3/9/13

Το έργο της Οικονοκιμής Αστυνομίας-Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Παρουσίαση της διετούς λειτουργίας της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε. σε μορφή βίντεο:



Βίντεο της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

 
Παρουσίαση συνολικής αποτίμησης του έργου και των δράσεων της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά τη διάρκεια των δύο ετών λειτουργίας της
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος
Παρουσίαση συνολικής αποτίμησης του έργου και των δράσεων της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.) κατά τα δύο χρόνια λειτουργίας της, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος.
Παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος.
Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης και ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, μαζί με το Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή Φώτιο Λιάχα και το Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αριστείδη Μούρτο.
Ακολουθεί η συνολική παρουσίαση
Εκπρόσωπος Τύπου ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Α΄ Παρθένης Χρήστος :
  • Κύριε Υπουργέ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
  • Κύριε Γενικέ Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
  • Kύριε Αρχηγέ,
  • Κύριε Υπαρχηγέ,
  • Κύριε Γενικέ Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας,
  • Κύριε Προϊστάμενε του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Kύριε Διευθυντή και κύριε Υποδιευθυντή, της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
  • Kύριοι Διευθυντές των Υποδιευθύνσεων της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
  • Kυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του τύπου,
Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή παρουσίαση και αποτίμηση του έργου και των δράσεων της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο (2) χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της.
Η ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε. συστάθηκε με το Π.Δ. 9/2011 και λειτουργεί από τις 18 Ιουλίου 2011, ως ειδική αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εποπτεύεται και ελέγχεται απευθείας από τον Αρχηγό του Σώματος, με αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα.
Αποστολή της είναι η πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων, ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της Εθνικής Οικονομίας ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, καθώς και εγκλήματα που διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Στα δύο (2) χρόνια λειτουργίας της, έχει ήδη καταγράψει αξιόλογο έργο και σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος, εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών.
Στη σημερινή παρουσίαση, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας, καθώς και οι επικεφαλής των Υποδιευθύνσεων που τη συγκροτούν, κατά αντικείμενο αρμοδιότητας, θα μας αναπτύξουν εκτενώς επιμέρους θεματικές ενότητες, σχετικά με:
  • την οργανωτική δομή, τη στελέχωση και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας,
  • τη δραστηριότητά της, με αναφορά σε ειδικότερα στατιστικά στοιχεία,
  • τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε η Υπηρεσία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου, του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και
  • τις προτεραιότητες που έχει θέσει, τους στόχους και τις βασικές δράσεις για τα έτη 2013-2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Πριν περάσουμε στην ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων από τους αρμόδιους αξιωματικούς, θα μου επιτρέψετε να δώσω τον λόγο στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και στη συνέχεια στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα προλογίσουν τη σημερινή παρουσίαση - αποτίμηση των πεπραγμένων της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας έχει το λόγο. Κύριε Υπουργέ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας :
«Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ και μπορώ να αναφερθώ στη συγκεκριμένη υπηρεσία, την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ποιο είναι το γεγονός; Τι είναι αυτό το οποίο έχουμε να κάνουμε με μια Υπηρεσία, η οποία - θα μου επιτρέψετε την έκφραση - έρχεται από το μέλλον; Είναι προφανές ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας στα χρόνια που έρχονται. Και αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει κατανοητό.
Στο πλαίσιο αυτό, του σύγχρονου Σώματος, η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν να παίξουν έναν συνεχώς επεκτεινόμενο ρόλο. Και πρέπει να πω - και αυτό το λέω χωρίς περιττούς επαίνους προς τους ανθρώπους που υπηρέτησαν μέχρι τώρα στη συγκεκριμένη υπηρεσία - ότι αν κανείς κρίνει από το παρελθόν το μέλλον είναι ευοίωνο.
Πριν πω και δύο προσωπικές κουβέντες για τους αξιωματικούς και τα στελέχη θα απαντήσω και σε μία ερώτηση που δεν διατυπώνεται ευθέως, αλλά υπάρχει. Ποια είναι η λογική της ύπαρξης της Οικονομικής Αστυνομίας, όταν υπάρχουν άλλα τμήματα του ελληνικού Δημοσίου ανάλογου ή περίπου ανάλογου αντικειμένου; Καταρχήν, η Οικονομική Αστυνομία έχει έναν ευρύτερο ρόλο σε πολλούς τομείς. Έχει επίσης διαφορετικές δυνατότητες, λόγω των μέσων τα οποία διαθέτει το ευρύτερο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Άλλωστε, η κρατούσα άποψη στην διεθνή και την ευρωπαϊκή πρακτική είναι ότι στα οικονομικά θέματα και ιδίως στα οικονομικά θέματα που έχουν ελεγκτική φύση και υφή δεν μπορεί να υπάρχει αποκλειστικότητα ελεγκτικού ρόλου. Όταν υπάρχει αποκλειστικότητα ελεγκτικού ρόλου, όταν μόνο ένας είναι ο ελέγχων, τότε δημιουργούνται διάφορες παθογένειες και παθολογίες, οι οποίες είναι ευρύτατα γνωστές. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητη και αναγκαία η ύπαρξή της.
