30/6/12

Η Europol για τα παραχαραγμένα

Τις έρευνες συντόνιζε ο Αθηναγόρας Παζαρλής Διοικητής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης


Οι αστυνομικές Αρχές Ελλάδος και Βουλγαρίας, σε μία κοινή έρευνα που υποστηρίχθηκε και συντονίστηκε από την Europol, εξάρθρωσαν οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η δράση της οποίας ήταν η παραχάραξη κερμάτων ευρώ.
Σε συντονισμένες εφόδους στις 26 Ιουνίου, εντοπίστηκε παράνομο νομισματοκοπείο κρυμμένο στο υπόγειο αγροτικής κατοικίας κοντά στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, και συνελήφθησαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί [1] κατάσχεσαν διάφορα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή των πλαστών κερμάτων αξίας δύο ευρώ, καθώς και έτοιμα πλαστά κέρματα με την εθνική όψη του Βελγίου στην πίσω πλευρά. Οι δύο κύριοι ύποπτοι, ο ένας Έλληνας υπήκοος και ο άλλος 59χρονος με διπλή υπηκοότητα, Βουλγαρική και Ελληνική, συνελήφθησαν στη Χαλκιδική της Ελλάδας.

Στο εργαστήριο κοπής νομισμάτων ανακαλύφθηκε τεράστια ποσότητα πρώτων υλών, όπως δακτύλιοι και πυρήνες, με τις οποίες οι παραχαράκτες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν κέρματα συνολικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Μεταξύ του εξοπλισμού παραγωγής που κατασχέθηκε ήταν ένα υδραυλικό πιεστήριο, ένα μηχάνημα για τη διαμόρφωση της στεφάνης με τα γράμματα, εργαλεία για τη διαμόρφωση της οδόντωσης στη στεφάνη, μία ζυγαριά ακριβείας, ένα παχύμετρο κερμάτων και μήτρες εκτύπωσης. Κατασχέθηκαν επίσης πυρομαχικά για πιστόλια και περίστροφα, καθώς και κινητά τηλέφωνα.
Τρία ακόμη μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας συνελήφθησαν στο Plovdiv Βουλγαρίας [2] – ένας άνδρας 42 ετών και δύο άλλοι ηλικίας 41 και 54. Έρευνες έγιναν επίσης σε έξι διευθύνσεις και δύο οχήματα, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν εργαλεία κοπής κερμάτων, υλικά παραγωγής, πλαστά κέρματα των δύο ευρώ και κέρματα Ελβετικών φράγκων, πλαστά χαρτονομίσματα Ευρώ και δολαρίων ΗΠΑ, μεγάλη ποσότητα παλαιών νομισμάτων, "κενές" Ελληνικές ταυτότητες, καθώς και ποσότητα κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών. Επιπλέον, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές γραφείου και φορητοί, καθώς και έγγραφα προκειμένου να αναλυθούν περαιτέρω.
Η Europol στήριξε την εν λόγω επιχείρηση με επιχειρησιακή (αναλυτική) και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη επί τόπου, καθώς και χρηματοδοτώντας και συντονίζοντας τις επιχειρησιακές συναντήσεις μεταξύ των αστυνομικών Αρχών Ελλάδας και Βουλγαρίας.