17/1/13

Η Μαφία των Σωματεμπόρων

Τα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
http://www.astynomia.gr/images/stories//2013/photos13/17012013_gada_1.jpg
 
http://www.astynomia.gr/images/stories//2013/photos13/17012013_gada_2.jpg
 
Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής διεθνική εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν το τελευταίο τουλάχιστον έτος στην παράνομη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, υπηκόων τρίτων χωρών, σε Τουρκία και Ελλάδα.
Από τη μεθοδική αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους των μελών της, ενώ είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, με κύριο χαρακτηριστικό την είσοδο - διακίνηση παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, μέσω Τουρκίας και αντίστοιχα την προώθηση παράνομων μεταναστών, από τη χώρα μας στην Ιταλία.
Ειδικότερα, μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη Τουρκίας, συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια. Από εκεί, με σκάφη της οργάνωσης (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τους προωθούσαν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Με ανάλογο τρόπο, μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από την ελληνική επικράτεια και τους μετέφεραν με φορτηγά οχήματα προς παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.
Σημειώνεται ότι τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για την παράνομη έξοδο ή είσοδο, από και προς τη χώρα μας, κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά. Οι αμοιβές «ξεκινούσαν» από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και «έφθαναν» τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα, ενώ για τα παιδιά απαιτούσαν το μισό χρηματικό ποσό.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, μέσω του τραπεζικού συστήματος και για το λόγο αυτό διακινούσαν τα χρηματικά ποσά με την εναλλακτική μέθοδο διακίνησης κεφαλαίων “ HAWALLA ”, με σκοπό να αποκρύψουν την παράνομη προέλευσή τους.
Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Ρόδο, συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερα (14) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων (8) ημεδαποί, (5) υπήκοοι Συρίας και ενας υπήκοος Ιράκ.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, υπήκοος Συρίας και δύο ακόμα άτομα, που ήταν «ψηλά» στην ιεραρχία με σημαντικές αρμοδιότητες στη λειτουργία της οργάνωσης. Πρόκειται για ένα υπήκοο Συρίας, που είχε το ρόλο του «οικονομικού διαχειριστή» και ένα ημεδαπό, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα οχήματα και τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.