5/6/12

Η Κύπρος στην προεδρία

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευθύμιο Φλουρέντζου και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ, ενόψει της ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε. και η ναυτιλιακή σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.
Δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη σύσκεψη:

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου κ. Φλουρέντζου μας ενημέρωσε για τις προτεραιότητες που θα θέσει η Κυπριακή Προεδρία και τον ευχαριστούμε με τον κ. Οικονόμου για τη βούληση και προθυμία του.
Από πλευράς μας, υποσχεθήκαμε αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση και συμφωνήσαμε να υπάρξει καλός συντονισμός των υπηρεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου, για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, δεδομένης της τεράστιας σημασίας που έχει η ελληνική ναυτιλία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου, μετά τη σύσκεψη:
Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τον Κύπριο Υπουργό για την πλήρη ενημέρωση που μας έκανε σχετικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Από την πλευρά μας τον διαβεβαιώσαμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να στεφθεί με επιτυχία η Κυπριακή Προεδρία προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών χωρών και λαών.
Δήλωση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευθύμιου Φλουρέvτζου, μετά τη σύσκεψη:
Ενόψει της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας και με την ευκαιρία των «Ποσειδωνίων», θεωρήσαμε σωστό να έχουμε επαφές με τους συναρμόδιους Υπουργούς της Ελλάδας, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και για τα ντοσιέ που θα παραλάβουμε από τη Δανική Προεδρία.
Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σε άτυπη Υπουργική Διάσκεψη είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για να συνταχθεί το σχετικό έγγραφο που θα συζητηθεί στην Υπουργική Διάσκεψη και με αυτή την ευκαιρία ζητήσαμε τη συνεισφορά της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να έχουμε ένα καλά μελετημένο κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Διάσκεψη.