Και πρέπει να πω, πέρα από την Οικονομική Αστυνομία, δύο κουβέντες για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που τουλάχιστον στην εικόνα του Έλληνα πολίτη για την Ελληνική Αστυνομία είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει και ό,τι κοντύτερα αν θέλετε, στον πολίτη μπορεί να υπάρξει.
Ιδίως δε - και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στις νεότερες γενιές - στα νέα παιδιά. Έχω πει μία άλλη φορά σε μια εκδήλωση που είχε συνδιοργανώσει η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι το διαδίκτυο του σήμερα είναι για τα παιδιά, για τους νέους ανθρώπους, ότι ήταν - για τη δική μου γενιά αναφέρομαι - η αλάνα. Ο χώρος που βγαίνεις, που παίζεις, που δραστηριοποιείσαι, που δεν σε προσέχουν κατ’ ανάγκην οι γονείς σου, που τώρα όμως αυτή η έλλειψη προσοχής του Έλληνα γονιού είναι πολύ πιο έκδηλη. Διότι στο διαδίκτυο ο γονιός πολύ περιορισμένες δυνατότητες έχει. Στην αλάνα μπορούσε να κατέβει από το σπίτι, να έρθει να δει ποιοι είναι οι φίλοι σου, να έρθει να δει τι κάνεις, να σε τραβήξει από το αυτί αν έκανες κάτι που δεν είναι καλό ή αν άρχιζες να κάνεις κακές παρέες. Στο διαδίκτυο ποιος θα το κάνει αυτό; Αυτή η συγκεκριμένη Υπηρεσία, πέρα των πολλών άλλων δυνατοτήτων, δραστηριοτήτων και καθηκόντων που έχει, έχει σαν μέγιστο ρόλο να προστατεύσει τη νέα γενιά των παιδιών μας από τις απειλές που φυσιολογικά εμπεριέχει αυτός ο τεράστιος νέος χώρος του διαδικτύου.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ ονομαστικά και να ευχαριστήσω καταρχήν τον Ταξίαρχο Κοντογιάννη, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, όπως και τον Ταξίαρχο Σφακιανάκη που έχει κάνει τεράστια προσπάθεια στο θέμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Νομίζω το αναγνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Θα ήθελα επίσης να πω για τον κύριο Λιάχα και τον κύριο Μούρτο, τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή επίσης, ότι έχουν κάνει κατά τον δέοντα τρόπο το καθήκον τους και θα ήθελα αφού τους ευχαριστήσω και τους συγχαρώ, να τους παρακαλέσω θερμά να μεταφέρουν τα συγχαρητήριά μου σε όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας τους.
Μας έχετε κάνει υπερήφανους γι’ αυτό το οποίο κάνετε. Ιδίως δε την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της απόστασης του πολίτη από το κράτος, καταφέρατε δύο πράγματα τα οποία είναι κορυφαίας σημασίας για το Σώμα , για το Υπουργείο, για την Κυβέρνηση, τελικά για την κοινωνία: Το πρώτο είναι να δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό το τόπο. Ότι ο παράνομος την ώρα της οικονομικής ανάγκης του ελληνικού λαού δεν μένει ατιμώρητος. Και το δεύτερο κύριε Σφακιανάκη είναι ότι βρίσκεστε κοντά στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους. Αυτό είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελληνική Αστυνομία, την Πατρίδα.
Σας ευχαριστώ πολύ.».
Εκπρόσωπος Τύπου ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Α΄ Παρθένης Χρήστος :
Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος έχει το λόγο. Κύριε Αρχηγέ.
Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος :
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κυρίες και κύριοι,
Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Πατρίδα μας διέρχεται μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους της νεότερης ιστορίας της. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Επεκτείνεται και στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και τη βιώνει κατά τον πλέον οδυνηρό τρόπο ο ελληνικός λαός, ενώ απειλεί να ανατρέψει όσα έχει καταφέρει, όσα έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα με κόπους και θυσίες. Πριν από δύο χρόνια, στην πανεθνική προσπάθεια για ανάταξη της εθνικής οικονομίας, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να ιδρυθεί μια Υπηρεσία, η οποία να συμβάλλει στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και ειδικότερα της φοροδιαφυγής αλλά και του ηλεκτρονικού εγκλήματος, μέσω του οποίου διαπράττονται πάρα πολλά εγκλήματα οικονομικού χαρακτήρα, πέραν των άλλων εγκλημάτων. Εκεί περιμέναμε ότι υπήρχε ασφαλώς, όχι μόνο το κίνητρο των εγκληματιών, αλλά επηρεαζόταν, πάρα πολύ, σε μεγάλο βαθμό, η κοινωνική συνοχή.
