19/10/13

Λήστεψε 30.000 € από 73χρονη στο δρόμο

 
 Τα Ντοκουμέντα


Συνελήφθη, χθες (18-10-2013) το απόγευμα στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ένας 35χρονος ημεδαπός, ο οποίος διέπραττε συστηματικά αρπαγές τσαντών από ηλικιωμένες γυναίκες.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, με τις κατηγορίες της ληστείας, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, παράβασης του νόμου για τα όπλα και αντίστασης σε βάρος αστυνομικών.
Ειδικότερα, χθες το πρωί ο δράστης, οδηγώντας δίκυκλο μοτοποδήλατο, προσέγγισε μία 73χρονη  την ώρα που εκείνη βάδιζε σε περιοχή της Χαλκίδας και της απέσπασε αιφνιδιαστικά την τσάντα της, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των (30.000) ευρώ και διάφορα προσωπικά της έγγραφα και αντικείμενα και ακολούθως διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Το περιστατικό καταγγέλθηκε από την παθούσα στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, αστυνομικοί του οποίου μετά από μεθοδική έρευνα και κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, έρευνα στην οικία του 35χρονου σε περιοχή της Χαλκίδας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο 35χρονος πρόβαλλε αντίσταση και επιτέθηκε σε αστυνομικούς, επιχειρώντας να τους χτυπήσει, πλην όμως μετά από δυναμική επέμβαση, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.
Οι αστυνομικοί βρήκαν εντός της οικίας του και κατάσχεσαν συνολικά:
  • Τρία (3) κυνηγητικά όπλα, τα οποία κατείχε παράνομα,
  • δεκατέσσερα (14) κινητά τηλέφωνα, ένα από τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, ανήκε στην 73χρονη,
  • το χρηματικό ποσό των (1.790) ευρώ,
  • μία (1) τηλεόραση, μία (1) οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία (1) φορητή κεραία τηλεόρασης,
  • δύο (2) φωτογραφικές μηχανές, ένα (1) ραδιοκασετόφωνο αυτοκινήτου και μία (1) παιχνιδομηχανή,
  • τέσσερα (4) ποδήλατα,
  • τέσσερα (4) φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 0,45, καθώς και
  • μία (1) χαρτοταινία δεσμίδας χρημάτων τραπέζης.
Κατά την πρόοδο της έρευνας, ο 35χρονος ομολόγησε ότι είχε διαπράξει την κλοπή σε βάρος της 73χρονης, ενώ οδήγησε τους αστυνομικούς σε περιοχή της Χαλκίδας, όπου τους υπέδειξε σημείο στο οποίο είχε κρύψει την τσάντα που είχε αφαιρέσει από την ηλικιωμένη, καθώς και το δίκυκλο μοτοποδήλατο που είχε χρησιμοποιήσει για την διάπραξη της κλοπής.
Όπως διαπιστώθηκε το ανωτέρω μοτοποδήλατο είχε αφαιρεθεί από τον δράστη πρωινές ώρες της 18-10-2013 και φυλάσσεται, προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.
Επιπλέον στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι ο 35χρονος τον προηγούμενο μήνα είχε διαπράξει ακόμη δύο αρπαγές τσαντών από ηλικιωμένες γυναίκες στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα:
  • Την 25-09-2013 διέπραξε ληστεία σε βάρος 80χρονης ημεδαπής, όπου με την χρήση σωματικής βίας αφαίρεσε την τσάντα της, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των (60) ευρώ και διάφορα προσωπικά της έγγραφα και αντικείμενα, παρασύροντας και τραυματίζοντας την ίδια (σχετικό το από 26-10-2013 Δελτίο Τύπου μας).
  • Την 27-09-2013 διέπραξε κλοπή σε βάρος 82χρονης ημεδαπής, από την οποία απέσπασε την τσάντα της, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ και διάφορα προσωπικά της έγγραφα και αντικείμενα.
Χαρακτηριστικό της δράσης του ήταν ότι επέλεγε, ως υποψήφια θύματά του, ηλικιωμένες γυναίκες που βάδιζαν αμέριμνες και στη συνέχεια προσέγγιζε αυτές, οδηγώντας δίκυκλο μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα και φορώντας κράνος μοτοσικλετιστή και αιφνιδιαστικά αποσπούσε τις τσάντες τους, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει και σωματική βία για να πετύχει τον σκοπό του.
Σημειώνεται ότι ο 35χρονος έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, ενώ πρόσφατα αποφυλακίσθηκε και σε βάρος του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Η τσάντα με το περιεχόμενό της, καθώς και το χρηματικό ποσό των (1.790) ευρώ, που βρέθηκε στην οικία του δράστη, αποδόθηκαν σ την 73χρονη.
Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής του 35χρονου και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες, καθώς και η προέλευση των κατασχεθέντων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.