15/2/13

Δουλεμπόριο σε πτηνοτροφείο

Μπράβο στο Α.Τ Χαλανδρίτσας
 
Συνελήφθησαν   σε περιοχή της Κεντρικής Αχαΐας, από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίτσας, ένας 48χρονος έλληνας  και μια 38χρονη υπήκοος Ρουμανίας σε βάρος των όποιων σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.
Ο 48χρονος κατηγορείται επίσης, για εισφοροδιαφυγή καθότι απασχολούσε οκτώ συνολικά εργάτες ανασφάλιστους σε πτηνοτροφική του εγκατάσταση.
Από τις ενέργειες των Αστυνομικών ελευθερώθηκε μια 20χρονη υπήκοος Ρουμανίας την οποία οι δράστες με χρήση βίας και απειλές κατακρατούσαν εξαναγκάζοντας την να εργάζεται επί 14ωρο καθημερινά χωρίς πληρωμή, ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη.
Ειδικότερα οι Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίτσας ερευνώντας καταγγελία συγγενικού προσώπου της 20χρονης στη Ρουμανία μέσω της Interpol , ενέργησαν επισταμένες έρευνες με αποτέλεσμα να εντοπίσουν πτηνοτροφική εγκατάσταση στην οποία διέμενε τόσο η παθούσα όσο και άλλοι αλλοδαποί εργάτες.
Μετά από παρακολούθηση, οργανώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδριτσας αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν ο 48χρονος ιδιοκτήτης του πτηνοτροφείου και η 38χρονη επιστάτρια των εργατών του.
Από την ερευνά που ακολούθησε προέκυψε ότι από 14-8-2012 έως σήμερα η 20χρονη διέμενε παρά τη θέληση της και εργαζόταν στην πτηνοτροφική εγκατάσταση του 48χρονου, επί 14ωρο καθημερινά, χωρίς να αμείβεται ενώ αρχικά της είχε υποσχεθεί νόμιμη εργασία με αμοιβή 500 ευρώ μηνιαίως.
Από τους ελέγχους που ακολούθησαν προέκυψε ότι στο πτηνοτροφείο εργάζονταν έξι ακόμα άνδρες, υπήκοοι Ρουμανίας, οι οποίοι ήταν επίσης ανασφάλιστοι και χωρίς υγειονομική περίθαλψη ενώ δεν κατείχαν και προβλεπόμενα για εργασία πιστοποιητικά.
Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχεθήκαν τρία κινητά τηλέφωνα και ένα ημερολόγιο – ατζέντα με πρόχειρες σημειώσεις από ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο (15-2-2013) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.