23/8/13

Η ... εξαφάνιση του αδελφού

 
Το μυστικό του Διδυμοτείχου
           
 
Ενας 54χρονος τραυματιοφορέας στο Διδυμότειχο μπορεί να κρύβει το μυστικό της τροφοδοσίας με όπλα των «Πυρήνων» και άλλων ενόπλων οργανώσεων; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν μια μυστηριώδη υπόθεση σύλληψης ενός υπαλλήλου νοσοκομείου στην Ορεστιάδα τον περασμένο Φεβρουάριο. Κατηγορήθηκε ότι έφερε μέσω Internet πιστόλια τύπου Glock που προέρχονταν από τη Φινλανδία.

Με βάση ορισμένα ευρήματα η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να συνδέει τη συγκεκριμένη μεταφορά όπλων από τη Σκανδιναβία με πιστόλια που βρεθηκαν στην κατοχή μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» την τελευταία τριετία. Εκείνο ωστόσο που προσδίδει νέες διαστάσεις είναι η εξαφάνιση το 2010 από τη Χαλκιδική του αδελφού του συγκεκριμένου υπόπτου. Η υπόθεση αυτή διερευνάται αν έχει οποιαδήποτε σχέση με ενέργειες της νέας γενιάς «αντάρτικου πόλης».

Η παρτίδα των όπλων
Τα τελευταία χρόνια απασχολούσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο τρόπος προμήθειας όπλων των νέων ενόπλων οργανώσεων. Σειρά αναφορών είχε γίνει για την εμπλοκή κρατουμένων ποινικών οι οποίοι είχαν αναπτύξει επαφές με ορισμένους αντιεξουσιαστές. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια παρτίδα όπλων τύπου Glock που βρέθηκε στην κατοχή μελών των «Πυρήνων» ύστερα από έρευνες στην Αθήνα, στον Πειραιά, στον Βόλο και στο Αγρίνιο. Κύριο ενδιαφερον έδειξαν και σε όπλα που είχαν βρεθεί και στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη μεταφορά των όπλων από το εργοστάσιο κατασκευής τους στην Αυστρία προς εμπόρους στη Φινλανδία, όπου υπάρχουν πιο «χαλαροί» νόμοι για το εμπόριο όπλων και την οπλοκατοχή. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν είχαν βρει ποιοι μπορεί να έπαιζαν τον ρόλο του μεσάζοντα για τη μεταφορά των όπλων και ποιος θα μπορούσε να είναι ο «σύνδεσμός» του με τους «Πυρήνες». Ωστόσο η έρευνα αυτή απέκτησε νέο ενδιαφέρον μετά τη σύλληψη στην Ορεστιάδα ενός 54χρονου στις 14 Φεβρουαρίου. Ο συλληφθείς εργαζόταν ως νοσηλευτικός στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Αυτή η φαινομενικά «άσχετη», «περιφερειακή» υπόθεση φέρεται ότι μπορεί να έκρυβε ένα εντυπωσιακό μυστικό.

Ο 54χρονος κατάγεται από την Κρήτη, είχε ασχοληθεί παλαιότερα με εμπόριο ξυλείας στη Ρουμανία, ενώ είχε νυμφευθεί και μια αλλοδαπή από αυτή τη βαλκανική χώρα. Ο εν λόγω έμπορος είχε κατηγορηθεί και φυλακισθεί στο παρελθόν για υποθέσεις απάτης με αγοραπωλησία ηλεκτρικών συσκευών κ.ά. και κρατήθηκε στις Φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα είχε αποπεμφθεί για πολλούς μήνες από το νοσοκομείο, όχι μόνο για τις ποινικές εκκρεμότητες αλλά και επειδή του αποδιδόταν ότι «δεν έδινε επί σειρά ετών το "παρών" στο νοσοκομείο επικαλούμενος ψευδώς λόγους υγείας». Ωστόσο από τον Αύγουστο του 2012 και μετά την αποφυλάκισή του είχε επιστρέψει και εργαζόταν κανονικά στο νοσοκομείο.

Στην κατοχή του βρέθηκαν προ τετραμήνου πλήρη εξαρτήματα όπλων Glock και ορισμένα τμήματα υποπολυβόλων τα οποία φέρεται να είχε παραγγείλει μέσω Διαδικτύου. Το ειδικό ενδιαφέρον για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τα όπλα αυτά φέρεται να προέρχονταν από την ίδια παρτίδα με αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή μελών των «Πυρήνων», με κοινή προέλευση τη Φινλανδία. Ο 54χρονος ωστόσο αρνήθηκε τα πάντα και δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με μέλη των «Πυρήνων». Μάλιστα φέρεται να έχει εξομολογηθεί σε άτομα από το περιβάλλον του που μίλησαν στο «Βήμα» ότι «πάνε να με μπλέξουν με την τρομοκρατία κι εγώ δεν ξέρω τίποτε».

«Καρφιά» από τη σύζυγο
Ο νοσηλευτής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν φαίνεται να είχε σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και οι εμπλοκές του ήταν καθαρά ποινικές. Ωστόσο ένα σημαντικό ζήτημα για τους αστυνομικούς είναι αν υπήρξαν «περίεργες» επαφές του στα σωφρονιστικά ιδρύματα που εκρατείτο και μπορεί να ήταν έγκλειστοι και αντιεξουσιαστές που διατηρούσαν διαύλους συνεννόησης με τους «Πυρήνες». Τις αρχές ασφαλείας μάλιστα απασχολούν αρκετές περιπτώσεις λαθραίας μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ με παραγγελίες μέσω Ιnternet. Τέτοιες ήταν τα 15 φορτία εξαρτημάτων οπλοπολυβόλων που είχαν εντοπισθεί τον Νοέμβριο του 2011 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και το παράνομο οπλοστάσιο στη Λούτσα.

Στην υπόθεση του 54χρονου από την Ορεστιάδα όμως υπήρχε και μια άλλη παράμετρος. Η αλλοδαπή σύζυγός του τον κατηγόρησε ότι είχε δολοφονήσει και τον αδελφό του που διέμενε μόνιμα στην Κρήτη και είχε μεταβεί στη Χαλκιδική το καλοκαίρι του 2010. Το συγκεκριμένο άτομο εξαφανίστηκε από προσώπου γης, χωρίς η Αστυνομία να εντοπίσει την τελευταία τριετία οποιοδήποτε ίχνος του. Η σύζυγος υπέδειξε ότι ο 54χρονος σκότωσε τον αδελφό του για άγνωστη αιτία και ύστερα έθαψε το πτώμα του στην αυλή του σπιτιού τους στην Ορεστιάδα. Ακολούθησαν λοιπόν έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς όμως αποτελέσματα.
Ωστόσο το «θρίλερ του Διδυμοτείχου» φαίνεται να συνεχίζεται...