19/7/13

Κινητοί δολοφόνοι οι Αλβανοί

Έριχναν στο ψαχνό και σε ασντυνομικούς Α.Δ  και ΔΙΑΣ
 
Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής κατάφερε μετά από συστηματική και μεθοδική έρευνα να εξιχνιάσει μεγάλο αριθμό σοβαρών και ιδιαίτερα βίαιων αδικημάτων, που διαπράχθηκαν την τελευταία τετραετία, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, από εγκληματική οργάνωση την οποία είχαν συστήσει και συγκροτήσει κυρίως Αλβανοί υπήκοοι.
Στο ιστορικό της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται :
· μία ανθρωποκτονία ιδιώτη που έγινε τον Ιούνιο του 2012 στην Καισαριανή και ο σοβαρός τραυματισμός του αδελφού του
  • δεκαεπτά (17) ένοπλες ληστείες σε οικίες
  • δεκαοχτώ (18) ένοπλες ληστείες σε καταστήματα
  • μία (1) ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ.
  • τρεις (3) ένοπλες ληστείες σε ιδιώτες
  • επτά (7) ένοπλες συμπλοκές από τις οποίες οι έξι με αστυνομικούς
  • έξι (6) διαρρήξεις σε οικίες και καταστήματα και
  • δεκαεπτά (17) κλοπές αυτοκινήτων.
Από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι, τουλάχιστον την τελευταία τετραετία είχε συσταθεί, από οχτώ τουλάχιστον μέλη, εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων, και κυρίως ένοπλων ληστειών σε οικίες, κοσμηματοπωλεία, σούπερ - μάρκετ, περίπτερα και λοιπά καταστήματα.
Στην εγκληματική οργάνωση είχαν ενταχθεί νεαρά άτομα Αλβανικής καταγωγής, τα οποία ξεκινώντας από την περιοχή του Ζωγράφου, επέκτειναν την δράση τους σε διάφορες περιοχές, κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, όπως την Καισαριανή, το Παγκράτι, τον Βύρωνα, την Ν. Σμύρνη, τον Ν. Κόσμο, το Π. Φάληρο, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα και το Ελληνικό.
Μέχρις στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί πέντε (5) από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μετά από συστηματικές έρευνες συνελήφθη  την 13.07.2013 στη Γλυφάδα και το Παγκράτι Αττικής δυο από τους εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα έναν 26χρονο και έναν 29χρονο.
Τον ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε άλλος 26χρονος Αλβανός, ο οποίος εξόπλιζε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, οργάνωνε τις επιχειρήσεις και είχε το γενικό πρόσταγμα σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων των μελών της οργάνωσης και αυτός που στρατολογούσε νέα πρόσωπα.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας (modus operandi) που ακολουθούσαν τα μέλη της οργάνωσης, είναι ότι εισέρχονταν στα κοσμηματοπωλεία και εμπορικά καταστήματα, κατά τις ώρες λειτουργίας τους και αφού ακινητοποιούσαν με την απειλή όπλων υπαλλήλους και πελάτες, αφαιρούσαν διάφορα χρηματικά ποσά και εμπορεύματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, διέπρατταν ληστείες σε αρτοποιεία και περίπτερα τις βραδινές ώρες, όταν η κίνηση ήταν περιορισμένη, ώστε να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί από μάρτυρες ή ακόμα και να συλληφθούν.
Στις περιπτώσεις εκείνες που επέλεγαν ως στόχους οικίες, εισέρχονταν σε αυτές, κυρίως από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα και αφού ακινητοποιούσαν με την απειλή όπλων τους ενοίκους, στη συνέχεια τους έδεναν και τους κάλυπταν τα πρόσωπα με σεντόνια, κουβέρτες ή πετσέτες, ώστε να μην μπορούν να τους αναγνωρίσουν.
Προκειμένου να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, αλλά και τα χαρακτηριστικά «τατουάζ» που είχαν στα χέρια τους, φορούσαν σχεδόν πάντα μακρυμάνικες μπλούζες φούτερ με κουκούλες στο κεφάλι, κασκόλ ή «μπαλακλάβες» μοτοσικλετιστών, τις οποίες σήκωναν μέχρι τα μάτια τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φορούσαν κουκούλες Full face, γάντια και καπέλα τύπου τζόκεϊ.
