9/11/12

Έφεραν την καταστροφή?


Χαιρετισμός του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο Συνέδριο CivPro "Περιφερειακές Πολιτικές Πρόληψης Καταστροφών"
Την έναρξη των εργασιών του Τελικού Διαπεριφερειακού Συνεδρίου με θέμα «Περιφερειακές Πολιτικές Πρόληψης Καταστροφών» κήρυξε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας. O κ. Δένδιας συνεχάρη την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που «πρώτη, μεταξύ των φορέων της ελληνικής διοίκησης σχεδίασε και εξασφάλισε ως επικεφαλής εταίρος, ένα τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιφερειακής συνεργασίας, όπως και την κοινοτική χρηματοδότησή του» αποδεικνύοντας όπως επεσήμανε ότι «όταν αξιοποιείται το εξαιρετικής κατάρτισης επιστημονικό και στελεχειακό δυναμικό της ελληνικής διοίκησης, η χώρα μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό και χρήσιμο εταίρο της ευρωπαϊκής οικογένειας και να ηγείται σε κοινοτικά σχήματα συνεργασίας». «Οι φυσικές καταστροφές έχουν τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και πόρους. Η πρόληψη αποτελεί κορυφαία επιλογή για τον περιορισμό των απωλειών. Η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη οργάνωση της πρόληψης, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αξιοποίηση των εμπειριών περισσότερων εταίρων, αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία, που αποκτά μεγαλύτερη ακόμα σημασία στην παρούσα οικονομική συγκυρία» υπογράμμισε ο υπουργός.
Το συνέδριο διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου CivPro «Περιφερειακές Στρατηγικές Πρόληψης Καταστροφών» και στις οποίες περιλαμβάνεται και η φιλοξενία της τελευταίας Ανταλλαγής Εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα (έγινε στις 6 και 7 Νοεμβρίου).
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας παρέλαβε από τους 11 εταίρους από τις 10 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο, μία «βιβλιοθήκη», που αριθμεί σήμερα περισσότερες από 10.000 σελίδες σχεδίων και κειμένων αναφοράς των εταίρων για όλες τις καταστροφές σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό). Τα κείμενα αυτά συνθέτουν το «Ευρωπαϊκό Πρότυπο Σχεδίου Πολιτικής Πρόληψης Καταστροφών σε Περιφερειακό και Τοπικό Επίπεδο», το οποίο καταρτίστηκε από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα CivPro, από τους 11 εταίρους, μετά από τρία χρόνια συνεργασίας, ανταλλαγών τεχνογνωσίας, αναγνώρισης και αξιολόγησης καλών πρακτικών, διεξοδικής μελέτης αλλά και ανάπτυξης των στρατηγικών πρόληψης καταστροφών, που εφαρμόζονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το Πρότυπο στηρίχθηκε στη Θεωρία των Κοινών Κινδύνων μεταξύ των εταίρων, την οποία εισήγαγε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και που αποτελεί τον πυρήνα του CivPro. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μέσω ενός προγράμματος, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., η διαδικασία δημοσιοποίησης επιχειρησιακών πρακτικών πρόληψης καταστροφών και καταγράφηκε η άποψη της ευρωπαϊκής κοινότητας πολιτικής προστασίας.
Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Τελικού Διαπεριφερειακού Συνεδρίου του CivPro, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, τόνισε ότι «τα θέματα Πολιτικής Προστασίας πρέπει να μελετούνται, από σχήματα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων στα οποία εκπροσωπούνται όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, διαχείρισης, αντιμετώπισης και ανταπόκρισης». Χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό έργο CivPro όχι μόνο «ένα σημαντικό εργαλείο στη πολιτική πρόληψης καταστροφών, αλλά και ένα εξαιρετικό παράδειγμα της βούλησης στελεχών της δημόσιας διοίκησης να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης». Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πήρε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το 2010, να ανοίξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το διάλογο για την συνεργασία των διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς αντιμετώπιση καταστροφών.
Η εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Μόνικα Έκστρομ, σημείωσε ότι «το CivPro είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας».
Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο πρέσβης της Ισπανίας, η πρέσβης της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάρας, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος, η εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg IVC κ. Κέλλη Ζιελνιέφσκι, εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Ουκρανία), ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Για πρώτη φορά στις εργασίες ενός διεθνούς συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει επίσης η 20η Σχολή Επιμόρφωσης Ανώτερων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα υποβάλει ειδική έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας για την υιοθέτηση των πρακτικών αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το συνολικού προϋπολογισμού 1,892 εκατ. ευρώ έργο CivPro ολοκληρώνεται στις 31/12/2012. Πρόκειται για, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG IVC, έργο περιφερειακής πρωτοβουλίας, του οποίου Επικεφαλής Εταίρος είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Κεντρικό σύνθημα του έργου είναι η διατυπωμένη από τον Ηράκλειτο αρχή: «Φύσις δὲ καθ' Ἡράκλειτον κρύπτεσθαι φιλεῖ».
Το τελικό Διαπεριφερειακό Συνέδριο του CivPro
Στο τελικό συνέδριο (σήμερα και αύριο), που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, θα καταγραφούν τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διαφορετικές μεταξύ τους εμπειρίες στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, στην πρόληψη, τις συνέπειες αλλά και στην αντιμετώπιση καταστροφών, στη Λήψη Αποφάσεων, τη Διοίκηση και το Συντονισμό.
Ο διάλογος αυτός ξεκίνησε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το 2010 και συνεχίσθηκε με διαφορετικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλη τη διάρκεια του CIVPRO.
Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων των εκπροσώπων εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Ελλάδα (ΓΓΠΠ και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης), Ουγγαρία (Municipality of Miskolc), Ρουμανία (Hargita County Council), Πολωνία (Institute of Meteorology and Water Management, Wroclaw Branch), Βουλγαρία (Municipality of Popovo), Ισπανία (Academia Galega de Securidata Publica), Βέλγιο (AG Port of Ostende), Σλοβακία (City of Kosice), Σλοβενία (Development Agency ROD), που αποτελούν «την οικογένεια του CIVPRO».
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι η πρώτη Κεντρική Υπηρεσία στην ιστορία του θεσμού των ΙΝTERREG IVC που τίθεται Επικεφαλής ενός τέτοιου προγράμματος και από τις ελάχιστες ιστορικά Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας στην Ε.Ε. που συμμετείχαν σε προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Κοινή ανακοίνωση του «τρίο της Προεδρίας» της Ε.Ε.
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας το «Τρίο της Προεδρίας» που αποτελείται από τα κράτη μέλη που θα ασκήσουν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2013-2014 (Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα), εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη συστηματικότερης συνεργασίας των αρχών και αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών.
Το μήνυμα του «Τρίο της Προεδρίας» ανακοινώθηκε επίσημα στο τελικό συνέδριο του CivPro στην Αθήνα (8/1/2012).