21/9/12

Εδώ κανείς με τσίπα?

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας Μπάτσο Αχαλάια υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια κρατουμένων σε φυλακή της Τιφλίδας οι οποίες έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου.
Ο Αχαλάια δήλωσε, εξηγώντας τους λόγους της παραίτησης, ότι αισθάνεται την ηθική και πολιτική ευθύνη «για το γεγονός ότι αποτύχαμε να εξαλείψουμε αυτήν την αποτρόπαια πρακτική».
Εξαιτίας των αποκαλύψεων είχε παραιτηθεί και η υπεύθυνη υπουργός ενώ η διεύθυνση της φυλακής και κάποιοι φρουροί συνελήφθησαν.

Σε μία μάλλον συμβολική κίνηση η υπουργός αντικαταστάθηκε από τον συνήγορο του πολίτη και σφοδρό πολέμιο του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Την Τρίτη αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε βίντεο στο οποίο ένας μισόγυμνος κρατούμενος της φυλακής αρ. 8 της Τιφλίδας εικονίζεται να κλαίει και να εκλιπαρεί για έλεος προτού τον βιάσουν με ένα γκλομπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν άμεσα αστυνομικοί στις φυλακές της χώρας.

Οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια στις φυλακές έφεραν από την πρώτη στιγμή χιλιάδες Γεωργιανούς στους δρόμους σε διαμαρτυρία για την οικτρή κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές ο Σαακασβίλι εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα κατά 20 μονάδες (όμως σε έρευνα πριν τις αποκαλύψεις) του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.