Για την μετάβαση τους στα σημεία, αλλά και για την διαφυγή τους μετά τις ληστείες, χρησιμοποιούσαν πάντα κλεμμένα αυτοκίνητα, τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές.
Για την εγκληματική τους δραστηριότητα, είχαν προμηθευτεί με τον απαραίτητο οπλισμό, όπως πολεμικά τυφέκια KALASHNIKOV, πιστόλια, περίστροφα, φυσίγγια και χειροβομβίδες.
Τα μέλη της ομάδας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα, ενεργούσαν και μεταχειρίζονταν τους παθόντες με ιδιαίτερη βιαιότητα και σκληρότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα για εκφοβισμό ή με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Επιπλέον, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους και εναντίον Αστυνομικών, προκειμένου να διαφύγουν σε όσες περιπτώσεις μετά από ληστείες εντοπίσθηκαν και καταδιώχθηκαν.
Τα πιο σοβαρά από τα αδικήματα στα οποία ενέχεται η εγκληματική οργάνωση είναι τα ακόλουθα:
  • Το πρωί της 03-03-2010, στο Ελληνικό, αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων ημεδαπό έξω από την οικία του, του αφαίρεσαν μία τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των (7.000) €, επιταγές και άλλα έγγραφα, ενώ παράλληλα τον πυροβόλησαν μία φορά στην κοιλιά και στη συνέχεια διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.
  • Πρωινές ώρες της 05-02-2012, ένας τουλάχιστον από τους κατηγορούμενους, συνεπλάκη με άλλα άτομα, έξω από κατάστημα – μπαρ στην οδό Μιχαλακοπούλου, στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής, πυροβόλησε μία φορά με όπλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας από τους συμπλεκόμενους.
  • Το βράδυ της 11-05-2012, τέσσερις τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους, εισήλθαν σε πιτσαρία στου Ζωγράφου και, αφού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους, με την απειλή όπλων και μαχαιριού, αφαίρεσαν από τα ταμεία του καταστήματος, το χρηματικό ποσό των (1.330) €, και από τον υπεύθυνο ένα τσαντάκι που περιείχε χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Κατά την διαφυγή τους, ο ένας από τους δράστες, χτύπησε με την λαβή του πιστολιού του στο κεφάλι υπάλληλο του καταστήματος, τραυματίζοντας τον, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ένας από τους δράστες, όταν έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, πυροβόλησε με ανθρωποκτόνο πρόθεση προς το μέρος των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν με κατεύθυνση προς την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
  • Τα ξημερώματα της 07-04-2011, δύο από τους κατηγορουμένους επιχείρησαν να ληστέψουν με την απειλή όπλου, υπάλληλο περιπτέρου στο Παλαιό Φάληρο. Όταν ο υπάλληλος αντιστάθηκε, τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο δεξί αυτί και να διακομισθεί σε νοσοκομείο. Οι δράστες διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο λίγο αργότερα εντοπίσθηκε από Αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης στη συμβολή της Λ. Ηλιουπόλεως με την οδό Φιλολάου. Μετά από καταδίωξη, εισήλθαν στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, όπου αποβιβάστηκαν από το όχημα και ένας από αυτούς απείλησε με πιστόλι τους αστυνομικούς, οι οποίοι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν πεζή μέσα στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.
  • Τα ξημερώματα της 01-08-2011, τέσσερις από τους κατηγορούμενους, εισήλθαν σε διαμέρισμα στο Παγκράτι και, αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου, τον ιδιοκτήτη, του έβαλαν χειροπέδες, ερεύνησαν τους χώρους του διαμερίσματος και αφαίρεσαν διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα. Έγιναν αντιληπτοί και, όταν αστυνομικοί του τοπικού τμήματος έφθασαν στο σημείο και τους κάλεσαν να παραδοθούν, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον τους και τράπηκαν σε φυγή.
