1/11/12

Τα 'παν ...


Συνάντηση Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ( LIBE ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε χθες (31/10/2012), με οκταμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Παπανικολάου.
Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε το γενικό πλαίσιο του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το ίδιο ζήτημα, όπως και για το ζήτημα της πολιτικής ασύλου.
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας παρουσίασε τις μελλοντικές δράσεις - αλλά και τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν - στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, εν μέσω μίας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας. Αναφέρθηκε ακόμη στο φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο συστήνονται Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών ο κ. Υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει ακόμη σημαντικό έργο να πραγματοποιήσει στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και ότι η χώρα μας χρειάζεται την αμέριστη βοήθεια και αλληλεγγύη των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε επίσης ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρξει αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης, έως το τέλος του χρόνου.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ακόμη ότι οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί θετικά, τόσο από την Ευρωπαία Επίτροπο κα Cecilia Malmström και από τους ομόλογους του Υπουργούς, κατά τις εργασίες του πρόσφατου Συμβούλιου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο (25 και 26 Οκτωβρίου).
Από την πλευρά τους, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπίστωσαν ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στα ζητήματα της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και της πολιτικής ασύλου στην Ελλάδα.