4/5/13

... Λείπει ο Κόλα

 
       
Συνελήφθη ένας εκ των Αλβανών δραπετών από τα Τρίκαλα πριν δύο μήνες. Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στον Περιστερι - το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, όταν ένας Αλβανός που δήλωσε ότι είναι δραπέτης από τα Τρίκαλα επιχείρησε να ληστέψει ένα σούπερ μάρκετ μαζί με συνεργό του.

Ο τελευταίος κατόρθωσε να διαφύγει από την σύλληψη και η ΕΛΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Οι δύο Αλβανοί έριξαν τρεις χειροβομβίδες εναντίον των αστυνομικών και ΄μέσα στο πλήθος οι οποίες όμως δεν εξερράγησαν. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ο συλληφθείς  είναι ο 38χρονος Λιταρ Ερμαλ που θεωρείται από τους πιο επικίνδυνος από τους δραπέτες.

Είναι ο πρώτος εκ των οκτώ δραπετών των Τρικάλων που εντοπίζονται δύο μήνες μετά την φυγή τους από τα Τρίκαλα. Ο Λίταρ ας σημειωθεί ότι βρισκόταν στο ΙΧ στα Ίσθμια από το οποίο πυροβολήθηκε 25χρονη που εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο μαζί με τον Λίταρ να ήταν ο 36χρονος ΄δραπέτης Μάρκο Κόλα. Κι οι δύο θεωρούνται από τους βασικότερους εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος μαζί με τρεις ακόμη ομοεθνείς τους - κρατούμενοι οι δύο στις φυλακές της Πάτρας και της Αλικαρνασσού και αποφυλακισμένος ο τρίτος.

Από τη Θεσσαλονίκη, αρχές της δεκαετίας του '90, είχε ξεκινήσει τη δράση του ο Κόλα. Στις 23 Νοεμβρίου 2009 είχε δραπετεύσει από το Αστυνομικό Τμήμα Θήβας και τότε φέρεται να γνώρισε τον Ερμάλ, ο οποίος είχε έλθει στην Ελλάδα το 1994 και το 1998 συνελήφθη για ληστεία στην Αγία Παρασκευή. Το 2006 ο Ερμάλ πήρε άδεια από τις φυλακές της Λάρισας και εξαφανίστηκε.
Άρχισε μπαράζ ληστειών σε σουπερμάρκετ στο Μενίδι και στον Κορυδαλλό και «μετακόμισε» στην Πάτρα, όπου λήστεψε υποκαταστήματα τραπεζών και σουπερμάρκετ. Ο Ερμάλ έχει ομολογήσει με εντυπωσιακή ωμότητα περίπου 50 ληστείες. «Πιθανόν έχω κάνει κι άλλες ληστείες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι να σας πω ποιες. Πάντως θα προσπαθήσω να θυμηθώ και θα σας πω πού ήταν αυτές» κατέθεσε χαρακτηριστικά στις 29 Μαΐου 2010.

Μετά την «ένωσή» τους το 2010 ο Ερμάλ, ο Κόλα και άλλοι συνεργοί τους προχώρησαν σε περίπου 30 ληστρικές επιθέσεις από τη Δάφνη, την Καισαριανή και την Κηφισιά ως το Ιλιον και τη Βάρη. Συνήθως έσπαζαν με βαριοπούλες τις προθήκες των τραπεζών και εφορμούσαν με Καλάσνικοφ.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2010 στον Βύρωνα συνελήφθη ο Κόλα ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας 25χρονος Βορειοηπειρώτης. Τότε είχαν βρεθεί στην κατοχή τους 10 κιλά ΤΝΤ και 25 χειροβομβίδες! Ο Ερμάλ είχε κατορθώσει να διαφύγει, αλλά συνελήφθη στις 25 Μαΐου 2010, όταν επιχείρησε να ληστέψει υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Κηφισιά.