5/7/13

Η άνιση για τον εντοπισμό στα βουνά


Του Γιάννη Δαραβίγκα

 
 
 
 
Σε σοβαρό πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία  είχε εξελιχθεί η αναζήτηση και σύλληψη των  πέντε καταζητουμένων από τις 22 Μαρτίου δραπετών των Φυλακών Τρικάλων. Υπενθυμίζω ότι τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου οι δραπέτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 37χρονο αστυνομικό, σε ενέδρα που είχαν στήσει σε ομάδα της Ασφάλειας Λιβαδειάς. Επίσης ορισμένοι από αυτούς είχαν εμπλακεί πριν από λίγο καιρό και στην αιματηρή συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου είχε πέσει νεκρή μια 25χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος από σφαίρα που εξοστρακίστηκε.

Εδώ και πολλές εβδομάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους  συλλέγοντας πληροφορίες  και ακλουθώντας τα ίχνη τους. Το έργο των αστυνομικών είναι δύσκολο γιατί τις περισσότερες φορές τα στόματα παραμένουν κλειστά από φόβο και το χειρότερο είναι πως σε πολλές περιπτώσεις οι ομοεθνείς των εγκληματιών, οι Αλβανοί,  που έχουν κατακλύσει τις ερευνώμενες περιοχές,  αντιμετωπίζουν με εχθρότητα την αστυνομία και καλύπτουν τις κινήσεις των δραπετών. 

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στην συμπλοκή που έγινε  στον Άη-Γιάννη Κόνισκας  της Αιτωλοακαρνανίας και  είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο καταδιωκομένων Αλβανών, ο ένας δεν ήταν  δραπέτης των Φυλακών Τρικάλων αλλά συγγενής  του, με πλούσια βεβαίως και αυτός εγκληματική δραστηριότητα.

Η τελευταία αστυνομική επιχείρηση που στέφθηκε από επιτυχία είναι το επιστέγασμα των αόκνων προσπαθειών των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας που παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες αναφέρθηκα,  με μεθοδικότητα, θάρρος,  σχέδιο και άψογη συνεργασία,  και με την βοήθεια εξελιγμένων  τεχνικών  μέσων, εγκλώβισαν τους κακοποιούς,  εξουδετέρωσαν δύο από αυτούς και είναι θέμα ολίγου χρόνου η σύλληψη και των υπολοίπων.

Οι επικεφαλής και το λοιπό προσωπικό των συγκεκριμένων υπηρεσιών ασφαλείας είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τιμούν την ΕΛ.ΑΣ. σε αντίθεση με ορισμένους, ευτυχώς ελάχιστους αστυνομικούς, οι οποίοι με τσαμπουκά ή θρασυδειλία  αυθαιρετούν και προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών.