28/6/12

Όμηρος 25 ημερών η γυναίκα

  Από τον Βασίλη Λαμπρόπυλο
               

Η μαρτυρία της 35χρονης που έπεσε θύμα απαγωγής για χρυσό
        
«Προσπάθησαν να απαγάγουν το επτάχρονο παιδί μου και τους ικέτευσα να πάρουν εμένα. Με κράτησαν για περισσότερες από εικοσιπέντε ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο το είχαν καλύψει με κουκούλα, και μου επέτρεπαν μόνο τις σωματικές μου ανάγκες. Βρισκόμουν σε αθλία κατάσταση, άπλυτη, βρώμικη, με τα ίδια ρούχα για πολλές εβδομάδες, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αρχικά ζητούσαν 3.000.000 ευρώ και 30 κιλά χρυσού, για να με αφήσουν. Δεν ήξερα αν θα βγω ζωντανή....».

Συγκλονιστική η μαρτυρία, προς τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, μίας 35χρονης γυναίκας που έπεσε θύμα της συμμορίας των επτά Ελλήνων (δύο εξ αυτών ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση) και δύο Αλβανών κακοποιών - ηλικίας από 29 έως 35 ετών- που είχαν προχωρήσει τους τελευταίους επτά μήνες, στην αρπαγή τριών ανδρών και δύο γυναικών προκειμένου να τους υφαρπάξουν χρήματα, κοσμήματα και χρυσό.

Ολοι οι στόχοι είχαν άμεση σχέση με καταστήματα αγοράς και πώλησης χρυσού και όπως έχουν διαπιστώσει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ένα από τα μέλη της συμμορίας σχετίζονταν με αυτού του τύπου τα καταστήματα και γνώριζε λεπτομέρειες για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις. Επιπλέον ένας εκ των συλληφθέντων είχε μακρινή συγγένεια με ένα από τα θύματα της απαγωγής.

Ορισμένα από τα άλλα μέλη της συμμορίας είχαν στο παρελθόν κατηγορηθεί για ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ενώ πολλοί από αυτούς ήταν γείτονες σε περιοχές των δυτικών προαστίων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για την επιδρομή των επονομαζόμενων «απαγωγών της τίγρης», όπως έχουν ονομασθεί στην Μ. Βρετανία. Δηλαδή απαγωγές με μικρή διάρκεια και στόχο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με μεγάλα έσοδα ή διευθυντές τραπεζών προκειμένου «εδώ και τώρα» να εισπράττουν λύτρα για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και προ τριών εβδομάδων με την απαγωγή δεκαπεντάχρονου, γιου διευθυντή Τράπεζας. Οι απαγωγείς γνώριζαν να μην διαπράττουν σημαντικά λάθη στην χρήση των κινητών, ώστε να μην εντοπισθούν τα ίχνη τους. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση, με την χρήση του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ, προσδιορίσθηκαν στοιχεία για τα κινητά που χρησιμοποιούσαν και για τα σημεία που είχαν καταφύγει τις τελευταίες ημέρες.
Στις τέσσερις πρώτες περιπτώσεις, οι απαγωγείς είχαν απελευθερώσει τα θύματά τους μετά από λίγες ώρες. Ομως στην περίπτωση της 35χρονης η απαγωγή διήρκεσε 26 ημέρες, και είναι η δεύτερη απαγωγή σε διάρκεια στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά μετά την αρπαγή και ομηρία για 64 ημέρες -το φθινόπωρο του 2001- του επιχειρηματία Ιωάννη Ζώνα, ο οποίος απεβίωσε λίγα χρόνια αργότερα από ανίατη ασθένεια...

Σαν ταινία τρόμου...

Η 35χρονη, που συμμετείχε στην ιδιοκτησία μεταφορικής εταιρείας, απήχθη στις 25 Μαΐου 2012, την ώρα που επέστρεφε σπίτι της μαζί με τον επτάχρονο και τον τετράχρονο γιο της. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δράστες προσπάθησαν να της αρπάξουν τον επτάχρονο, όμως εκείνη τους ζήτησε να πάρουν την ίδια και να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά της. Στη συνέχεια την επιβίβασαν σε αυτοκίνητο, της φόρεσαν κουκούλα και τηλεφώνησαν στον σύζυγό της.

Αρχικά ζήτησαν περίπου 3.000.000 ευρώ και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων απαίτησαν την καταβολή περίπου 30 κιλών χρυσού ενώ οι απαιτήσεις τους σε χρήματα μειώθηκαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν περίπου δέκα τηλεφωνικές επικοινωνίες των απαγωγέων με τον σύζυγο της απαχθείσας και τελικά αφέθηκε ελεύθερη -στις 19 Ιουνίου 2012- με καταβολή 346.500 ευρώ σε μετρητά.
Μετά την παραλαβή των λύτρων της έβαλαν κολλητική ταινία στα μάτια, της φόρεσαν κράνος και την εγκατέλειψαν στην περιοχή των Μεγάρων. Οπως διαπιστώθηκε αργότερα είχε μεταφερθεί σε αγροτική κατοικία κοντά στο σημείο που την άφησαν ελεύθερη, η οποία ανήκε σε έναν από τους δράστες. Οι απαγωγείς την κρατούσαν δεμένη μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, στην αυλή του σπιτιού. Εμεινε εκεί για 25 ημέρες, σε αθλία κατάσταση ενώ της έδιναν μόνο ένα πιάτο φαγητό. Η γυναίκα ήδη βρίσκεται υπό παρακολούθηση από ψυχολόγο...