5/9/12

Ζήτησαν Ισραηλινά φώτα


Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στο Ισραήλ.
Ο Έλληνας Υπουργός είχε συναντήσεις με τον Ισραηλινό Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας κ. Yitzhak Acharonovich, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor Liberman και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Yaakov Amidror
Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ:
«Είχα τη χαρά να συναντήσω τον ομόλογό μου Υπουργό κ. Acharonovich, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor Liberman και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Netanyahu κ. Amidror.
Είναι σημαντική για την Ελλάδα η ανάπτυξη της συνεργασίας με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και η εμβάθυνσή της, η δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπως και γενικά η πρόσβαση σε μια σειρά δυνατοτήτων. Από εκεί και πέρα, εξετάζεται επίσης η συνεργασία μας και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στην πυρόσβεση».
Ο Έλληνας Υπουργός συνυπέγραψε κοινή δήλωση με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναλύθηκαν οι δράσεις των αρμόδιων δομών σε υπουργικό, κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος, καθώς και για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, θεμάτων πυρόσβεσης και δημόσιας ασφάλειας.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι τα μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στο μέλλον, προσδιορίζοντας τρόπους απευθείας επικοινωνίας. Για τον ίδιο λόγο, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ, σχετικά με τη συνεργασία σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων Υπουργείων.
Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Ο Υπουργός επισκέφθηκε επίσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο Γ΄. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Μακαριώτατο την στήριξη της Κυβέρνησης της Ελλάδος και την αμέριστη εκτίμηση στον ιστορικό ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή.