7/7/12

Υπόδειγμα αστυνομικής έρευνας

Τα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ



Εξαρθρώθηκε, έπειτα από μακροχρόνια και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων και το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε ληστείες, κλοπές και απόπειρες κλοπών, παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, καθώς και πλαστογραφίες, που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και την περιοχή της Φθιώτιδας τα τελευταία δύο χρόνια.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 53χρονου ημεδαπού και ενός 46χρονου αλλοδαπού υπηκόου Τουρκίας, καθώς και τεσσάρων (4) ακόμη αγνώστων συνεργών τους για τα κατά περίπτωση τελεσθέντα απ’ αυτούς αδικήματα της σύστασης Εγκληματικής Οργάνωσης, της ληστείας, της παράβασης του Νόμου περί όπλων, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας, της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και παρακώλυσης αυτών.

Οι δύο δράστες (ημεδαπός και αλλοδαπός) μαζί με τους συνεργούς τους είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, δομή και διακριτούς ρόλους, ενώ με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και μεθοδολογία.
Συγκεκριμένα, σχεδίαζαν και οργάνωναν τις εγκληματικές τους ενέργειες, επιλέγοντας τον στόχο, τα δρομολόγια και τον χρόνο διαφυγής τους, μελετώντας παράλληλα τις οδούς προσέγγισης και τον χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων.
Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα που αφαιρούσαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ακολούθως, τοποθετούσαν σε αυτά πινακίδες που οι ίδιοι παραποιούσαν σε προγενέστερο χρόνο με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων. Συγκεκριμένα, παραποιούσαν με σφυρηλάτηση το αριθμητικό και το γραμματικό μέρος των πινακίδων, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στη βαφή των νέων στοιχείων, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής και διακριτή η παρέμβασή τους. Ακολούθως, απέκρυπταν τα εν λόγω οχήματα σε αγροτικές περιοχές καλύπτοντάς τα με δίκτυ παραλλαγής στρατιωτικού τύπου για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάπραξη των εγκληματικών τους ενεργειών.
Κατά την εκτέλεση των αδικημάτων τους, χρησιμοποιούσαν αντικείμενα μεταμφίεσης (περούκες – αποκριάτικες μάσκες - κουκούλες) για την κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου τους, ενώ για να αποφεύγουν την καταγραφή των κινήσεών τους και να μην ειδοποιούνται οι αστυνομικές αρχές, φρόντιζαν για την εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας (κάμερες CCTV - συστήματα συναγερμού), με τη χρήση διαφόρων εργαλείων – αντικειμένων και σε κάποιες περιπτώσεις με πυροβολισμούς.
Για την εξασφάλιση της διαφυγής τους από τους τόπους τέλεσης των εγκληματικών ενεργειών, άλλαζαν τις ρυθμιστικές πινακίδες σήμανσης των οδών και τοποθετούσαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατη η καταδίωξή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, ως οδοφράγματα τοποθετούσαν διάφορα οχήματα, των οποίων η απομάκρυνση ήταν αδύνατη χωρίς τη χρήση κατάλληλου γερανοφόρου οχήματος, αφού πραγματοποιούσαν παρεμβάσεις (λουκέτα - αλυσίδες – συρματόσκοινα) δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.
Με προφανή σκοπό την ακινητοποίηση των αστυνομικών οχημάτων στο ενδεχόμενο καταδίωξής τους, κατασκεύαζαν επίσης αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους προφανώς θα χρησιμοποιούσαν σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διαφυγή τους από τους τόπους διάπραξης των αδικημάτων.
Από τα έως τώρα στοιχεία της Αστυνομικής έρευνας διακριβώθηκε ότι ανωτέρω ομάδα ατόμων, κατά το χρονικό διάστημα από 07-05-2009 έως 13-11-2011, διέπραξε τα ακόλουθα αδικήματα:
ΛΗΣΤΕΙΑ: Μεσημβρινές ώρες της 30-08-2010 έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με αποκριάτικες μάσκες, μετέβησαν με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, που είχαν αφαιρέσει την 07-05-2009 από την Θεσσαλονίκη, σε υποκατάστημα Τράπεζας στο Προάστιο Καρδίτσας. Εισήλθαν σε αυτό και με την απειλή όπλων που κρατούσαν (οι δύο καραμπίνες και ο τρίτος πιστόλι), αφαίρεσαν από τα ταμεία και από το Α.Τ.Μ το συνολικό χρηματικό ποσό των 33.896,94€.
ΛΗΣΤΕΙΑ: Μεσημβρινές ώρες της 08-07-2011 φορώντας περούκες μετέβησαν σε υποκατάστημα Τράπεζας στο Ν. Μοναστήρι Φθιώτιδας, εισήλθαν σε αυτό και με την απειλή πιστολιού ο πρώτος και αυτόματου πυροβόλου όπλου -πιθανότατα Kalashnikov - ο δεύτερος, αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 65.000€ . Ακολούθως, οι δράστες μαζί με άλλους συνεργούς τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους, τοποθέτησαν φορτηγό αυτοκίνητο κάθετα στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Λαμίας, στο ύψος του χωριού Βρυσιά Φαρσάλων, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων και στα δύο ρεύματα. Εν συνεχεία, διέφυγαν επιβαίνοντες σε άλλο Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο είχαν αφαιρέσει κατά το χρονικό διάστημα από 30-06-2011 έως 01-07-2011 από τα Φάρσαλα.
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΛΟΠΗΣ ΑΤΜ: Την 01/02-06-2011 εισήλθαν στο πρώην Δημαρχείο Παμίσου, όπου στεγάζεται και το Υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το Α.Τ.Μ. της Τράπεζας, πλην όμως δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς τους και αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, εγκαταλείποντας στο σημείο διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΛΟΠΗΣ ΑΤΜ: Πρώτες πρωινές ώρες της 08-06-2011, μετέβησαν σε υποκατάστημα Τράπεζας στο Προάστιο Καρδίτσας, εξουδετέρωσαν τις κάμερες ασφαλείας και το σύστημα συναγερμού με πυροβολισμούς, εισήλθαν σε αυτό και με χρήση ηλεκτρικού κόφτη-τροχού αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το υπάρχον Α.Τ.Μ., αποκόπτοντας τους δύο μεταλλικούς μεντεσέδες -βαρέως τύπου- της πόρτας, πλην όμως δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους, καθόσον έγιναν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς της Αστυνομικής Διύθυνσης Καρδίτσας και τράπηκαν σε φυγή. Κατά την αποχώρησή τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους, τοποθέτησαν κάθετα στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Καρδιτσομαγούλας - Προαστίου και Εθνικής Οδού Καρδίτσης-Τρικάλων, δύο φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αφαιρεθεί κατά το χρονικό διάστημα από 17-05-2011 έως 31-05-2011 από τα χωριά Πραιτώρι Ελασσόνας και Άγιο Βησσάριο Καρδίτσας αντίστοιχα.
Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι το ίδιο χρονικό διάστημα ( από 07-05-2009 έως 13-11-2011) αφαίρεσαν από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης συνολικά επτά (7) Ι.Χ. επιβατηγά και φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των αδικημάτων και δευτερευόντως για τις μετακινήσεις τους.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων, το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Τρικάλων και το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας σε Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, αλλά και στην οικία του 53χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πτυσσόμενα στιλέτα , μαχαίρια, περούκες και καπέλα, κουκούλες, μάσκες, πυξίδες, μασούρι δυναμίτιδας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φάρος περιπολικού αυτοκινήτου, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, ιδιόχειρα σημειώματα με αριθμούς οχημάτων, ιδιόχειρα σχεδιαγράμματα – χάρτες απεικονίζοντες οδούς διαφυγής, κιάλια, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων, κροτίδες, πιστόλι φωτοβολίδων, πλήθος φυσιγγίων και εξαρτημάτων κυνηγετικών όπλων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, αντικείμενα αλλοίωσης εμφάνισης πινακίδων, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, καρτών Sim και συναφών ειδών, όπως κάρτες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αριθμοί τηλεφωνικών συνδέσεων, τηλεκάρτες κ.α).
Όπως προέκυψε από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα, ηγετικό ρόλο είχε ο 53χρονος ημεδαπός, ο οποίος δίνοντας εντολές συντόνιζε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας (επέλεγε τον τόπο και χρόνο δράσης τους), ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν ενεργά στη διάπραξη των εν λόγω εγκλημάτων αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους κατά περίπτωση «ρόλους».
Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες ληστείες ή άλλα αδικήματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο 53χρονος συνελήφθη την 27/03/2012 στο Μοσχάτο Αττικής από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας για τα αδικήματα της αρπαγής, πλαστογραφίας, αντίστασης, απείθειας και οδηγήθηκε αρμοδίως. Τυγχάνει προφυλακισμένος στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Ο 46χρονος αλλοδαπός υπήκοος Τουρκίας συνελήφθη την 13/11/2011 στα Τρίκαλα από το Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων για τα αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, πλαστογραφίας, παράβαση Νόμου Περί Όπλων και Νόμου Περί Αλλοδαπών. Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, στο οποίο οδηγήθηκε του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 18 μηνών, η εκτέλεση της οποίας ανεστάλη και διατάχθηκε απέλασή του κατ’ εφαρμογή προγενέστερης δικαστικής σε βάρος του απόφασης ισοβίου απελάσεως, έπειτα από καταδίκη του για εμπορία ναρκωτικών και απελάθηκε την 02-12-2011.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων μέχρι στιγμής συνεργών.
Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας.