτερος δραπέτης, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας επίσης 31 ετών, συνελήφθη νωρίς σήμερα το πρωί στην ίδια περιοχή, χωρίς να φέρει οπλισμό, ενώ ο τρίτος, 42χρονος υπήκοος Αλβανίας, συνελήφθη περίπου την 10:00΄ώρα σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας στην κατοχή του ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov .
Και στις τρεις περιπτώσεις των συλλήψεων, η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν επιχειρησιακά, άμεση και δυναμική, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός ατόμου.
Επισημαίνω ότι, και οι τρεις δραπέτες ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς ήταν ένοπλοι με βαρύ οπλισμό ( Kalashnikov ) και κρατούνταν στις Αλβανικές φυλακές για σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, παράνομη κατασκευή και κατοχή στρατιωτικών όπλων και πυρομαχικών, απαγωγή και άλλα αδικήματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, με τη σύλληψή τους αποτρέψαμε μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στη χώρα μας.
Σε βάρος τους σχηματίζεται ποινική δικογραφία για παράνομη είσοδο, εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή οπλισμού, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών, σύσταση συμμορίας και αντίσταση.
Θέλω να τονίσω και πάλι, την άριστη συνεργασία που είχαμε και στην περίπτωση αυτή με τις Αλβανικές Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες, μας διαβίβασαν από την πρώτη στιγμή φωτογραφίες των δραπετών και δαχτυλικά τους αποτυπώματα, για την υποβοήθηση του έργου μας.
Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας είχαμε συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και ενδείξεων σχετικά με την πορεία των παράλληλων επιχειρήσεων στις δυο πλευρές των συνόρων.
Θέλω τέλος να υπογραμμίσω ότι, η επιτυχής, άμεση και κυρίως αναίμακτη έκβαση της επιχείρησης αυτής, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σας ευχαριστώ»