Μετά από δύο χρόνια, το τόνισε ο κύριος Υπουργός, είμαστε περήφανοι για αυτή την Υπηρεσία. Δικαιώθηκε η επιλογή για την ίδρυσή της, καθώς πραγματικά παρήχθη πολύ υψηλό έργο. Τα αποτελέσματα, όπως τα έχετε όλοι αναγνώσει και έχουν δημοσιοποιηθεί, είναι εντυπωσιακά. Εξόχως αντιπροσωπευτική είναι και η στάση και η συμπεριφορά μιας κατηγορίας εύρωστων οικονομικά πολιτών, οι οποίο στήριξαν την οικονομική αυτή ευρωστία τους στη φοροδιαφυγή ή σε παράνομες πράξεις και δραστηριότητες, αποφεύγοντας με δόλιο τρόπο να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, απέναντι στο κράτος και κατ’ επέκταση σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Η Υπηρεσία λοιπόν αυτή, όπως και όλη η Αστυνομία, συστρατεύτηκε με τους άλλους Φορείς, που εξειδικευμένα ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και πέτυχε αυτά τα σοβαρά αποτελέσματα. Επιτρέψατε μου να πω ότι ήταν η πρώτη φορά που, οργανωμένα, συγκροτημένα, συστηματικά και αποφασιστικά η ελληνική Πολιτεία έδωσε ένα δείγμα του πώς πρέπει να αστυνομεύεται και πώς πρέπει να διώκεται, τόσο το οικονομικό όσο και το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Η Υπηρεσία αυτή ως γνωστόν στελεχώθηκε από επίλεκτα στελέχη, τα οποία προήλθαν κατά βάση από Υπηρεσίες Ασφάλειας. Κριτήρια για την ένταξη τους στη νέα Υπηρεσία αποτέλεσαν η επαγγελματική τους επάρκεια, το ήθος και η αποδοτικότητα τους. Παράλληλα όμως, ενισχύθηκε με εξειδικευμένο και θα έλεγα για πρώτη φορά με επιλεγμένο προσωπικό, μέσω, αντικειμενικών κριτηρίων πρόσληψης νέων Αξιωματικών, πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με μεταπτυχιακούς τίτλους, με απόλυτη εξειδίκευση και ακόμη δε με εργασιακή εμπειρία.
Αυτή η κατάσταση λοιπόν, όπως διαμορφώθηκε, έδωσε σε υπηρεσιακό επίπεδο αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως, με τη σοφή καθοδήγηση όλων αυτών, οι οποίοι διετέλεσαν μέχρι σήμερα – και δεν θα παραλείψω να σημειώσω την ουσιαστική συμβολή όλων των διοικούντων - αρχής γενομένης από τον κύριο Υπαρχηγό του Σώματος, που ήταν ο πρώτος που διηύθηνε και οργάνωσε αυτή την Υπηρεσία.
Η Υπηρεσία αυτή βεβαίως θα συνεχίσει το έργο της και θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα με τη δική σας συναίνεση επεκτάθηκε η αρμοδιότητα και η αποστολή της Υπηρεσίας αυτής, στην ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, που είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας για να στηριχθεί η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων αλλά και να στηριχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ως γνωστόν δεν βρίσκονται στην καλύτερη των καταστάσεων τους.
Θέλω να σημειώσω ότι με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία έχουμε, η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία στηρίζει απόλυτα και ενθαρρύνει την περαιτέρω δραστηριότητα της Υπηρεσίας αυτής, γιατί ασφαλώς και στους δύο πυλώνες, στο οικονομικό έγκλημα αλλά και στο ηλεκτρονικό έγκλημα, ο Έλληνας πολίτης, όπως τόνισε και ο κύριος Υπουργός, δεν βλέπει μόνο μια απλή αστυνομική Υπηρεσία, που ασχολείται με ένα αντικείμενο. Έχει προέκταση εξόχως κοινωνική και οικονομική, διότι αποτελεί ένα παράγοντα, ένα αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Εκπρόσωπος Τύπου ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Α΄ Παρθένης Χρήστος :
Ευχαριστούμε τον κύριο Αρχηγό. Ακολουθεί η παρουσίαση της αποτίμησης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ταξίαρχο Βασίλειο Κοντογιάννη, τον Υποδιευθυντή της Ταξίαρχο Εμμανουήλ Σφακιανάκη, καθώς επίσης από τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή Φώτιο Λιάχα και τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αριστείδη Μούρτο.