17/1/13

Ότι έγινε στο Δουβλίνο

Επίσημη παρουσίαση του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια
Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που διεξάγεται στο Δουβλίνο
Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις κα. Cecilia Malmström δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης
Θετική αντίδραση από τα Κράτη – Μέλη στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης
Θερμά συγχαρητήρια για το Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης εξέφρασε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης του Ασύλου (Ε.Α.S.O) κ. Dr Robert K. Visser
Την υποστήριξή τους εξέφρασαν σήμερα (17/01/2013) τα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση στους τομείς του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια, στο πλαίσιο των Εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που διεξάγεται στο Δουβλίνο (16-18/01/2013).
Θετική ήταν η ανταπόκριση και από τον Υπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μark Harper, οποίος είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Δένδια, ενώ τα θετικά σχόλια και την υποστήριξή τους εξέφρασαν ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κ. Antonio Guterres και ο Εκτελεστικός Διευθυντής τoυ Frontex κ. Ilkka Laitinen, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του Συμβουλίου ως επίσημοι προσκεκλημένοι.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης του Ασύλου (European Asylum Support Office - EASO ), κ. Dr Robert K. Visser, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για το αναθεωρημένο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση Μετανάστευσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ακόμα πιο εποικοδομητική συνεργασία στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης, καθώς και να προσχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπογραφή του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΕΑSO.
Μετά τη λήξη των πρωινών εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είχα στην ευκαιρία σήμερα να αναπτύξω στους Ευρωπαίους Υπουργούς το Αναθεωρημένο Ελληνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί υπήρξε μία πολύ θετική αντιμετώπιση και από την Επίτροπο την κ. Malmström και από τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες κ. Guterres, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, αλλά και από μία σειρά συναδέλφους Υπουργούς, οι οποίοι αφενός μεν τοποθετήθηκαν θετικότατα για το Σχέδιο, αφετέρου - που είναι το πιο κύριο και για εμάς - αναγνώρισαν την υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα να υλοποιήσει αυτό το Σχέδιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάνει την ευρωπαϊκή δουλειά. Αντιμετωπίζει το 90% των μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε. Χρειάζεται λοιπόν την ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη. Δείχνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας».
Δημοσιογράφος: Το βασικό Σχέδιο ποιο είναι;
Υπουργός: «Το βασικό σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα την είσοδο στα σύνορα, να εμποδίσουμε δηλαδή το φαινόμενο να μπαίνουν ανεξέλεγκτα άνθρωποι, να γίνεται η χώρα ένα «ξέφραγο αμπέλι». Και από την άλλη να έχουμε τη δυνατότητα αυτούς που ήδη βρίσκονται παράνομα να τους επιστρέψουμε στις πατρίδες τους. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μεταναστευτική πίεση».
Δημοσιογράφος: Εκφράστηκε ενδιαφέρον από την πλευρά των Ευρωπαίων ομολόγων σας σχετικά με το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
Υπουργός: «Τεράστιο ενδιαφέρον. Η αντιμετώπιση αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει κατά 180 μοίρες. Την πρώτη φορά που πήγα στην Ευρώπη, τον Ιούνιο του 2012, το κλίμα ήταν δραματικό για την Ελλάδα. Μας έλεγαν σας δίνουμε χρήματα, δεν τα απορροφάτε, δεν κάνετε τίποτα, τι ζητάτε; Τώρα υπάρχει ένα κλίμα αποδοχής της τεράστιας ελληνικής προσπάθειας και αποδοχής κυρίως της ανάγκης η Ευρώπη να σταθεί δίπλα μας. Θέλει πολλή δουλειά, πολύ σοβαρότητα, το έργο είναι τιτάνιο, αλλά εν πάσει περιπτώσει εκπέμπουμε στο εξωτερικό την εικόνα σοβαρότητας και αξιοπρέπειας της χώρας που είναι απαραίτητη».
Οι βασικές αρχές του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης
Κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ειδικότερα ότι το Σχέδιο δομήθηκε με βάση τις ακόλουθες αρχές:
  • Λειτουργία μίας αποτελεσματικής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής,
  • Λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου,
  • Συνολική διαχείριση των υποθέσεων ασύλου που εκκρεμούν - backlog - με τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας εργασίας και τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων προσφυγών που εκκρεμούν εντός του 2013,
  • Ενισχυμένη και αποτελεσματική πολιτική επιστροφών με βάση τα εθελούσια προγράμματα επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), με μέτρα επανένταξης και αναγκαστικών επιστροφών, καθώς και την Εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες,
  • Αποτελεσματική και ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και στο πλαίσιο του κεκτημένου του Schengen με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της χώρας, τα οποία αποτελούν τα νοτιο-ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης, υπογράμμισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου και ότι η αλληλεγγύη των Κρατών - Μελών αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο αυτής της προσπάθειας.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα Cecilia Malmström, αρμόδια Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, αναγνώρισε εκ νέου τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης στους τομείς του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, η κα Malmström υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης, ενώ τόνισε ότι και τα Κράτη – Μέλη οφείλουν να υποστηρίξουν συνολικά την προσπάθεια, δεδομένου ότι τόσο το μεταναστευτικό θέμα, όσο και το άσυλο αποτελούν πάνω από όλα ευρωπαϊκή υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελεί ένα «ζωντανό κείμενο», το οποίο θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά που θα το απαιτούν οι περιστάσεις.