25/8/12

Αντιδράσεις στην Κόρινθο

ου του δημάρχου Κορινθίων
 

Κόρινθος: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τους μετανάστες

 
Τεταμένη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Κόρινθο μετά τις χθεσινές έντονες διαμαρτυρίες φορέων και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη μετατροπή του στρατοπέδου του 6ου Συντάγματος Πεζικού, που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών.

Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστατούν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, που εμπόδισαν την Πέμπτη τις αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν στο στρατόπεδο μεταφέροντας και άλλους μετανάστες, αντιμετωπίζονται από την τοπική κοινωνία, ακόμη και τον ίδιο το δήμαρχο Κορίνθο Αλέξανδρο Πνευματικό με όρους, όπως «εμπόλεμη ζώνη» και «κατάσταση πολιορκίας»!

Από το μεσημέρι της Παρασκευής κάτοικοι αρχίσαν και πάλι, για δεύτερη συνεχή μέρα, να συγκεντρώνονται μπροστά στο στρατόπεδο, ενώ το απόγευμα η εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώνεται με πρόσκληση του ίδιου του δημάρχου Κορινθίων.

Ο κ. Πνευματικός, μιλώντας το πρωί στο «Βήμα», είπε ότι «οι μετανάστες δεν συνελήφθησαν στην Κόρινθο, αλλά μεταφέρθηκαν από άλλες πόλεις», (σσ. παρότι το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα κέντρα κράτησης στη χώρα από την Ξάνθη και την Κομοτηνή ως την Κοζάνη). Κατήγγειλε επίσης, ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» που έγινε χθες στην πόλη του από την Αστυνομία ήταν «υποκριτική, για τα μάτια του κόσμου», μόνο και μόνο για να ανοίξει το στρατόπεδο.

Χθες μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Πνευματικός κήρυξε την πόλη σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και ταυτόχρονα «σε εμπόλεμη κατάσταση»! Την ίδια στιγμή αποφάσισε να διακόψει την υδροδότηση του στρατοπέδου και απαγόρευσε την αποκομιδή απορριμμάτων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της πολιτείας. Όπως τονίζει δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία για τη μεταφορά των μεταναστών στην Κόρινθο και υποστηρίζει ότι όλες οι ενέργειες του είναι νόμιμες. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει εκδηλωθεί καμία κίνηση από τον εισαγγελέα Κορίνθου.

Τα πνεύματα αναζωπυρώθηκαν ξανά χθες βράδυ όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, μια συμπλοκή μεταξύ ορισμένων αλλοδαπών κατέληξε στο να μεταφερθούν τέσσερις από αυτούς στο νοσοκομείο της πόλης. Όσο για τις πληροφορίες για πυροβολισμούς στο στρατόπεδο και αποδράσεις από αυτό αλλοδαπών που σαρώνουν από χθες την πόλη (και από εκεί το Διαδίκτυο) εκπρόσωποι της Αστυνομίας τις χαρακτηρίζουν «ανυπόστατες».

Συγκέντρωση πολιτών το απόγευμα της Παρασκευής

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημοτικού συμβουλίου κι έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στις 7.30μμ έξω από την πύλη στο στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού, όπου μεταφέρθηκαν από χθες περίπου 300 παράνομοι μετανάστες.

Παρών στη συγκέντρωση ήταν ο δήμαρχος της πόλης Αλέξανδρος Πνευματικός, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι από το νομό, βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και το δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Κόλλια κατά την είσοδό του στο στρατόπεδο για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν μέσα κι έξω από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου, ενώ αστυνομική δύναμη υπάρχει και στις άλλες πύλες του 6ου Συντάγματος.

Ο δήμαρχος Κορίνθου κατήγγειλε εκ νέου με δηλώσεις του την απόφαση της πολιτείας να γίνει το στρατόπεδο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την δημοτική αρχή και τους πολίτες της Κορίνθου.

Τέλος ζήτησε να γίνει σεβαστή η άποψη της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών και να απομακρυνθούν άμεσα οι παράνομοι μετανάστες από το 6ο Σύνταγμα.