31/5/13

Αλλάζουν όλα στα όπλα



Κρητική επιτροπή αστυνομικών αναμεσά τους και οπλουργός θα βαθμολογούν Βουλευτές, αλλά και πολίτες που φέρουν όπλο. Βέβαια δεν μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα υπουργών, μεγαλοεπιχειρηματιών ή βιομηχάνων να δείχνουν τις δυνατότητές τους ως «σκοπευτές»!

Σύμφωνα πάντως με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ύστερα από την εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την επανεξέταση από μηδενική βάση των αδειών οπλοφορίας που έχουν χορηγηθεί σε Βουλευτές, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, εισηγήθηκε σήμερα στον Υπουργό τον επανέλεγχο όλων  των αδειών οπλοφορίας (για βουλευτές και μη) και την πιστοποίηση όχι μόνο των τυπικών προϋποθέσεων, αλλά και των προϋποθέσεων γνώσης χρήσης όπλου, από τριμελή Επιτροπή αστυνομικών, ένας εκ των οποίων θα έχει την ειδικότητα του οπλουργού.

Η εισήγηση έγινε δεκτή από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια, ο οποίος θα προχωρήσει σύντομα στην προώθηση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα εξετάζεται ο ενδιαφερόμενος για άδεια θήρας με κυνηγετικό όπλο από Επιτροπή του οικείου Δασαρχείου, σχετικά με τη γνώση βασικών στοιχείων χρήσης, μεταφοράς και κανόνων ασφαλείας του κυνηγετικού όπλου, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την άδεια οπλοφορίας, για την χορήγηση της οποίας απαιτείται να πληρούνται ορισμένες τυπικές μόνο προϋποθέσεις.         

Οι συγκεκριμένες νέες προϋποθέσεις είναι:

·        Η άρτια γνώση χειρισμού του όπλου από το πρόσωπο το οποίο έχει κριθεί ότι πληροί τις αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας οπλοφορίας. (Διευκρινίζεται ότι δεν αρκεί η γενική στοιχειώδης γνώση περί πυροβόλων όπλων, αλλά η επαρκής γνώση του συγκεκριμένου τύπου όπλου, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι όπλων με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες στη χρήση τους).

 

·        Στοιχειώδης γνώση των κανόνων μεταφοράς, φύλαξης και αποθήκευσης του όπλου.

 

Έργο της επιτροπής θα είναι η εξέταση των προσώπων τα οποία πληρούν τις απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας οπλοφορίας και η πιστοποίηση ή μη της ικανότητάς τους να φέρουν πυροβόλο όπλο.

 Επίσης από την Επιτροπή θα εξεταστούν, σε μία μεταβατική περίοδο, η διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί στο πλαίσιο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης,  όλα τα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας, σχετικά με την ικανότητά τους να φέρουν όπλο, αλλά και σχετικά με το εάν εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι της αρχικής χορήγησης άδειας.

Αυτονόητο είναι ότι στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφανθεί αρνητικά ως προς την ικανότητα των προσώπων αυτών να φέρουν πυροβόλο όπλο ή ως προς την ύπαρξη των λόγων για τους οποίους χορηγήθηκε, η άδεια θα ανακαλείται άμεσα.

Τέλος, από την Επιτροπή θα εξετάζονται και τα πρόσωπα στα οποία έχει εκδοθεί άδεια οπλοφορίας σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης του όπλου το οποίο νομίμως φέρουν από όπλο άλλου τύπου.

Σε πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας και δεν προσέλθουν να εξεταστούν από την Επιτροπή εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, η άδεια θα ανακαλείται αυτομάτως μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Για την προαναφερθείσα εξέταση, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά τριετία,  θα θεσπιστεί η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου.