19/4/12

Για πάντα μαζί


Την πλήρη στήριξη της Φινλανδίας στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, απέσπασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την σημερινή συνάντησή του με την Υπουργού Εσωτερικών της Φινλανδίας, Päivi Räsänen και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex Ilkka Laitinen.
Κατά την συνάντηση, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Frontex, που αναβαθμίζει τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή στήριξη στην επιτήρηση των ελληνικών συνόρων.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή αυτού του Μνημονίου το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο “EUROSUR”, με στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκυρη και αποτελεσματική διάχυση των πληροφοριών. Επεσήμανε δε, ότι: «Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, καταδεικνύοντας, ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ταυτίζονται με τα Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή. Στόχος του Υπουργείου, είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης, δήλωσε αποφασισμένος για την πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το πρώτο κέντρο κλειστής φιλοξενίας αποτελεί άξονα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών το οποίο είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η χώρα μας με υπευθυνότητα και ταχύτητα υλοποιεί το Εθνικό Action Plan , για την αναμόρφωση του Ασύλου, την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είναι ένα σχέδιο που συντάχθηκε επί των ημερών μου, από την προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο, υποβλήθηκε, εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη, από το Σεπτέμβριο του 2010 .» Ενώ ειδικότερα, αναφερόμενος στα Κέντρα είπε ότι: «Είμαι βέβαιος ότι τούτο θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τα δίκτυα των διακινητών ότι η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι», και επίσης, τόνισε ότι:«τα Κλειστά Κέντρα Φιλοξενίας μεταναστών, θα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειάς τους, της υγείας τους και είναι πολύ πιο ασφαλές γι΄ αυτούς να μένουν σε τέτοια κέντρα από το να γυρνούν στο δρόμους και να είναι θύματα διαφόρων κυκλωμάτων».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα η Συνθήκη Schengen είναι ένα κεκτημένο στο οποίο δεν χωράει καμία έκπτωση. Επισημαίνοντας, πως πρέπει το βάρος να πέσει στην διόρθωση των όποιων αδυναμιών και όχι στην τιμωρία των κρατών μελών που δέχονται την μεγαλύτερη ροή μεταναστών. Μάλιστα, τόνισε ότι: « Η Συνθήκη Schengen είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα θα υπηρετήσει το κεκτημένο της Συνθήκης Schengen , έτσι ώστε να μην τεθεί ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της παραμονής της σε αυτό ».
Η Υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών.
Και οι δύο πλευρές, εξέφρασαν την πεποίθηση πως αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η Υπουργός Εωτερικών της Φινλανδίας, κα. R asanen χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Εκτιμώ βαθύτατα, τη σημαντική πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα, όσον αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης, του action plan , τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της όσο και για τη λειτουργία του Συστήματος Schengen » και επεσήμανε ότι: «Θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας για στενή συνεργασία με την Ελλάδα και στο μέλλον
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας και κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Πρέσβης της Φινλανδίας στη χώρας μας, κ. Pekka Lintu καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Φιλανδικού Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, ο Αρχηγός της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής, Υποστράτηγος κ. Jaakko καθώς και η φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ακολούθησαν δηλώσεις:
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Καλωσορίζω στη χώρα μας και στην Αθήνα, τη Φινλανδή Υπουργό Εσωτερικών, κα Παϊβι Ρασάνεν. Στη συνάντησή μας, είχα την ευκαιρία να την ενημερώσω για τη νέα πολιτική της χώρας μας σε σχέση με τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ένα πρόβλημα, πλέον, που έχει πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και τραγωδίας και μας απασχολεί όλους πολύ σοβαρά.
Η χώρα μας, με υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα υλοποιεί το Εθνικό Action Plan για την αναμόρφωση του Ασύλου, την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Είναι ένα σχέδιο που συντάχθηκε επί των ημερών μου, στην πρώτη μου θητεία εδώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εγκρίθηκε από τον προκάτοχό μου τον κ. Παπουτσή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι πλέον σε ενεργό διαχείριση από τη δική μας την πλευρά. Μάλιστα, το τελευταίο συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών, το Μάρτιο του 2012, έκρινε θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, προτρέποντάς μας να συνεχίσουμε στην εφαρμογή του με ακόμα, μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερο ενθουσιασμό. Αυτό συμβαίνει, καθώς όπως, ήδη, γνωρίζετε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία Χώρων Προσωρινής Κλειστής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.
Είναι απόφασή μας ότι όποιος σε αυτή τη χώρα κινείται παράνομα εκτός από αυτούς που χρήζουν διεθνούς ανθρωπιστικής προστασίας, δηλαδή τους αιτούντες Άσυλο, τους οποίους έχουμε χρέος να προστατεύσουμε γιατί διώκονται για τα ιδεώδη τους, διώκονται για τα πολιτικά τους «πιστεύω» και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τις φυλετικές τους ταυτότητες, οι υπόλοιποι οι οποίοι δεν έχουν άδεια παραμονής σε αυτή, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μας μέσα από τις εθελοντικές διαδικασίες επαναπατρισμού τις οποίες άρχισε και εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα.
Θέλω, επίσης, να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην κοινωνική ειρήνη, να μην επιτρέψουμε φαινόμενα που θα δημιουργήσουν εκρήξεις κοινωνικές και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Απευθύνομαι σε όλους τους ανθρώπους, τους μετανάστες που ήρθαν εδώ, οι αυτοί δυστυχισμένοι άνθρωποι, για να βρουν «μία θέση στον ήλιο». Και θέλω να τους πω, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα το οποίο αγγίζει τα όρια μιας μεγάλης κρίσης. Είμαστε πολύ μικρή χώρα για να διαχειριστούμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αγαπάμε κάθε πολίτη ο οποίος ζει σε αυτή τη χώρα ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας και εθνικότητας. Ωστόσο, με πολύ ευαισθησία θέλω να πω ότι δεν είναι δυνατόν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να κυκλοφορούν στους δρόμους παράνομα, να είναι θύματα παράνομων δικτύων που μοιράζουν ναρκωτικά, πορνεία, ασθένειες και τελικά σκορπούν το θάνατο συνειδητά ή ασυνείδητα.
Είμαστε, εδώ σήμερα, για να πούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων. Είμαι πολύ χαρούμενος, επίσης, γιατί σε λίγες ημέρες αυτή η εξαγγελία για τη δημιουργία των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας – και όταν λέω «Κλειστής Φιλοξενίας», εννοώ ότι οι άνθρωποι που θα είναι στα κέντρα αυτά, θα παραμένουν μέσα χωρίς δυνατότητα εξόδου, μέχρι και την αναχώρησή τους, μέσα σε λίγες εβδομάδες για την πατρίδα τους, με πληρωμένο το εισιτήριο όπως επίσης και με ένα μικρό χρηματικό ποσό για την πρώτη τους αποκατάσταση στην πατρίδα τους. Θα παραμένουν , λοιπόν, εσώκλειστοι με όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειάς τους, της υγείας τους. Είναι πολύ πιο ασφαλές γι’ αυτούς να μένουν σε τέτοια κέντρα από το να γυρνούν στο δρόμους και να είναι θύματα διαφόρων κυκλωμάτων.
Το πρώτο, λοιπόν, Κέντρο θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για καμία τοπική κοινωνία, θέλω να καθησυχάσω τους πάντες για αυτό. Αυτά θα είναι Κέντρα τα οποία φιλοξενούν ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι εγκληματίες, είναι απλοί άνθρωποι που ζητούν εδώ μία τύχη και που όμως, δεν μπορούν να παραμείνουν, αλλά πρέπει να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους. Το πρώτο Κέντρο θα φιλοξενήσει περίπου 1. 000 άτομα και σε πρώτη φάση θα αρχίσουν, από την επόμενη εβδομάδα, σιγά -σιγά να εγκαθίστανται στην Αμυγδαλέζα και μάλιστα, σε απόσταση λίγων μέτρων από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου σπουδάζουν περίπου 2.500 παιδιά μας. Για να δείξουμε σε όλους ότι δεν φοβόμαστε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουμε όλη αυτήν την προσπάθεια, γιατί θα λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας.
Θέλω να πω, επίσης, ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει να κάνει με τις εκλογές. Έχει να κάνει με την ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα να απαντήσει επιτέλους μία φορά, με πολύ θετικό τρόπο, με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, με πολύ πειστικό τρόπο, σε αυτήν την ανάγκη που έχει η ελληνική κοινωνία.
Είμαι πολύ χαρούμενος, επίσης, γιατί σήμερα είχαμε ένα παρά πολύ σημαντικό γεγονός. Υπογράψαμε πριν από λίγο, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Frontex και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την επιτήρηση των συνόρων.
Το Μνημόνιο προβλέπει την συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική εφαρμογή πλατφόρμας ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη ευρωπαϊκού συστήματος συνόρων, το λεγόμενο “ EUROSUR ” με στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκυρη και αποτελεσματική διάχυση των πληροφοριών.
Με την εγκατάσταση αυτού του κόμβου στο Συντονιστικό Κέντρο της χώρα μας, θα ανταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες μαζί με την Frontex και τα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και Κύπρος. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή, περίπου το 2013 να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Τέλος, θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα θεωρεί πολύ σημαντική κατάκτηση, για τον ελληνικό λαό και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη Συνθήκη Schengen . Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει ένας χώρος ελευθερίας, ελεύθερης διακίνησης, δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης Schengen . Για εμάς, είναι ένα μεγάλο κεκτημένο, κι αυτό το κεκτημένο δεν το διαπραγματευόμαστε και θα το υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις, έτσι ώστε να μην τεθεί ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της παραμονής της Ελλάδας στην συνθήκη Schengen .
Ευχαριστώ πολύ. Θα δώσω τον λόγο στην συνάδελφο μου στην κα. R asanen , η οποία θα καταθέσει τις δικές της απόψεις, γύρω από την προσπάθεια που κάνει αυτή η χώρα της Βόρειας Ευρώπης, η Φινλανδία. Μία χώρα με πολλές και μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της οικονομίας, της τεχνολογίας, της ανάπτυξης, της παιδείας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας. Είναι κι αυτή μία χώρα πρότυπο σε ένα δύσκολο και στρατηγικό σημείο της Ευρώπης.»
Υπουργός Εσωτερικών Φινλανδίας, κα. Päivi Räsänen: «Ευχαριστώ τον Υπουργό. Επίσης, θέλω να τον ευχαριστήσω για τη δυνατότητα αυτής της άκρως εποικοδομητικής συζήτησης, που είχαμε, στη διάρκεια της επίσκεψής μου.
Στη Φινλανδία, κατανοούμε και γνωρίζουμε πόσο βαρύ είναι το φορτίο το οποίο σηκώνει η Ελλάδα, όσον αφορά στη διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών. Εκτιμώ βαθύτατα, τη σημαντική πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα, όσον αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης, του action plan , τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της όσο και για τη λειτουργία του Συστήματος Schengen .
Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν στο μέλλον. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε αγαστή συνεργασία μεταξύ μας και με φορείς και οργανισμούς όπως η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου), ο FRONTEX, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα Κράτη- Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Θεωρώ, επίσης, πολύ θετικό το στοιχείο ότι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί τόσο των επαναπατρισμών των μεταναστών αλλά κυρίως οι αριθμοί των εθελοντικών επαναπατρισμών των μεταναστών.
Η Φινλανδία, εδώ και χρόνια συμμετέχει στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των συνόρων προς υποστήριξη της Ελλάδας, διότι αυτό επιθυμεί, και βεβαίως σε συνεργασία με το Frontex .
H Φινλανδία, επιπλέον, συμμετάσχει στην ανάπτυξη του Συστήματος Ασύλου στο πλαίσιο των Ομάδων Υποστήριξης EASO και βεβαίως σκοπεύει να συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτό. Βεβαίως, απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν, όμως θέλουμε όμως να τονίσουμε την πρόοδο και την εξέλιξη που ήδη έχει σημειωθεί από την Ελλάδα και να εκφράσουμε την επιθυμία μας για στενή συνεργασία με την Ελλάδα και στο μέλλον.»