  • Το πρωί της 22-12-2011, δύο από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι έφεραν πολεμικό τυφέκιο KALASHNIKOV και πιστόλι, πυροβόλησαν την κλειδωμένη εξωτερική πόρτα κοσμηματοπωλείου στου Ζωγράφου και αφού εισήλθαν, εξανάγκασαν τον ιδιοκτήτη να απασφαλίσει το χρηματοκιβώτιο. Ακολούθως, αφού τον πυροβόλησαν στα πόδια μία φορά, τραυματίζοντάς τον, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας εξήντα χιλιάδων 60.000 € και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.
  • Τα ξημερώματα της 31-05-2012, περιπολικό της Άμεσης Δράσης εντόπισε δύο από τους κατηγορουμένους, να κινούνται πεζή στο Παγκράτι, ενώ ο ένας είχε στην κατοχή του μία αυτοσχέδια θήκη που έμοιαζε με θήκη κιθάρας. Όταν οι αστυνομικοί τους προσέγγισαν, ο ένας από τους δράστες αφού έβγαλε από το εσωτερικό της θήκης ένα πολεμικό όπλο KALASHNIKOV , το όπλισε και προσπάθησε να τους πυροβολήσει, χωρίς όμως να το καταφέρει, αφού το όπλο έπαθε εμπλοκή. Οι δράστες στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, αφού εγκατέλειψαν στο σημείο την προαναφερόμενη θήκη.
  • Το βράδυ της 19-06-2012, δύο μέλη της εγκληματικής ομάδας που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στην περιοχή του Παγκρατίου, δεν συμμορφώθηκαν σε σήμα Αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ ο συνοδηγός πυροβόλησε με ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον τους τρείς φορές, χωρίς τραυματισμό. Στη συνέχεια οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και διέφυγαν προς τον Βύρωνα.
  • Τα ξημερώματα της 06-07-2012, Αστυνομικοί του Α. Τ. Νέου Κόσμου, στην συμβολή των οδών Φραντζή και Μανδροκλέους στο Ν. Κόσμο, εντόπισαν τρεις από τους κατηγορούμενους μα κινούνται πεζή, έχοντας στην κατοχή τους ένα ποδήλατο, το οποίο όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει λίγο πριν από πολυκατοικία στην ίδια περιοχή. Όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους ελέγξουν, οι δράστες αρχικά πυροβόλησαν εναντίον τους με ανθρωποκτόνο πρόθεση και στη συνέχεια έριξαν προς το μέρος τους και μια χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές φθορές οχήματα και διαμερίσματα. Ακολούθως οι δράστες, με απειλή όπλου αφαίρεσαν αυτοκίνητο από διερχόμενο οδηγό και διέφυγαν.
  • Τα ξημερώματα της 03-02-2012, στο Παλαιό Φάληρο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν δύο από τους κατηγορουμένους να κινούνται με κλεμμένο αυτοκίνητο, αφού προηγουμένως, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, είχαν διαπράξει ένοπλη ληστεία σε διαμέρισμα της περιοχής. Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν και να τους ελέγξουν, οι δράστες πυροβόλησαν τέσσερις φορές εναντίον τους και κατάφεραν να διαφύγουν.
  • Τα ξημερώματα της 02-06-2012, δύο από τους εμπλεκόμενους στην εγκληματική οργάνωση που επιχειρούσαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο στην περιοχή της Καισαριανής, όταν έγιναν αντιληπτοί από τον ημεδαπό ιδιοκτήτη και τον αδελφό του, πυροβόλησαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο πρώτος και σοβαρά ο δεύτερος.
Από το προανακριτικό υλικό, τις εργαστηριακές εξετάσεις των ευρημάτων (συγκρίσεις βιολογικών υλικών, τις βλητικές εξετάσεις καλύκων και βολίδων που βρέθηκαν στους τόπους των εγκλημάτων), τις καταθέσεις παθόντων και άλλων αυτοπτών μαρτύρων και τις ομολογίες των κατηγορουμένων, τεκμηριώνονται πλήρως τα αδικήματα που διέπραξε η ομάδα των Αλβανών κακοποιών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την τυχόν εμπλοκή τους σε άλλα συναφή αδικήματα.